Προϋπολογισμός 2023: Λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, μείωση των κοινωνικών δαπανών παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο



 

Ο νέος προϋπολογισμός που συζητείται στη Βουλή  και πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες φέρνει αύξηση της φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα και νέες παροχές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα
-Αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα  και κυρίως τα έσοδα από την αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 6,7δις,από τα οποία τα 4,1 δις αντιστοιχούν στο Φόρο  Προστιθέμενης Αξίας{ΦΠΑ}, δηλαδή προέρχονται από την ακρίβεια.
-Οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα παρά την αύξηση του κόστους ζωής , ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν που ήταν πριν 13 χρόνια, οι συντάξεις έχουν μειωθεί μέχρι και 40%, η δε διαφημιζόμενη από την κυβέρνηση αύξηση τους είναι πολύ μικρή και αυτό αποδεικνύεται  και από την προβλεπόμενη στον προϋπολογισμό αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που είναι μόνο
527 εκατομμύρια!
-Προβλέπεται μείωση της δαπάνης για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης  από 21,4 σε 21,1 δις, για τις επικουρικές συντάξεις από 4,058 δις σε 4,045 δις, για τον ΕΟΠΥΥ από 650 σε 501 εκατομμύρια, ενώ παγωμένες παραμένουν οι δαπάνες για υγεία και παιδεία, παρά τις αυξημένες ανάγκες.
-Σταθερές αποδεικνύονται οι επιλογές της κυβέρνησης για γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας  και ιδιωτικοποίηση όλων των κερδοφόρων τομέων της οικονομίας { όσων έχουν απομείνει}, αφού στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση των εσόδων του ΤΑΥΠΕΔ από 595 εκατομ. το 2022 σε 1,993 εκατομ. το 2023!
Όλα αυτά φανερώνουν τις ταξικές επιλογές της,με πάγωμα μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών,  όταν οι αυξήσεις  στα βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης  φτάνουν το 30%-40%, λεηλατώντας ουσιαστικά τα είδη  χαμηλά εισοδήματα.
Τις μόνες αυξήσεις που εξήγγειλε είναι τα 250 ευρώ σε πολύ μικρό αριθμό  χαμηλοσυνταξιούχων και τα 600 ευρώ στους αστυνομικούς, την ημέρα μάλιστα που δολοφονήθηκε από αστυνομικό, ο Ρομά Κώστας Φραγκούλης , πράγμα που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ενισχύει μόνο όσους επιβάλλουν με την βία την πολιτική της.!!!
– Ενώ όμως ο λαός φτωχοποιείται περισσότερο, κάποιοι , με βάση τον προϋπολογισμό, ενισχύονται περισσότερο και αυξάνουν τον πλούτο τους. Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με 15,3 δις , 8,3 δις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και άλλα 7 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης , σε αντίθεση με τις μικρές επιχειρήσεις, για τις οποίες οι όροι που προβλέπονται είναι απαγορευτικοί για οποιαδήποτε ενίσχυση τους.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική  άγριας λιτότητας και καταστολής για τον λαό, μία είναι η απάντηση.  Αντίσταση.

Η Λαϊκή Ενότητα -Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που διοργανώνουν τα συνδικάτα το Σάββατο 17/12/2022 12.30μμ στο Σύνταγμα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.