Απαλλαγή 6 κατηγορούμενων τραπεζικών για… χέρι στις θυρίδες της ΕΤΕ



 

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης απαλλάσσονται οι κατηγορούμενοι για τις διαρρήξεις σε 12 θυρίδες, στο θησαυροφυλάκιο υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη. Οι δικαστές αποφάσισαν να μη γίνει κατηγορία σε βάρος των 6 τραπεζικών υπαλλήλων, συνταξιούχων και εν ενεργεία και να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για έναν κατηγορούμενο που απεβίωσε.
Το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως η οποία ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορούμενων, κρίνοντας ότι μόνο η δυνατότητα των συγκεκριμένων τραπεζικών υπαλλήλων να έχουν πρόσβαση στο χώρο του θησαυροφυλακίου και στα κλειδιά των θυρίδων δεν αρκούν για να θεμελιώσουν αντικειμενικά την αποδιδόμενη σ’ αυτούς ποινική ευθύνη.

“Η πλημμελής τήρηση των μέτρων ασφαλείας του θησαυροφυλακίου από τους κατηγορούμενους , στα υπηρεσιακά καθήκοντα των οποίων ανάγονταν και η επιμέλεια, εποπτεία και η ασφαλής φύλαξη του χώρου του θησαυροφυλακίου και των Θυρίδων, ακόμη και αν κατ’ αρχήν ήθελε θεωρηθεί ότι συνιστά παροχή υλικής ή ψυχικής συνδρομής προς τους άγνωστους αυτουργούς τέλεσης της ερευνόμενης πράξης, είτε με θετική ενέργεια είτε με παράλειψη, λόγω της νομικής τους υποχρέωσης να ενεργήσουν για την αποτροπή τέλεσης της κύριας πράξης της κλοπής, δεν μπορεί να θεμελιώσει σε βάρος τους ποινική ευθύνη ως συνεργών στην τέλεση της πράξης αυτής” αναγράφεται στο απαλλακτικό βούλευμα που παρουσιάζει το GRTimes.

Από την έρευνα, δεν προέκυψε με βεβαιότητα ούτε ο τρόπος που άνοιξαν τις θυρίδες οι δράστες για να αφαιρέσουν το περιεχόμενο, ούτε τα πρόσωπα των δραστών. Ενδείξεις ενοχής προέκυψαν μόνο για τον υπάλληλο της τράπεζας που βρέθηκε απαγχονισμένος μετά τον εντοπισμό μέρους των κλοπιμαίων στην κατοχή του ενώ δεν προέκυψε έτερο πρόσωπο που να προέβη στις καταγγελλόμενες πράξεις.

Η συνολική αξία κοσμημάτων, λιρών, μετρητών κι άλλων πολύτιμων αντικειμένων που οι καταγγέλλοντες δήλωσαν ότι κλάπηκαν από τις 12 θυρίδες υπολογίστηκε σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Για τρεις θυρίδες η εισαγγελέας εκφράζει αμφιβολίες είτε για το αν πράγματι αφαιρέθηκε το περιεχόμενο των θυρίδων, είτε για το ύψος της αξίας του καθώς από τις καταθέσεις των μισθωτών ή κληρονόμων δεν προέκυψαν σαφή στοιχεία και περιγραφές.
Ακόμη επισημαίνεται ότι από το σύνολο της δικογραφίας προέκυψε ότι υπήρχαν «κενά» ασφαλείας στο τμήμα τραπεζικών θυρίδων, δεν προβλεπόταν η καταγραφή συνοδών των μισθωτών, υπήρχε πλημμελής φύλαξη των κλειδιών κ.α.

Εις βάρος των 7 υπαλλήλων της τράπεζας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για υπεξαίρεση, σε βαθμό κακουργήματος αλλά κατά την εισαγγελέα η κατηγορία θα έπρεπε να μετατραπεί σε κλοπή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση αντικειμένων συνολικής αξίας άνω των 120.000 ευρώ , για τις 11 από τις 12 θυρίδες.

GRTimes

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.