Χάκαραν τον λογαριασμό Κοζανίτισσας, έστειλαν μήνυμα σε όλες τις επαφές της ζητώντας χρηματικό ποσό – Αποδέκτης μηνυμάτων και το KOZANILIFE.GR



 
Αργυρώ Ζιάμπα για το KOZANILIFE.GR
 
Σε μεγάλη έξαρση βρίσκονται οι ηλεκτρονικές απάτες και οι παραβιάσεις των λογαριασμών των κοινωνικών δικτύων.
 
Θύμα παραβίασης των κοινωνικών της δικτύων έπεσε Κοζανίτισσα , όπου οι επιτήδειοι χάκερς παραβίασαν  τον λογαριασμό του Facebook με σκοπό να της αποσπάσουν χρήματα είτε από την ίδια , είτε από τις επαφές της.
 
Πως έδρασαν οι χάκερς
 
Σύμφωνα με την ίδια , έλαβε  μήνυμα στο Facebook από φιλικό πρόσωπο , στο οποίο δεν φαντάστηκε το τι μπορεί να ακολουθήσει.
 
Στο μήνυμα της ζητήθηκε να αποστείλει κάποιους κωδικούς που υποτιθέμενα  της έστειλε η φίλη της κατά λάθος. Η γυναίκα , χωρίς δεύτερη σκέψη, απέστειλε πίσω το μήνυμα που έλαβε, θεωρώντας ότι ήταν όντως καταλάθος. Από εκείνη τη στιγμή  ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση . Η γυναίκα, προφανώς και δεν συνομιλούσε με τον κάτοχο του λογαριασμού, αλλά με τους ίδιους τους χάκερς. Τα υπόλοιπα ήταν παιχνίδι για τους επιτήδειους δράστες.
 
Με αυτό τον τρόπο παραβίασαν τον λογαριασμό της στο facebook και ξεκίνησε για εκείνη ο μαραθώνιος.
 
Το μεγαλύτερο μέρος των επαφών του θύματος έλαβαν ένα μήνυμα στο οποίο οι δράστες μιλούσαν  πολύ φιλικά, δίνοντας την αίσθηση ότι όντως μπορεί να συνομιλείς με τον άνθρωπο που γνωρίζεις και τους ζητούσαν μια “μεγάλη χάρη” , όπως επικαλούνταν.
 
Ένα από αυτά τα μηνύματα έλαβε και το KOZANILIFE.GR, σε προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί ένα από τα μέλη του site.
 
Το KOZANILIFE.GR, δεν έπεσε στην παγίδα των επιτήδειων, μπλόκαρε αμέσως τον λογαριασμό και δήλωσε απάτη, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε την Ασφάλεια Κοζάνης για το περιστατικό.
 
Σε δεύτερο χρόνο , η επαφή με το θύμα ήταν σημαντική, όπου όπως δήλωσε η ίδια στο KOZANILIFE.GR, είναι ιδιαίτερα ταραγμένη με το συμβάν :
 
” Δεν ξέρω πλέον τι να πιστέψω, φοβαμαι να ακουμπήσω το κινητό μου, νομίζω ότι έχει παραβιαστεί όλη μου η ζωή”.
 
Το θύμα προσπάθησε να ενημερώσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε, ενημέρωσε τις τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσεται για παν ενδεχόμενο , ενώ προσέφυγε και στην Ασφάλεια Κοζάνης για το συμβάν και στη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος όπως συνιθίζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
 
Ο συγκεκριμένος τρόπος εξαπάτησης είναι ιδιαίτερα γνωστός , ενώ υπάρχει μια μεγάλη έξαρση με την παραβίαση των λογαριασμών των κοινωνικών δικτύων. Οι πολίτες θα πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί αν γίνουν αποδέκτες τέτοιων μηνυμάτων ή παραβιαστεί ο λογαριασμός τους, θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα την Αστυνομία .
 
Σε κάθε περίπτωση η Αστυνομία συμβουλεύει:
 
– Δεν πατάμε ενεργά link από κανέναν αν δεν επιβεβαιώσουμε ότι είναι όντως από τον αποστολέα
– Δεν μπαίνουμε ποτέ σε ιστότοπους πληκτρολογώντας τη διεύθυνση αλλά κατά κύριο λόγο από τις εφαρμογές τους (έχουν αναφερθεί απάτες, όπου οι χάκερς μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον πχ μιας τράπεζας και ο πολίτης να πλοηγείται πιστεύοντας ότι βρίσκεται στον ιστότοπο της τράπεζας)
– Δεν δίνουμε σε κανέναν τους τραπεζικούς μας κωδικούς
 
Δείτε το μήνυμα των χάκερς που έλαβε το KOZANILIFE.GR :
 
 
 
 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.