Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: Εγκαίνια έκθεσης «Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού»



 

To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού» το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στις 18:00 στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Κυριάκος Κρόκος».

Στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικά έργα που διερευνούν σύγχρονες προσεγγίσεις του μοντερνιστικού «πεδίου» και του βυζαντινού «κάμπου». «Κάμπος», «πεδίο» είναι λέξεις που μετασχηματίζουν τη δισδιάστατη ζωγραφική εικόνα σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη οθόνη ιδεών. «Κάμπος» είναι το αφετηριακό σημείο της εικόνας εκεί όπου θα αναπτυχθεί η οπτική αφήγηση. «Πεδίο» είναι το μη περατό όριο της εικόνας.

Η έκθεση Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού στην Πτέρυγα Περιοδικών Εκθέσεων «Κ. Κρόκος» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού λειτουργεί ως ένα σημείο διασύνδεσης του παρελθόντος και του παρόντος ή τουλάχιστον της ανανεωτικής ανάγνωσης των δύο αυτών ιστορικών όρων μέσα από σύγχρονες προσεγγίσεις. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες με ποικιλόμορφες εικαστικές εκφράσεις (ζωγραφική, εγκαταστάσεις, βίντεο, αντικείμενα, ψηφιακά έργα) αναπτύσσουν σύγχρονες ιδέες του πεδίου και σε όσα αυτό μπορεί να παραπέμπει στο σύγχρονο πλαίσιο. Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε διαχρονικά ιστορικά παραδείγματα έργων που παραπέμπουν στην έννοια του κάμπου ή του πεδίου.

Εισαγωγή στην έκθεση και στην έννοια του βυζαντινού κάμπου αποτελεί εικόνα της Αποκαθήλωσης του 1400, δωρεάς Ειρήνης Ανδρεάδη, από τη συλλογή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθεί επιστημονική ημερίδα σχετική με τη θεματολογία της έκθεσης.

Επιμέλεια έκθεσης:

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών: Γιάννης Ζιώγας, Σύνθια Γεροθανασίου

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Αναστασία Καραδημητρίου

Συμμετέχοντες/συμμετέχουσες:

Άγγελος Αντωνόπουλος, Εοζέν Αγκοπιάν, Εβίτα Βουδούρη, Σύνθια Γεροθανασίου, Γιάννης Ζιώγας, Θοδωρής Ζυρπιάδης, Σοφία Κυριακού, Ίρις Μπουρνάζου, Μάρκος Ντέμκας, Στελιος Ντεξής/Μυρτώ Βουνάτσου, Αλεξία Ξαφοπούλου, COM.ODD.OR (Σόφυ Παπαδοπούλου), Νάνσυ Παπαδοπούλου, Ράνια Σχορετσανίτη, Γιάννης Χρηστάκος.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Πτέρυγα Περιοδικών Εκθέσεων «Κ. Κρόκος»

Διάρκεια: 28 Ιανουαρίου έως 12 Μαρτίου, 2023

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης (ώρες λειτουργίας Μουσείου): Δεύτερα έως Κυριακή: 08:30 – 15:30

www.mbp.gr

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.