Nοσοκομείο Γιαννιτσών:Με δύο παθολόγους η βάρδια-Παραιτήθηκαν οχτώ γιατροί λόγω κακών συνθηκών



 

Με μόλις δύο παθολόγους έχει απομείνει η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν παραιτηθεί οκτώ γιατροί μεταξύ των οποίων πέντε ειδικευόμενοι οι οποίοι βρέθηκαν κάποια στιγμή να εργάζονται χωρίς έναν έμπειρο γιατρό στη βάρδιά τους
● Πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την περασμένη Παρασκευή με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο
● Ανάλογη έλλειψη παθολόγων και στο Νοσοκομείο Εδεσσας. «Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός», λέει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών
● Σύσκεψη φορέων σήμερα στα Γιαννιτσά και νέες κινητοποιήσεις 25 και 26 Ιανουαρίου για τα προβλήματα σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Η μετατροπή του ΕΣΥ σε αδειανό πουκάμισο προχωρά μεθοδικά από την κυβέρνηση, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από κλινική σε κλινική και από γιατρό σε γιατρό. Τελευταίο θύμα αυτής της πολιτικής η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, από την οποία παραιτήθηκαν 8 γιατροί τους τελευταίους μήνες. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν απομείνει δύο παθολόγοι για να εξυπηρετούν καθημερινά τακτικά και έκτακτα περιστατικά όπως και τις εφημερίες. Πρόκειται για υπέρβαση του ορίου επισφάλειας στις νοσηλείες, δεδομένου ότι και στο Νοσοκομείο Εδεσσας έχουν μείνει επίσης δύο παθολόγοι. Σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη φορέων στα Γιαννιτσά προκειμένου να οργανωθεί η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

Πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε την Παρασκευή στην είσοδο του νοσοκομείου, καθώς τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο με τη μαζική παραίτηση στην αρχή του μήνα των πέντε ειδικευόμενων παθολόγων, οι οποίοι εργάζονταν χωρίς έναν έμπειρο γιατρό στη βάρδιά τους και άρα δεν μπορούσαν να εργαστούν με ασφάλεια. Με δεδομένο ότι ασθένησαν δύο γιατροί, έμεινε κυριολεκτικά στον αέρα ολόκληρη η Παθολογική, η οποία έχει καλυμμένες συνεχώς το 80% από τις 30 κλίνες που διαθέτει. Για να βγουν οι εφημερίες του τμήματος, καλούνται γιατροί με μπλοκάκι, γιατροί από Κέντρα Υγείας και άλλες ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, αιματολόγοι, ακόμη και νευρολόγοι. Η κατάσταση έχει φτάσει στο σημείο να μη διερωτάται κανείς γιατί παραιτούνται οι γιατροί, το αντίθετο, όλοι κρατούν την ανάσα τους γιατί απορούν πώς αντέχουν τα εξοντωτικά ωράρια όσοι έχουν απομείνει.

«Τραβολογάνε γιατρούς από άλλες ειδικότητες προκειμένου να κάνουν τον… τροχονόμο. Να υποδέχονται δηλαδή ένα περιστατικό και στη συνέχεια να φωνάζουν τον παθολόγο υπηρεσίας που βλέπει ήδη άλλους ασθενείς» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ), Χαράλαμπος Αποστολίδης, σημειώνοντας ότι «με αυτή τη μέθοδο αποδυναμώνονται και οι κλινικές στις οποίες ανήκουν οι γιατροί. Η κατάσταση είναι πλέον… μύλος και δεν ιδρώνει κανενός τ’ αυτί» λέει ο κ. Αποστολίδης, τονίζοντας ότι «έτσι όπως έχει πια η κατάσταση, θα έπρεπε να ξεσηκωθούν και οι πέτρες στον νομό, όλα τα τμήμα λειτουργούν οριακά πλέον, οριακή είναι η κατάσταση και στην Παθολογική του Νοσοκομείου Εδεσσας».

