ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ: Για την εξέλιξη με τη μετεγκατάσταση της Ακρινής



 

Η μετεγκατάσταση  της Ακρινής είναι ένα ζήτημα από το οποίο μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα από τους κατοίκους της και συνολικότερα από το λαό.

Το κυριότερο από αυτά είναι ότι οι νόμοι φτιάχνονται, υλοποιούνται, και τελικά αποσύρονται με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού.

Επίσης, ότι μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων κυνικά καταργούν τα όποια δημοκρατικά προσχήματα, όπως το άτυπο δημοψήφισμα που στόχο είχε τελικά  να νομιμοποιήσει το τέλος της μετεγκατάστασης. Όταν οι κάτοικοι της Ακρινής το απέρριψαν με 73%, απλώς δεν το λαμβάνουν υπόψη.

Τώρα καταθέτουν νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση του άρθρου 28,   του Ν.3937/2011 για την Μετεγκατάσταση της Ακρινής, μετά την 2346/2022 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δικαίωσε τους κατοίκους, δείχνοντας πόσο καίγονται να προωθήσουν τα συμφέροντα της ΔΕΗ Α.Ε και διαφόρων «πράσινων» αρπακτικών.

Χαρίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ Α.Ε. από την υποχρέωση της για μετεγκατάσταση του οικισμού, μετά το δώρο με την απαλλαγή της από την υποχρέωση αποκατάστασης των ορυχείων. Ανοίγουν πεδίο κερδοφορίας σε επιχείρησες ΑΠΕ, στην κατάρτιση κ.α. ενώ το δήθεν εξασφαλισμένο εισόδημα από την ενεργειακή κοινότητα δεν θα είναι τίποτα άλλο από «κέρδη» στο τζόγο του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Για την «οδύσσεια» των μετεγκαταστάσεων έχουν ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, με τη Ν.Δ. να δίνει την χαριστική βολή. Όλοι μαζί στήριζαν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αντιμετωπίζοντας τις μετεγκαταστάσεις σαν κόστος και όχι σα μια λαϊκή ανάγκη. Ευθύνη έχουν και εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση, όπως η δημοτική αρχή Κοζάνης που άνοιξε της συζήτηση για το εναλλακτικό σχέδιο.

Οι κάτοικοι της Ακρινής γνωρίζουν ότι όλα αυτά τα χρόνια είχαν το Κ.Κ.Ε. στο πλευρό τους. Στους δρόμους του αγώνα, στο κοινοβούλιο, στο ευρωκοινοβούλιο, στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε  Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των κατοίκων για μετεγκατάσταση.

Απαιτούμε :

  • Να μην ψηφιστεί ο νόμος που καταργεί την μετεγκατάσταση της Ακρινής. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η μετεγκατάσταση.
  • Να μην κλείσουν ΑΗΣ και ορυχεία και να αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά.

 

Κοζάνη, 6/3/2023

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.