Ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την αντιμετώπιση φαινομένων ηλεκτρονικής απάτης



 

Tο ηλεκτρονικό έγκλημα αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, ιδίως όσο αυξάνεται η χρήση των ψηφιακών μέσων από τους πολίτες, για ψυχαγωγικούς αλλά κυρίως για συναλλακτικούς λόγους, με υπηρεσίες, οργανισμούς, τράπεζες κλπ.
Αναμφίβολα, η επέκταση του ψηφιακού κράτους και η εξυπηρέτηση των πολιτών με τη διενέργεια απομακρυσμένων συναλλαγών είναι επιβεβλημένη και επωφελής για την κοινωνία. Πολλοί συμπολίτες μας, όμως, δε γνωρίζουν τους κινδύνους και τα μέσα προφύλαξης από κακόβουλες ενέργειες.
Ειδική διάσταση του ζητήματος αποτελούν οι επιθέσεις με σκοπό την εξαπάτηση των πολιτών, με την υποκλοπή των προσωπικών στοιχείων και των κωδικών πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Είναι μάλιστα τόσο εξελιγμένα τα μέσα που μετέρχονται οι εξαπατητές, που ακόμα και ο μέσος πολίτης δύσκολα αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα. Το τελευταίο διάστημα έχω γίνει αποδέκτης πολλών αναφορών από συμπολίτες μου ότι απειλήθηκαν ή έπεσαν θύματα τέτοιων ενεργειών.
Δυστυχώς, σε αντίστοιχες περιπτώσεις το θύμα μένει αβοήθητο, αφού τις περισσότερες φορές, ακόμα κι αν γνωρίζει τι πρέπει να πράξει (που δεν ο κανόνας), το αντιλαμβάνεται σε χρόνο που πλέον δεν έχει τη δυνατότητα να προστατευθεί, αφού η πράξη έχει ήδη συντελεσθεί.
Ενδεικτικά αναφέρω τα ακόλουθα παραδείγματα: Επαγγελματίας αθλήτρια είδε τις οικονομίες που είχε από μικρή, για να τις διαθέσει στην προετοιμασία της, να εξανεμίζονται σε μια στιγμή και να μένει απροστάτευτη, μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα στην τράπεζα.
Βιοπαλαιστής ηλεκτρολόγος έπεσε θύμα παραπλάνησης, με αποτέλεσμα να υποκλαπούν οι κωδικοί από το κινητό του και να αλλαχθούν από τους δράστες, οι οποίοι έτσι απέκτησαν πρόσβαση στον λογαριασμό του και απέσπασαν καταθέσεις ύψους 20.000 ευρώ, περίπου.
Φοιτητής, έχασε όλες τις αποταμιεύσεις που συγκέντρωναν οι γονείς του για τις σπουδές του, όταν παραβιάσθηκε το e-banking του, χωρίς να έχει λάβει καμία ειδοποίηση από την τράπεζα.
Πρακτικά, σε καθημερινή βάση, συμπολίτες μας βιώνουν εξαιρετικά δυσμενείς καταστάσεις, χωρίς μάλιστα να μπορούν να προστατευθούν επαρκώς ή να αποκατασταθούν από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες.
Από την άλλη, οι τράπεζες, θεματοφύλακες των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών, συνήθως μεταθέτουν τον κίνδυνο στον χρήστη των υπηρεσιών τους, αποποιούμενες των ευθυνών τους.
Όμως, όπως έχει διαμορφωθεί η σύγχρονη ζωή, η χρήση των ψηφιακών εργαλείων με οικονομικό αντικείμενο δεν αποτελεί επιλογή αλλά υποχρέωση και ανάγκη για τους πολίτες. Πρέπει συνεπώς η πολιτεία και όσοι φορείς σχετικών λειτουργιών εμπλέκονται στις συγκεκριμένες να εξαντλούν κάθε δυνατότητα προστασίας των χρηστών αυτών των υπηρεσιών, αφού είναι και οι μοναδικοί που μπορούν να απαντήσουν στην διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογική εγκληματικότητα.
Καταληκτικά, σε τρία επίπεδα πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες από αντίστοιχα φαινόμενα:
α. Ενημέρωση των πολιτών με τα προσφορότερα μέσα
β. Υποχρέωση των εμπλεκόμενων φορέων για την εφαρμογή των υψηλότερων εγγυήσεων για την αποτροπή τέτοιων πράξεων
γ. Ορθολογική απόδοση της ευθύνης σε εκείνους που μπορούν και οφείλουν να προστατέψουν τις περιουσίες των πολιτών, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι οι τελευταίοι δεν βαρύνονται με συγκεκριμένες υπαίτιες συμπεριφορές.
Σε σχέση με τον εντοπισμό και τη δίωξη τέτοιων πράξεων, θα μπορούσε ίσως να δημιουργηθεί μία εφαρμογή, όπου ο λήπτης τέτοιου μηνύματος (ηλεκτρονικού ψαρέματος), θα μπορεί να το προωθεί άμεσα σε κάποια αρχή, στέλνοντας έτσι τους «καρχαρίες» απευθείας στα «δίχτυα» τωνδιωκτικών αρχών.
Κατόπιν των ανωτέρω, σας ερωτώ σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την προστασία των καλόπιστων συναλλασσόμενων προκειμένου να μην πέφτουν θύματα τέτοιων μεθόδων και ποιες εγγυήσεις τους παρέχονται σε περίπτωση που υποστούν βλάβη από αντίστοιχες συμπεριφορές.

