Κατώτατος μισθός: Κατατέθηκε η τροπολογία – Αναλυτικά όσα προβλέπει



 

Στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που έρχεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό. Η τροπολογία προβλέπει επίσης την επίσπευση της διαδικασίας διαβούλευσης – απόφασης από πλευράς κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο έως τις αρχές Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 10/3 – δηλαδή σε 2 μήνες από σήμερα – αντί για τον Απρίλιο (όπως προβλέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο) προκειμένου ο νέος κατώτατος μισθός να ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023 αντί της 1ης Μαίου 2023. Αν και η σχετική διαβούλευση με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ.) θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες μέρες για να κορυφωθεί στις 28 Φεβρουαρίου, στους κύκλους των εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας, οι οποίες θα καταθέσουν τις θέσεις τους, υπάρχουν ήδη οι πρώτες σκέψεις, χωρίς ακόμα αυτές να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για το ύψος της αύξησης.

Χατζηδάκης: Ερχεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – Πώς θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού
Στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είχε εξηγήσει μετά την ψήφιση, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διεργασίες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια το όλο θέμα θα έρθει στο Υπουργεία κι εγώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα υποβάλλω την πρόταση μου στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση», είπε στον Ant1 ο κ. Χατζηδάκης.
Συμπλήρωσε δε πως η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και θα είναι σημαντική, αρνούμενος όμως να πει περισσότερα για το ύψος της.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, απάντησε καταφατικά, υπογραμμίζοντας πως αποτελούσε δέσμευση της Κυβέρνησης που έγινε πράξη την πρώτη τετραετία, ενώ για λεπτομέρειες για την νέα μείωση, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις στην προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια σειρά από μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση και σχετίζονται με το Υπουργείο Εργασίας, όπως για παράδειγμα το επίδομα εργασίας, με το οποίο ένας άνεργος που βρίσκει για παράδειγμα δουλεία στο τετράμηνο θα συνεχίσει να παίρνει το μισό επίδομα ανεργίας έως ότου ολοκληρωθεί ένα έτος.

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν δικαστικά, ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.