Γιατί η αντλία θερμότητας είναι η πιο οικονομική λύση για θέρμανση;



Το τελευταίο διάστημα, οι αλλαγές στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, έχουν φέρει στο προσκήνιο την αναζήτηση για εναλλακτικές τιμές για τη θέρμανση του σπιτιού μας τους χειμερινούς μήνες, καθώς και για ψύξη τους καλοκαιρινούς. Μια από τις πιο αποδοτικές, οικονομικές λύσεις, καθώς και φιλικές προς το περιβάλλον είναι η αντλία θερμότητας. Γιατί είναι όμως η αντλία θερμότητας η πιο οικονομική λύση για θέρμανση; Σε ποιες περιπτώσεις αξίζει να την επιλέξετε;

Τι είναι η αντλία θερμότητας;

Η αντλία θερμότητας δεν είναι άλλο παρά ένα σύστημα θέρμανσης και ψύξης, της οποίας η εγκατάσταση βρίσκεται έξω από το σπίτι. Ο βασικός τρόπος λειτουργίας της είναι η μεταφορά του αέρα στα σωστά σημεία. Πιο αναλυτικά, τους χειμερινούς μήνες, αντλεί τη θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και τη μεταφέρει στους εσωτερικούς χώρους, ενώ το καλοκαίρι λειτουργεί αντιστρόφως, δηλαδή αντλεί τη θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού προς τα έξω, για την ψύξη του.

Ουσιαστικά, η αντλία θερμότητας δεν παράγει δική της θερμότητα, αλλά ανταλλάσει τη θερμότητα του αέρα ή του εδάφους με τη χρήση ενός ψυκτικού μέσου που εντοπίζεται ανάμεσα στον ανεμιστήρα της εσωτερικής μονάδας και του εξωτερικού συμπιεστή, για τη σωστή μεταφορά θερμότητας.

Για ποιους λόγους αποτελεί μια πιο οικονομική λύση;

Μια αντλία θερμότητας απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης ενέργειας για τη λειτουργία της από το περιβάλλον (της τάξεως περίπου στου 75-80%), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό από την ηλεκτρική ενέργεια. Καθώς λοιπόν είναι σχετικά αυτόνομη, ενώ λαμβάνει μόνο ένα μικρό ποσό ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να αντικαταστήσει τα πιο συμβατικά καύσιμα, ενώ ορισμένες συσκευές παρέχουν και ζεστό νερό θέρμανσης. Έτσι, μπορούν να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πώς υπολογίζεται η απόδοση μιας αντλίας θερμότητας;

Για τον υπολογισμό της αντλίας θερμότητας χρησιμοποιούνται δύο δείκτες, ή αλλιώς συντελεστές απόδοσης. Για την θέρμανση χρησιμοποιείται ο δείκτης αποδοτικότητας COP, ενώ ο δείκτης EER για την ψύξη.

    •  

Ο συντελεστής απόδοσης COP (Coefficient of Performance) για τη θέρμανση υποδεικνύει την αποδοτικότητα της συσκευής σε σχέση με το ποσό που καταναλώνει. Για τον υπολογισμό της διαιρείται το ποσό της κατανάλωσης έναντι του ποσού της ηλεκτρικής ενέργειας προς κατανάλωση, ώστε να λειτουργήσει η αντλία σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός της απόδοσης, τόσο μεγαλύτερη αποδοτικότητα έχει η αντλία.

    •  

Ο λόγος ενεργειακής απόδοσης EER (Energy Efficiency Rating) αποτελεί τη μέτρηση που υποδεικνύει την αποδοτικότητα της συσκευής ως προς την ψύξη. Για τον υπολογισμό της διαιρείται η ψυκτική ικανότητα της αντλίας σε Btu ανά ώρα προς την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία (κατά προτίμηση τη θερμοκρασία που ρυθμίζετε τη συσκευή σας περισσότερο). Όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός της απόδοσης, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η αντλία.

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει μια αντλία θερμότητας;

Εκτός όμως από την μη εξάρτηση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και τη χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η αντλία θερμότητας παρουσιάζει και άλλα οφέλη, που την καθιστούν εξαιρετικά οικονομική επιλογή. Ανάμεσα σε αυτά ανήκουν:

    •  

Αθόρυβη λειτουργία

    •  

Κάλυψη σε όλο το σπίτι

    •  

Λειτουργία θέρμανσης, αλλά και ψύξης

    •  

Αυτονομία

    •  

Κάλυψη από επιδοτούμενα προγράμματα “Εξοικονομώ”

Πηγή BestService.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.