Ο ερωτών βουλευτής
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης,
Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την αντιμετώπιση φαινομένων ηλεκτρονικής απάτης

  1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης

    - Edit

    Απαντήστε

    Απο τ αλλα ,τα επιτελικά εγκλήματα των επιτελικων μπαταχτσηδων ,
    πως θα προφυλαχτούμε;από τους πατσηδες και καπατους και χειμαρες;
    Μάλλον…θυσιάζοντας θυμίαμα από Μελισσοκέρι αγιασμένο,απ τον
    Μπα- χτσέ των Μπα- ταχτσήδων του Δυσεβούς Μαξίμου,το κουτί της πανδώρας με όλα τα δεινά που μας βρήκαν, τα 4 τελευταία χρονια!
    Ακόμα και την Ελπίδα του λαου κατασπαραξατε,σαν τα γαλαζια αρπακτικά που
    τελειωμό δεν εχουν!
    Κάθε βδομαδα- κάθε βδομάδα κι ένα μυριπνοο άνθος της δυσώδους επιτελικης αχρηστίας,ξεφυτρώνει στη χωρα και μαθαίνει ο ελληνικός λαος,πόσοι πολιτικοί εκμαυλιστες λυμαίνονται τον έρμο τόπο!
    Κι αυτή την ώρα που γραφεται αυτό το σχόλιο,κάποιο γαλαζιο σκανδαλο
    αποκαλύπτεται κι αύριο θα γίνει πρωτοσελιδο!
    Σας πήρε ο πόνος για τα παθηματα του λαου ,απ το ηλεκτρονικό εγκλημα;
    Έτσι κι αλλιώς,ο λαό ζημιωμενος είναι,αν δεν του πάρουν την περιουσία τους,οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες, τα παίρνουν οι μπαταχτσηδες ν ο μ ι μ α με τα funds ,της Ιρλανδίας ή με τα ν ο μ ι μ α λεφτά, 5.000 ευρώ τον μήνα…που έπαιρνε
    τ ι μ η τ ι κ α ,ο κύριος τ ι π ο τ α ,απ τον αρχιμαφιοζο Παντσερι,μιας και ήταν…
    Μέλος της ΜΚΥΟ του!
    Τα αγαθά (και τιμητικα λεφτά) του Αβρααμ- όπουλου και του ισαάκ(Σχοινά),μέσα σ ενα κουτί με σκεεεεετα σοκολατάκια.
    Σας πήρε ο πόνος για το ηλεκτρονικό εγκλημα;
    Και το predator, το γεράκι που είναι κολλημένο στον ώμο του μητσοτακη,σαν παπαγάλος μονοφθαλμου πειρατού;δεν το βλεπετε;
    Predator= αρπακτικό,μεταφορικά, το γεράκι.
    Πειρατής …καινούριο όνομα του Λουδοβικούλη Β’ του Εμμονικού,μεγααααλη η Χάρη του(η ΥΠ Ο Κ Ρ Ι Σ Ι Α του )”…..απόψε ψόφησαν οι δύο μου παπαγάλοι…”
    Ν,Καββαδία.
    Αμ δε;
    Ζουν και βασιλεύουν….

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.