Η 8η Αναβολή Εκδίκασης για το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ – Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης



 

Η ΔΕΗ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΕΙ–Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΛΛΟΥ ΤΕΡΕΙ –  8η ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΕΣΣΕ & ΠΡΑΞΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Με απόφαση Δ.Σ./ΔΕΗ και αριθμό 5/21-01-2020 που εκδόθηκε στηριζόμενη στις διατάξεις του άρ. 11 του Ν. 4643/03-12-2019, Επιχείρηση και κυβέρνηση ακύρωσαν την ΕΣΣΕ 31-07-1991 και την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου 7-11-1990 (ΦΕΚ 147Α-/1990), αναιτιολόγητα και δίχως νομική εξουσιοδότηση.

Επιπρόσθετα η δικαιοσύνη από 13 Μαρτίου 2020 που κατατέθηκε η αγωγή των ΓΕΝΟΠ & ΠΟΣ, ανέχτηκε την άρνηση της ΔΕΗ να μη προσκομίζει το σχετικό φάκελο, για να  εκδικασθεί η υπόθεση!  Τελικά η ΔΕΗ κατέθεσε το φάκελο την Παρασκευή 31-3-23 αλλά δεν πρόλαβε να το μελετήσει η εισηγήτρια και η υπόθεση πήρε τη νέα αναβολή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν η πρώτη απόφαση σημαντικής μείωσης αποδοχών σε κλάδο μισθωτών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάνω στο δίμηνο από την εκλογή της και λίγο μετά την κατάρα των μνημονίων. Καταστρατήγησε την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της 31-07-1991  και στέρησε δικαιούμενα, βεβαιωμένα και ήδη παρεχόμενα εισοδήματα εργαζόμενων και συνταξιούχων της ΔΕΗ. Απότομα, απροκάλυπτα και εκδικητικά, σαν να είχε προηγούμενες διαφορές με το προσωπικό της ΔΕΗ και στην πρώτη ευκαιρία πήρε «εκδίκησή»!

Και το έκανε αβασάνιστα με οριζόντια έκπτωση 30% για όλο το προσωπικό, χωρίς να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση ούτε καν τον τεκμηριωμένο ανισομερή καταμερισμό που προέβλεπε η ΕΣΣΕ 91. Έτσι για τις περιοχές με χαμηλές- πολυήμερες θερμοκρασίες, πρόσθεσε άλλη μια αδικία.  (ΕΣΣΕ 1991: Βόρεια Ελλάδα: Στους Νομούς Μακεδονίας, Θράκης, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Ιωαννίνων 18.000 KWH (ετησίως). Νησιωτική: Στους Νομούς Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου, Λευκάδας, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων & Χίου 12.000 KWH. Νότια Ελλάδα: Στους υπόλοιπους Νομούς 13.500 KWH). Με συγκεκριμένες μειώσεις και όχι φυσικά δωρεάν.  Ήταν η πλέον χαρακτηριστική πράξη κάκιστης διάθεσης του κ Μητσοτάκη απέναντι και σε βάρος μιας μερίδας εργαζόμενων και συνταξιούχων, σαν να είχε μαζί τους προηγούμενα …..

Έτσι ξαφνικά,  μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, με το τέλος των θερινών διακοπών και με την έναρξη των εργασιών της νέας βουλής, άρχισε η συζήτηση στο κοινοβούλιο και η ψήφισε νόμου (Ν. 4643) για την «Απελευθέρωση Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» που περιλάμβανε και το μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ. Η βιασύνη της νέας κυβέρνησης για παροχή φτηνής Ηλεκτρικής Ενέργειας στον ελληνικό λαό (ισχυρισμός Υπ. Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη), ανέβασε στα ύψη τα τιμολόγια του ρεύματος και έδωσε στους «λίγους» τσάμπα χρυσοφόρες μεγάλες εκτάσεις σε βουνά και λαγκάδια, για να εγκαταστήσουν τεράστια  Φωτοβολταικά και Ανεμογεννήτριες …..

Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζόμενων & συνταξιούχων της ΔΕΗ, οφείλουν να διαμαρτυρηθούν έντονα και να «κράξουν» αυτήν την κοροϊδία των οκτώ  (8) αναβολών εκδίκασης της υπόθεσης.  Η ντε-φάκτο κατάργηση υπογεγραμμένης νόμιμα και εφαρμοσμένης επί σειρά ετών Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αφορά και την ΓΣΕΕ η οποία έχει χρέος να παρέμβει δικαστικά υπέρ των αιτούντων!

Στην επόμενη δικάσιμο 13 Ιουνίου 2023, επιβάλλεται η πολυπληθής και «ζωηρή» παρουσία μας στα δικαστήρια. Μετά την ημερομηνία των πρώτων εθνικών εκλογών στις 21 Μαΐου 2023 που η αδικία δεν ξεχνιέται …. και πριν από την ημερομηνία των δεύτερων εκλογών (αν γίνουν) δηλ. της 8ης νέας δικάσιμου 13/6/23 θα μπορούσαν ενδεχομένως κάποιοι υπό προϋποθέσεις να ξεχάσουν, έχουν τον χρόνο τους ….

Σημ.: Έκπτωση 30% στο ρεύμα, άσχετη με το μειωμένο τιμολόγιο του προσωπικού της ΔΕΗ, ισχύει ήδη από 1-1-2018 για όλα τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.