Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου σχετικά με τις αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς Ημαθίας και Κοζάνης



 

Συμφώνως ενημέρωσης οπωροπαραγωγών Ημαθίας και Κοζάνης, αναστάτωση προκλήθηκε στους παραγωγούς μήλων και ροδάκινων των εν λόγω Περιφερειών. Αιτία της πρόκλησης αυτής ήταν η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ότι θα καταβληθεί η ενίσχυση de minimis στους αντίστοιχους παραγωγούς μήλων της Περιφέρειας Λάρισας με 300 ευρώ ανά στρέμμα. Νιώθοντας αδικημένοι, εξαιτίας της αίσθησης μεροληψίας που επικρατεί εις βάρους τους, οι αναφερόμενοι παραγωγοί δια των εκπροσώπων τους (ήτοι: Νάουσας Ημαθίας και Βελβεντού Κοζάνης) καλούν το ΥΠΑΑΤ, όπως η ενίσχυση να δοθεί σε όλους τους παραγωγούς και χωρίς «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε μια συγκεκριμένη Περιφέρεια. Μάλιστα, το Προεδρείο του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας προβαίνει σε ανακοίνωση – καταγγελία που έχει ως εξής: «Το πρώτο φάουλ είναι ότι η απόφαση πάρθηκε μετά από έκθεση του ΕΛΓΑ, ωστόσο ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να κάνει εκθέσεις που αφορούν την εμπορία. Τα στοιχεία δίνονται από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και η Λάρισα δεν έχει. Άρα, από πού πήρε τα στοιχεία για την εμπορία; Είναι καθαρά μια απόφαση κατόπιν πιέσεων από τους τοπικούς βουλευτές. Με αυτό που έκανε ο υπουργός ενεργοποίησε τον κοινωνικό αυτοματισμό, φέρνει διχόνοια ανάμεσα στους παραγωγούς. Σωστά τα έδωσε στη Λάρισα, αλλά να τα δώσει και στις άλλες περιοχές». Σε συνέχεια των δηλώσεών του, γίνεται συμπληρωματική αναφορά στους απλήρωτους παραγωγούς ροδάκινων. «Πότε περιμένει να γίνουν οι ανακοινώσεις; Ήταν να γίνουν 20 Δεκεμβρίου. Δεν έχουμε πάρει τίποτα ακόμη από το de minimis για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως ανακοινώσετε την ενίσχυση de minimis στους ροδακινοπαραγωγούς Ημαθίας και Κοζάνης για τις ζημιές που είχαν υποστεί από τις άκαιρες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού, καθώς και στους μηλοπαραγωγούς των ιδίων Περιφερειών στα πρότυπα της Περιφερείας Λάρισας;
Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.