Πριν από έναν μήνα, το Νοσοκομείο Γιαννιτσών είχε βρεθεί και πάλι στην επικαιρότητα μετά την κατάρρευση εν ώρα υπηρεσίας γιατρού του Ακτινολογικού που κάλυπτε μόνος την εφημερία του ακτινοδιαγνωστικού και του αξονικού τομογράφου. Η ΕΝΙΠ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «είναι θέμα ημερών η πλήρης κατάρρευση και του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, αφού στη δύναμή του απέμειναν δύο μόλις ακτινολόγοι, οι οποίες, ούτε λίγο-ούτε πολύ, καλούνται να πραγματοποιούν 15 εφημερίες τον μήνα».

Δεδομένης της κατάστασης, κανένας δεν αποκλείει παραιτήσεις και άλλων γιατρών. Οπως λέει ο κ. Αποστολίδης, «η κατάσταση στις εφημερίες είναι τραγική κάθε φορά. Η κατάρρευση της Παθολογικής δεν έγινε ξαφνικά. Καταγγέλλουμε από καιρό ότι το σχέδιο ήταν η συγχώνευση των Νοσοκομείων Γιαννιτσών και Εδεσσας».

Διοίκηση του νοσοκομείου και ΥΠΕ φαίνεται ότι προκρίνουν κάλυψη εφημεριών με μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ άκαρπες είναι και οι εκκλήσεις τους στην Ελληνική Παθολογική Εταιρεία και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και επιπλέον, άγονος βγήκε ο διαγωνισμός για πρόσληψη δύο παθολόγων. «Απορρίπτουμε το αφήγημα ότι φταίνε δήθεν οι γιατροί που δεν έρχονται στις θέσεις που προκηρύσσονται» απαντά η ΕΝΙΠ, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, έχουν την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό, διότι έχουν μετατρέψει το ΕΣΥ σε ένα κακοπληρωμένο εργασιακό κάτεργο».

Το κάλεσμα

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, καλώντας μάλιστα σε συμμετοχή τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους φορείς του κάθε νομού. Με σύνθημα «Συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε» διαμαρτύρονται γιατί είναι καθημερινότητα οι διακομιδές των παιδιατρικών ασθενών από τη Δυτική Μακεδονία και τονίζουν ότι «είναι αδιανόητο το 2022 να μην υπάρχουν πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες Παιδιατρικές Κλινικές, δημόσιες και δωρεάν, σε κάθε πόλη» καθώς «δεν μπορούμε να παίζουμε τις ζωές μας στα ζάρια».

efsyn

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Nοσοκομείο Γιαννιτσών:Με δύο παθολόγους η βάρδια-Παραιτήθηκαν οχτώ γιατροί λόγω κακών συνθηκών

  1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

    - Edit

    Απαντήστε

    Τα επίχειρα της πολιτικής,της πιο αναλγητης κυβερνησης,ακομα
    κι εκείνης του Εφιάλτου,2012-2015!
    Το είπε ο λαομισητος και πολιτικος απατεώνας που μας κατσικώθηκε στο κεφαλι” πρέπει να γίνει σύμπτυξη Νοσοκομειων”
    Δηλαδη;Νοσοκομεία στο κράτος των Αθηνών και στην Πελοπόννησο!
    Όλη η Ελλάδα είναι η Αθήνα και η Πελοπόννησος,όπως ,απ αρχής του ελληνικου!
    Εκεί υπάρχουν άνθρωποι, πρώτης κατηγορίας και στα υπόλοιπα μέρη οι παρίες!
    Να ξαναψηφισετε τον εχθρό του λαου ,πάλι,να καταργήσει και τα αγροτικά ιατρεια!
    Εφιαλτης= αυτός που πρόδωσε τον ευεργετη του,Κων.Μητσοτακη,πρόδωσε τη Νέα Δημοκρατία και τον εριξε!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.