Μετεγκατάσταση της Ακρινής τώρα!!!



Οι κάτοικοι της Ακρινής μίλησαν και μέσα από το δημοψήφισμα, αποφασίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία «ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»  τώρα!

Δεν πάτησαν την «πεπονόφλουδα» που τους έριξε η Κυβέρνηση και η «συμμαχία των προθύμων» με το «εναλλακτικό σχέδιο» που ούτε εναλλακτικό ήταν αλλά ούτε καν «Σχέδιο» που θα απαντούσε έστω και στο ελάχιστο στα μεγάλα προβλήματα του περιβάλλοντος και της υγείας τους.

Οι κάτοικοι της Ακρινής με μπροστάρη τον πρόεδρο του Συλλόγου Περιβάλλοντος, τον πρόεδρο της κοινότητας και άλλα στελέχη με πρωτοφανή ωριμότητα, αγωνιστική διάθεση και ατράνταχτα επιχειρήματα απέκρουσαν όλα τα ψευτοδιλήμματα, τη θεωρία του ανέφικτου και την ηττοπάθεια που προσπάθησαν να τους περάσουν η εξουσία και τα ντόπια παπαγαλάκια της.

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει τους κατοίκους και «χαστουκίζει» τους Κυβερνώντες αλλά και την πλειοψηφία των αστικών κομμάτων της Ελληνικής Βουλής διαμηνύοντάς τους πως οφείλουν να υλοποιούν τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν.  Ταυτόχρονα εκθέτει ηθικά και πολιτικά όλους αυτούς που υποστήριζαν πως ο νόμος έληξε (λες και είναι κονσέρβα) και γίνεται ανενεργός….

Δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία ούτε η σημερινή Κυβέρνηση, ούτε η χθεσινή, ούτε οι προηγούμενες (πέντε διαφορετικές κυβερνήσεις πέρασαν από την ψήφιση του νόμου) αλλά ούτε και η αυριανή όποια και να είναι αυτή. Η μετεγκατάσταση άργησε πάνω από μια δεκαετία γι αυτό πρέπει και μπορεί να ξεκινήσει σήμερα!!!

Μπορεί όμως να έχει κανείς εμπιστοσύνη σ` αυτό το πολιτικό σύστημα και σ` αυτό το πολιτικό προσωπικό που ψηφίζει νόμους και μάλιστα με τεράστια πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) και δεν τους υλοποιεί αλλά μετά την παρέλευση 10 χρόνων φέρνει «εναλλακτικές προτάσεις»;

Καμία εμπιστοσύνη! Κανένας εφησυχασμός! Ο αγώνας τώρα πρέπει να ενταθεί, να κορυφωθεί, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων, με ειλικρινή και ανιδιοτελή συνεργασία με όλους τους γύρω οικισμούς αλλά και με την Αλληλεγγύη φορέων και κατοίκων ολόκληρου του Νομού.

Τα αποτελέσματα του αγώνα των κατοίκων πρέπει να εμπνεύσουν και τους άλλους οικισμούς (Ανάργυροι, Βαλτόνερα, Αχλάδα κλπ) που παλεύουν για μετεγκατάσταση αλλά και για δουλειά και διαβίωση σε ένα ανθρώπινο καθαρό περιβάλλον.

Ταυτόχρονα όμως με τον αγώνα για την υλοποίηση της μετεγκατάστασης και επειδή τα προβλήματα παραμένουν και οι κάτοικοι της Ακρινής, του Αγίου Δημητρίου, του Ρυακίου και των άλλων οικισμών θα συνεχίσουν να ζουν στην Περιοχή πρέπει να ξεκινήσει ένας ενωτικός, συντονισμένος, μαζικός και δυναμικός αγώνας για να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας του Περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων:

  1. Για αποκατάσταση των παλιών αποθέσεων της τέφρας και να σταματήσει η εγκληματική αδιαφορία της ΔΕΗ για την υγεία των κατοίκων των οικισμών γύρω από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και του Νοτίου Πεδίου.
  2. Για την κατασκευή κλειστού τύπου (σωληνωτού) ταινιόδρομου μεταφοράς της τέφρας. Ο ταινιόδρομος που μεταφέρει σήμερα την τέφρα από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στο Νότιο Πεδίο εκπέμπει εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο σκόνη τέφρας που με τον αέρα μεταφέρεται στους γύρω οικισμούς.
  3. Για να σταματήσει η μόλυνση του υδροφόρο ορίζοντα της Περιοχής με «εξασθενές χρώμιο» που ξεκάθαρα οφείλεται στην πρόχειρη και ανεύθυνη διαχείριση της τέφρας από τη ΔΕΗ. Υπενθυμίζουμε ότι το «εξασθενές χρώμιο» έχει αναγνωριστεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
  4. Για να παρθούν σοβαρά μέτρα, που να ανταποκρίνονται στις «βέλτιστες τεχνικές» και στα σημερινά επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, κατά την εξορυκτική δραστηριότητα του Νοτίου Πεδίου. Η κατάσταση σήμερα είναι απαράδεκτη αφού οι αποθέτες συχνά- πυκνά έως μόνιμα ρίχνουν ξερή και σκέτη τέφρα που με τον αέρα μεταφέρεται και δηλητηριάζει τους κατοίκους των γύρω οικισμών.

Εμείς ως «ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» σταθήκαμε εξ` αρχής δυναμικά και αταλάντευτα στο πλευρό των φορέων και των αγωνιστών που επέμειναν στην μετεγκατάσταση. Προσπαθήσαμε με προτάσεις και επιχειρήματα να καταρρίψουμε τα ψευτοδιλήμματα και την ηττοπάθεια στηρίζοντας ηθικά και πολιτικά τον αγώνα των «πολύπαθων» κατοίκων της Ακρινής. Εκτός από τις προτάσεις μας που πατάν πάνω στην υπάρχουσα πραγματικότητα θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε και στο παρελθόν, να στηρίζουμε έμπρακτα και δυναμικά τον αγώνα για την υλοποίηση της μετεγκατάστασης αλλά και τους αγώνες των κατοίκων της Ακρινής, του Αγίου Δημητρίου –Ρυακίου και ολόκληρης της Περιοχής για δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και ολοκληρωμένες εργασιακές σχέσεις αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να ζουν σε ένα καθαρό και ανθρώπινο περιβάλλον.

Καλούμε τους κατοίκους της Περιοχής μας και ολόκληρης της Χώρας να αγωνιστούμε για μια Εταιρεία Ηλεκτρισμού αποκλειστικά δημόσια, 100%, ενιαία και καθετοποιημένη με ουσιαστική εργατική και κοινωνική συμμετοχή στη διεύθυνση και σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Για «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό», «ρεύμα κοινωνικό αγαθό και ΟΧΙ εμπόρευμα».

Για Επανεθνικοποίηση-Κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα μέσα από ένα  Μέτωπο    Αγώνα   Εργαζομένων, Κατοίκων και Λαϊκών καταναλωτών ρεύματος.

Κοζάνη 13/12/2022

«Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.