Φοιτητικό -Μαθητικό συλλαλητήριο ”Κόντρα στο δικό τους δύσκολο χειμώνα”



 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ! ΔΕ ΘΑ ΞΕΠΑΓΙΑΣΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!

Μας λένε ότι:
• Στη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, του Ενεργειακού Κέντρου της χώρας, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα κάνουν μάθημα με μπουφάν σε παγωμένες αίθουσες!
• Στις πόλεις όπου η θερμοκρασία φτάνει κάθε χρόνο στους μείον βαθμούς θα πρέπει να περάσουμε αυτόν τον «δύσκολο χειμώνα» ουσιαστικά χωρίς θέρμανση και πετρέλαιο!
• Ότι πρέπει να ανεχτούμε την ακρίβεια, να κάνουμε υπομονή και έκπτωση στις ανάγκες μας για ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο.
• Να δεχτούμε σαν πραγματικότητα τα λεγόμενα της αντιπρύτανη ότι το πανεπιστήμιο θα παραγγείλει μόλις 2.5 τόνους πετρέλαιο για τη θέρμανση αντί για 10 που λάμβανε πέρυσι αφού ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος!
Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία που ανέφερε ο αντιπρύτανης Οικονομικών, συνολικά διατέθηκαν 200.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης για την περίοδο 2021-2022. Κάθε χρόνο μέχρι πέρυσι, τέλη Μαΐου, το Πανεπιστήμιο φρόντιζε να γεμίζει τις δεξαμενές για να καλύψει τις ανάγκες του, τον επόμενο χειμώνα. Όμως, τον Μάιο του 2022, λόγω της αυξημένης τιμής στο Πετρέλαιο θέρμανσης, δεν έγινε εφικτό να γεμίσουν ολόκληρες οι δεξαμενές.
Όλοι περιμένουν να δουν που ακριβώς θα καταλήξει η τιμή, ώστε να γίνει παραγγελία. Επίσης, χρειάζεται να αναφερθεί πως το Πανεπιστήμιο, έχει να πληρώσει τη ΔΕΗ από πέρυσι πάντα σύμφωνα με τον αντιπρύτανη. Και μάλιστα αυτήν την τακτική, την ακολουθούν όλα τα Ιδρύματα της χώρας.
Σε όλες τις περιπτώσεις, οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και αν προτιμάται κάθε φορά, το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει αν το Πανεπιστήμιο και κάθε φοιτητής στο σπίτι του, μπορεί και είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του ιδρύματος για θέρμανση.
Ακόμα και η τηλεθέρμανση που τροφοδοτεί την πόλη της Κοζάνης, βρίσκεται στον αέρα, αφού στο σύστημα θα μπαίνουν κατά προτεραιότητα πιο σύγχρονες μονάδες από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που διοχετεύει στην Κοζάνη το ζεστό νερό.
Τη μια θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της τηλεθέρμανσης, είτε θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε το πανάκριβο πετρέλαιο!!
Την ίδια ώρα, που εμείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με όλα αυτά τα προβλήματα τι απαντάει η κυβέρνηση στις ανάγκες των φοιτητών και των φοιτητριών;
• Δίνει 50 εκατομμύρια για να μπει στις σχολές η Πανεπιστημιακή Αστυνομία για να φιμώσουν τις διεκδικήσεις των φοιτητών, να «θωρακίσουν» το πανεπιστήμιο-επιχείρηση από τους αγώνες μας! Αυτός είναι ο ρόλος που έρχεται να παίξει η πανεπιστημιακή αστυνομία.
• Δίνει 600 εκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους! Εκατομμύρια ευρώ περνάνε καθημερινά μπροστά από τα μάτια μας για να κάνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας επιχειρηματικές μπίζνες και συμπράξεις, όπως η πρόσφατη που έγινε το Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ με το ΣΕΒΕ-Σύνδεσμο Εξαγωγέων!
Η διοίκηση του Ιδρύματος είναι πλήρως συνυφασμένη με τη λογική κόστους-οφέλους, που “κόβει από εδώ, κόβει από εκεί” για να μας πουν στο τέλος ότι “κάνουμε ότι μπορούμε, διαχειριζόμαστε έναν προϋπολογισμό που δεν φτάνει”. Στην ίδια ακριβώς λογική κινούνται και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που μπορούν συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος, όπως έκαναν με τη χρηματοδότηση για την ανέγερση της ΖΕΠ. Αυτή η πολιτική δεν είναι τωρινή, αλλά διαχρονικά την έχουν στηρίξει όλες οι κυβερνήσεις με τα έργα και τις πράξεις τους, προκειμένου στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων, αυτές να πριμοδοτούνται και από την άλλη οι ανάγκες μας να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
Την ίδια ώρα που υπογράφονται αυτές οι συμβάσεις, που όλοι συντεταγμένα ακολουθούν αυτήν την πολιτική, καλούν τους φοιτητές και το νέο επιστημονικό δυναμικό να σκέφτονται και να κάνουν έρευνα σε κρύες αίθουσες και εργαστήρια! Τελικά όμως οι χαμένοι της υπόθεσης είμαστε εμείς, γιατί θα περιορίζονται οι ανάγκες μας για θέρμανση, ρεύμα.
 14δις € επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.
 +465% τα κέρδη της MotorOil.
Τους ξεκαθαρίζουμε ότι εμείς θα τους κάνουμε δύσκολο το χειμώνα! Τους απαντάμε ότι δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να κάνουν την αθλιότητα καθημερινότητά μας!
Ο κατάλογος των εμποδίων και των φραγμών που μας βάζουν, ώστε να σπουδάσουμε ολοκληρωμένα και απρόσκοπτα τελειωμό δεν έχει… Σκοπός μας δεν είναι να τα πούμε όλα αναφορικά καθώς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τα ζούμε στο πετσί μας! Έχουμε να πούμε όμως ότι δε πρόκειται να τους αφήσουμε να παίζουν έτσι με τις ζωές και τις σπουδές μας!
Θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει στους δρόμους!
24 Οκτώβρη πανελλαδική μέρα δράσης μαθητών και φοιτητών! Οργανώνουμε τη δική μας αντεπίθεση!
24 Οκτώβρη φοιτητές από όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας βουλιάζουμε τους δρόμους της Φλώρινας στο μεγάλο Συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων από όλες τις πόλεις!
24/10 μετά το μεγάλο συλλαλητήριο συντονιζόμαστε οι ΦΣ στην Κοζάνη
Διεκδικούμε:
• Αύξηση της κρατική χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών, για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων από όλους τους φορείς.
• Δωρεαν Μετακίνηση και Σίτιση για όλους τους φοιτητές και περισσότερα δρομολόγια
• Να εξασφαλιστεί θέρμανση και ζεστό νερό για τις εστίες του πανεπιστημίου
• Καμία διακοπή ρεύματος και της τηλεθέρμανσης σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης, τηλεθέρμανσης.
• Κατάργηση των δημοτικών τελών και ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, στο επίδομα θέρμανσης.
• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
• Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως διατροφής, ένδυσης κοκ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
• Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων , ιδιαίτερα των λιγνιτικών, πηγών ενέργειας κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.
• Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300€ για όσους νοικιάζουν.
• Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους.
• Καμία αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης! Κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και ηλεκτρική ενέργεια!
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων:
1. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
2. Μηχανολόγων Μηχανικών
3. Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
Και η Επιτροπή Φοιτητών και Φοιτητριών Φλώρινας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.