Σύλλογος Αμεα Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης : Αύξηση Αναπηρικών επιδομάτων ΟΠΕΚΑ



Θετική εξέλιξη η αύξηση στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ την ώρα που οι ανατιμήσεις, το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει στη φτωχοποίηση τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν ότι τα επιδόματα είχαν να αυξηθούν από το 2011.

Υπάρχουν όμως σοβαρά ζητήματα προς επίλυση που συνδέονται με τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ. Υπάρχει υπουργική απόφαση από το υπ. Εργασίας που περιμένει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, που αποσυνδέει τα ορφανικά επιδόματα των ατόμων με βαριά νοητική αναπηρία από τις γονεϊκές συντάξεις – αναμένουμε ο κ. Σκυλακάκης να ακολουθήσει και αυτός τη θετική προσέγγιση που είχε ο πρωθυπουργός

Επίσης πρέπει να αποσυνδεθούν τα αναπηρικά επιδόματα από την απασχόληση, καθώς αυτό αποτρέπει τα άτομα με αναπηρία από την εργασία.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη μόνιμη σύνδεση του αναπηρικού επιδόματος με το μηχανισμό αύξησης των συντάξεων.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός με την ανακοίνωση της αύξησης και την αιτιολόγηση αυτής δέχθηκε την πρότασή της ΕΣΑμεΑ – πρέπει όμως η σύνδεση να γίνει μόνιμη με διάταξη νόμου.

Σε ότι αφορά στις αναπηρικές συντάξεις που αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να τροποποιηθούν τα άρθρα 7 και 27 του νόμου Κατρούγκαλου, ώστε να αποδίδεται στα άτομα που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη το πλήρες ποσοστό της εθνικής σύνταξης, έχοντας ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.

Καθίσταται αναγκαίο και απαραίτητο για λόγους ισότητας και αναγνώρισης ότι και τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν τα επιδόματα από τον e-ΕΦΚΑ έχουν τις ίδιες ανάγκες, η ίδια αύξηση του 8% που δίνεται στα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ,  να δοθεί στο εξωιδρυματικό επίδομα και στο επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του ν.1140/81 που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ και τα ασφαλιστικά τους ταμεία. 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα του Συλλόγου μας 2463020835 και 2461031350.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.