Τι κουφώματα αλουμινίου να βάλω;

Ένα συχνό ερώτημα που έχουν αρκετοί όταν πρόκειται να λάβουν μια σημαντική απόφαση για το σπίτι τους είναι το ποια είναι τα καλύτερα κουφώματα αλουμινίου. Κι όμως, τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν έναν βασικό παράγοντα για την αισθητική του χώρου. Όλοι μας θέλουμε ο χώρος μας να είναι διαμορφωμένος σύμφωνα με το γούστο μας, προκειμένου να μας φτιάχνει τη διάθεση και να αισθανόμαστε οικεία και όμορφα. Εξίσου όμως σημαντική είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού μας.

Οι περισσότεροι θεωρούν πως επιλέγοντας κουφώματα από μια γνωστή εταιρεία παραγωγής προφίλ αλουμινίου, (π.χ κουφώματα αλουμινίου Europa) θα λάβουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό εν μέρει ισχύει, αλλά δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα επιλογής. Εξίσου σημαντική είναι και η επιλογή του κατάλληλου κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου, ο οποίος θα κατασκευάσει και θα τοποθετήσει τα κουφώματα, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που δίνουν οι σχεδιάστριες εταιρείες. Οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής προφίλ αλουμινίου στη χώρα μας είναι οι εξής: Europa, Alumil, Etem, Elvial, Exalco, Aluminco κλπ.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω όλα τα χαρακτηριστικά των κουφωμάτων αλουμινίου, έτσι ώστε να προχωρήσετε στην κατάλληλη επιλογή για τον χώρο σας.

Ποιοι σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και τοποθετούν τα κουφώματα;

Πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι οι μεγάλες εταιρείες σχεδιασμού και παραγωγής προφίλ αλουμινίου όπως τα κουφώματα αλουμινίου Europa, κατασκευάζουν οι ίδιοι και τοποθετούν τα κουφώματα αλουμινίου. Στην πραγματικότητα όμως, οι εταιρείες παραγωγής σχεδιάζουν και παράγουν τα προφίλ αλουμινίου σε μορφή βεργών. Στη συνέχεια, εκπαιδεύουν και πιστοποιούν συγκεκριμένους κατασκευαστές για την παραγωγή και τοποθέτηση των κουφωμάτων αλουμινίου στον χώρο σας.

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς σειρές- κατηγορίες αλουμινίου;

Τα προφίλ αλουμινίου που υπάρχουν στην αγορά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Αυτές δεν είναι άλλες από τα απλά – ψυχρά προφίλ και τα θερμοδιακοπτόμενα – ενεργειακά προφίλ αλουμινίου. Βασική διαφορά τους είναι πως τα τα θερμοδιακοπτόμενα ενεργειακά προφίλ προσφέρουν μεγαλύτερο βαθμό αποδοτικότητας.

Με τη σειρά τους, τα θερμοδιακοπτόμενα – ενεργειακά προφίλ αλουμινίου χωρίζονται επίσης σε υποκατηγορίες – σειρές, σύμφωνα με το επίπεδο θερμομόνωσης που προσφέρουν, αλλά και τη γεωγραφική τοποθεσία στην οποία πρόκειται να τοποθετηθούν (βουνό, πόλη, παραθαλάσσιες περιοχές). Εξίσου μεγάλο χαρακτηριστικό που διαχωρίζει τα κουφώματα αλουμινίου είναι και η εμφάνιση τους (ίσια, πομπέ, minimal κλπ.)

Ανακαλύψτε περισσότερα για τα κουφώματα αλουμινίου Europa.

