Συνάντηση του Γραμματέα ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με παραγωγικούς φορείς στο Επιμελητήριο Κοζάνης



 

Συνάντηση είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 με παραγωγικούς φορείς στο Επιμελητήριο Κοζάνης όπου συζήτησε για τα προβλήματα της τοπικής οικονομίας.
Οι εκπρόσωποι των διαφόρων επαγγελματικών κλάδων έθεσαν τα ζητήματα των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι διάφοροι κλάδοι με την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, την φορολογία και την έλλειψη ρευστότητας. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων αναφέρθηκαν ακόμα στην βίαιη απολιγνιτοποίηση στην περιοχή και στην ευρύτερη ερημοποίηση της οικονομικά, αλλά και στο ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων που απασχολεί την περιοχή. Τέλος οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Κοζάνης έθεσαν και το ζήτημα της έλλειψης υποδομών σε επίπεδο διασύνδεσης της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της δυσκολίας εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού με την ερήμωση της περιφέρειας. “Επαγγελματίας δεν θα υπάρξει εδώ σε μία δεκαετία” υπογράμμισαν με αγωνία οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και μίλησαν για σχέδιο εξόντωσης και αφανισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως πράγματι είναι σχέδιο αυτό που συμβαίνει με την προσπάθεια εξόντωσης και αφανισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κοζάνη, αλλά και συνολικά στη χώρα. “Αυτοί θέλουν μεγάλες αλυσίδες επιχειρήσεων με τους μικρομεσαίους να γίνονται εργαζόμενοι σε αυτές, με μισθούς πείνας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως το σχέδιο αυτό είναι σχέδιο ερημοποίησης της περιφέρειας και προλεταριοποίησης των μικρομεσαίων. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε ακόμα πως η Πράσινη Μετάβαση δυστυχώς χρησιμοποιείται για να πλουτίσουν πέντε μεγαλοκαρχαρίες ολιγάρχες της χώρας, “πρόκειται για ολιγαρχική υπανάπτυξη, όχι για ανάπτυξη” επισήμανε χαρακτηριστικά.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: “Είχαμε μια πραγματικά συμπυκνωμένη συζήτηση με πολλές πληροφορίες που, ουσιαστικά, αποτυπώνουν μια πραγματικότητα, μια στυγνή και σκληρή πραγματικότητα. Η Δυτική Μακεδονία, η περιοχή της Κοζάνης συγκεκριμένα, ερημοποιείται. Η φτώχεια μεγεθύνεται, οι άνθρωποι φεύγουν, το εργατικό δυναμικό μεταναστεύει, η, δήθεν, δίκαιη μετάβαση, μόνο δίκαιη δεν είναι και μόνο μετάβαση δεν είναι-, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για πραγματικά δίκαιη πράσινη μετάβαση, αλλά αυτό τι σημαίνει, σημαίνει μεγάλες, πραγματικά μεγάλες, σημαντικές, δισεκατομμυρίων, επενδύσεις όχι μόνο στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην αγροτική γη. Εμείς δεν το θέλουμε καν αυτό, τα φωτοβολταϊκά πρέπει να τοποθετούνται στις ταράτσες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας αλλά εδώ θα έπρεπε να υπάρχει παραγωγή των φωτοβολταϊκών, η παραγωγή του πράσινου υδρογόνου. Περιοχές όπως η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, η Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο θα έπρεπε να είναι οι περιοχές στις οποίες επικεντρώνουμε τις επενδύσεις για την παραγωγή των συστημάτων, θα δαμάσουν τον ήλιο, θα δαμάσουν τον αέρα και θα τον μεταφέρουν ως ηλεκτρική ενέργεια στις υπόλοιπες χώρες και στα υπόλοιπα χωριά. Αυτό δεν γίνεται. Αυτό που γίνεται είναι ένα πλιάτσικο, μια λεηλασία. Ενεργειακές κοινότητες υπάρχουν αλλά, ουσιαστικά, τις έχουν βάλει στην άκρη εκ μέρους 3, 4, 5 ολιγαρχών που έρχονται, καταστρέφουν την γεωργική γη, χτίζουν τα φωτοβολταϊκά τους, δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν στην υπανάπτυξη, όχι στην ανάπτυξη, της περιοχής”.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.