Ο δήμος Εορδαίας για Μωμόγερους και Κοτσαμάνια γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης



 

Η Εορδαία, ο κατ’ εξοχήν προσφυγικός Δήμος της Ελλάδας οφείλει και δικαιούται μια εβδομάδα το χρόνο, εκδηλώσεις αφιερωμένες στους Μωμόγερους και τα Κοτσαμάνια.
Δεν πειράζει η εβδομάδα αυτή αν δεν συμπίπτει χρονικά επακριβώς με την τέλεση του εθίμου, από τους προγόνους μας στις προγονικές τους εστίες.
Επειδή ο δεύτερος και μεγάλος στόχος θα είναι η τουριστική αξιοποίηση του εθίμου, αν ξεκινούσε από τα Χριστούγεννα και κατέληγε την πρωτοχρονιά, ή κάπου εκεί, θα εξυπηρετούσε κυρίως με τις γιορτινές ημέρες, τα κλειστά σχολεία κ.τλ.
Θα μπορούσε με την χορηγία του Υπουργείου πολιτισμού και μέσω της Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής, να φιλοξενεί συγκροτήματα Μωμόγερων από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Δεν μπορούν όλοι οι Δήμοι σε μια περιοχή να έχουν τις ίδιες εκδηλώσεις. Η διπλανή μας Κοζάνη έχει από τα πιο επιτυχημένα πανελληνίως καρναβάλια! Αυτή την εκδήλωση οφείλουμε ΟΛΟΙ μας να τη στηρίξουμε. Ακόμα και με τη συμμετοχή μας με έναν φανό (έχουμε Κοζανίτες και στην Πτολεμαΐδα) που θα παρελάσει μαζί με τους άλλους στην πόλη της Κοζάνης. Και το αντίστροφο με του Μωμόγερους.
Θα μπορούσαν επίσης να παρασχεθούν διάφορες διευκολύνσεις, όπως λ.χ. αστική συγκοινωνία τις ημέρες των εκδηλώσεων για εύκολη και οικονομική πρόσβαση των κατοίκων των γειτονικών πόλεων, (μόνο για τις ημέρες των δυο εκδηλώσεων κάθε χρόνο, μη πανικοβάλλονται κάποια συμφέροντα και οι προστάτες τους …..).
Γνωρίζω ότι την Δημοτική Αρχή Εορδαίας απασχολεί το θέμα. Την συνεννόηση-διαβούλευση με τους αντίστοιχους ποντιακούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής τη θεωρών δεδομένη. – – Περιμένουμε σύντομες αποφάσεις, με την στήριξη και της Περιφέρειας. Ελπίζουμε σε κάτι μεγάλο και όχι περιορισμένο στα στενά όρια του Δήμου Εορδαίας.
Οι Μωμόγεροι αποτελούν από τα πλέον σημαντικά λαικά δρώμενα και μπορούν να αξιοποιηθούν και να αποτελούν για την πόλη, για τον Δήμο, για την Περιφέρειά μας, μοναδική καλοοργανωμένη “φεστιβαλική” εκδήλωση, μοναδική σε πανελλήνια κλίμακα !!!
Σημ.: Δεν διεκδικώ την πατρότητα της πρότασης, ειπώθηκε πολλές φορές στο παρελθόν με διάφορες εκδοχές της, από αρκετούς. Απλώς ως σημαντική την επαναφέρω!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.