Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Ζωγράφοι της Εράτυρας (Σέλιτσας): Από τον 18ο στον 19ο αιώνα»



 

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Ζωγράφοι της Εράτυρας (Σέλιτσας): Από τον 18ο στον 19ο αιώνα», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Εράτυρας». Δεκαπέντε εξειδικευμένοι επιστήμονες από διάφορους επιστημονικούς φορείς παρουσίασαν άγνωστες πτυχές του πολύπλευρου έργου των Σελιτσιωτών ζωγράφων, αναδεικνύοντας την ιστορική και καλλιτεχνική τους σπουδαιότητα. Στην αίθουσα διεξαγωγής της ημερίδας λειτούργησε επίσης φωτογραφική έκθεση με έργα ζωγράφων από τη Εράτυρα, ενώ το κοινό είχε τη δυνατότητα να ξεναγηθεί μετά τη λήξη της ημερίδας σε εκκλησιαστικά και κοσμικά μνημεία της Εράτυρας.

Οι αρχικοί στόχοι που είχαμε θέσει ως συνδιοργανωτές για την υλοποίηση της ημερίδας, να γνωρίσουμε δηλαδή τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εράτυρας στο ευρύ κοινό αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία σχετικά με τη διάσωση και την ανάδειξη του συγκεκριμένου πολιτιστικού αποθέματος, προτείνοντας χειροπιαστούς τρόπους και υλοποιήσιμες λύσεις, πιστεύουμε ότι επετεύχθησαν, χάρη στις αρτιότατες ανακοινώσεις των ομιλητών αλλά και τον άψογο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στην οργάνωση της ημερίδας φορέων, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς. Υπενθυμίζουμε ότι για την οργάνωση της ημερίδας συνεργάστηκαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΠΕΚ «ΤΗΜΕΝΟΣ» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Βοΐου (Κοινότητα Εράτυρας).

Το κοινό στήριξε την πρωτοβουλία των διοργανωτών και αγκάλιασε στην πράξη τη συγκεκριμένη εκδήλωση παρακολουθώντας δια ζώσης την ημερίδα στην κατάμεστη από κοινό Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Εράτυρας, αλλά και διαδικτυακά μέσα από το κανάλι YouTube της Κοινότητας Εράτυρας  https://www.youtube.com/live/65sMZVOhqtA?feature=share (με 850 θεάσεις έως σήμερα). Τη μαγνητοσκοπημένη εκδοχή της ημερίδας μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα:  https://zografoitiseratyras2023.wordpress.com/  Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δράσης θα ολοκληρωθούν με τη δημοσίευση των πρακτικών της ημερίδας, μια ενέργεια που έχει ήδη δρομολογηθεί για το άμεσο μέλλον.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.