Πώς θα επιλέξουμε την κατάλληλη σειρά κουφωμάτων;

Αποτελεί ένα ερώτημα το οποίο αντιμετωπίζουν κυρίως όσοι αποφασίζουν να προχωρήσουν σε μερική ή ολική ανακαίνιση σπιτιού. Για να επιλέξουμε την καλύτερη σειρά κουφωμάτων πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που προσφέρει η κάθε σειρά. Ανάμεσα σε αυτά ανήκουν:

    •  

Θερμομόνωση- θερμοπερατότητα

    •  

Ανεμοπίεση, αντοχή στον αέρα- υδατοστεγανότητα

    •  

Ηχομόνωση

Όλα τα παραπάνω αναγράφονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάθε σειράς. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και μερικούς άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα:

    •  

Τοποθεσία του σπιτιού

    •  

Καιρικές συνθήκες της περιοχής

Όμως, για να ισχύουν πλήρως οι αποδόσεις και οι μετρήσεις των κουφωμάτων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι τεχνικές προδιαγραφές από τους κατασκευαστές ως προς τα ελαστικά, τα εξαρτήματα και τα υπόλοιπα μέρη του κουφώματος που χρησιμοποιούνται.

Για ποιους λόγους να επιλέξουμε πιστοποιημένους κατασκευαστές;

Όπως προαναφέραμε, οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής προφίλ αλουμινίου δεν κατασκευάζουν κουφώματα, αλλά προφίλ σε μορφή εξάμετρης βέργας. Στη συνέχεια, εκπαιδεύουν, πιστοποιούν και ενημερώνουν συνεχώς συγκεκριμένους κατασκευαστές κουφωμάτων, που ονομάζονται αλλιώς και πιστοποιημένοι κατασκευαστές. Οι πιστοποιημένοι αυτοί κατασκευαστές δεσμεύονται να κατασκευάζουν κουφώματα και να τηρούν πιστά τους τεχνικούς καταλόγους και τα βιβλία τεχνικών προδιαγραφών των εταιρειών. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε πού να τους βρείτε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανατρέξετε στις ιστοσελίδες των εταιρειών παραγωγής προφίλ αλουμινίου (πχ Europa, Alumil κλπ.).

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν τα κουφώματα είναι αποδοτικά;

Οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής προφίλ αλουμινίου στην Ελλάδα σχεδιάζουν και παράγουν υψηλής ποιότητας προφίλ, που στον μεγαλύτερο βαθμό τους εξάγονται στο εξωτερικό. Μάλιστα, τα προφίλ αυτά αποτελούν το 2ο εξαγώγιμο προϊόν στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο όμως ερώτημα που προκύπτει είναι αν το τελικό προϊόν που φτάνει στα χέρια του καταναλωτή και συγκεκριμένα στο σπίτι μας, είναι κατασκευασμένο βάσει όλων των προδιαγραφών (λάστιχα, μηχανισμούς κλπ.) από τους κατασκευαστές κουφωμάτων.

Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε πως όλες οι εταιρείες παραγωγής προφίλ αλουμινίου (πχ Europa, Exalco κλπ.) έχουν τεχνικά τμήματα και διενεργούν τεχνικούς ελέγχους, σε περίπτωση που το ζητήσει ο καταναλωτής, για να μπορέσει να εξακριβωθεί εάν τα κουφώματα που παραδόθηκαν πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές. Η εταιρεία Europa έχει ίσως το πιο αυστηρό τμήμα τεχνικών ελέγχων, που αναγράφει εγγράφως στα αποτελέσματα της, όχι μόνο εάν τα προφίλ αλουμινίου και τα ρολά ανήκουν στην εταιρεία της, αλλά και εάν τηρούνται επακριβώς οι τεχνικές προδιαγραφές, όπως αυτές αναγράφονται στους τεχνικούς καταλόγους.

H εταιρεία Fenestral ανήκει στους πιστοποιημένους κατασκευαστές για κουφώματα αλουμινίου Europa, και έχει αναδειχθεί για πολλές χρονιές Χρυσός Κατασκευαστής της εταιρείας. Μάλιστα, δεσμεύεται για την πλήρη τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών της Europa και έχει εκπαιδευμένα και μόνιμα συνεργεία για την τοποθέτηση κουφώματων αλουμινίου Europa.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.