Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο των καλοκαιρινών του προβολών με την κωμωδία «Ένας προφήτης… μα τι προφήτης!»



Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο των καλοκαιρινών του προβολών με μια από τις καλύτερες κωμωδίες (για τους περισσότερους η καλύτερη) όλων των εποχών, το «Ένας προφήτης… μα τι προφήτης!» (Monty Python’s Life of Brian, 1979), των περίφημων Monty Python, αυτή την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Σε σκηνοθεσία Τέρι Τζόουνς και σενάριο Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Ερικ Αιντλ, Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Πάλιν, πρωταγωνιστούν όλοι οι Monty Python: Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Ερικ Αιντλ, Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Πάλιν.

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. ακριβώς, χωρίς διάλειμμα.

O Mπράιαν γεννήθηκε σε έναν στάβλο την ημέρα των Χριστουγέννων, ακριβώς δίπλα στον στάβλο που γεννήθηκε… ξέρετε ποιος. Οι Τρεις Μάγοι με τα Δώρα φτάνουν στον στάβλο του και τα αποθέτουν στην ποδιά του, όταν, όμως, το αστέρι προχωρά, καταλαβαίνουν το λάθος τους και παραδίδουν τα δώρα τους στον διπλανό στάβλο. Αυτή είναι η ιστορία της ζωής του Μπράιαν: πάντα κατά λάθος όλοι νομίζουν πως είναι ο Μεσσίας. Το πρόβλημα είναι πως εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να τους πείσει πως δεν πρέπει και να… σταυρωθεί κατά λάθος! Σεμινάριο οργανωμένης αναρχίας από τους τόσο αγαπητούς στη χώρα μας Monty Python. Η κωμωδία αυτή είναι αξεπέραστη και ως σύνολο από μεγάλα σκετς και ως μεμονωμένες σκηνές, και ως gags. Η σάτιρα για τον Χριστιανισμό δεν υπήρξε ποτέ τόσο ισχυρή και λεπτή ταυτόχρονα και οι Πάλιν, Κλιζ, Γκίλιαμ, Τζόουνς, Άιντλ και Τσάπμαν δρουν ως καμικάζι-αλτρουιστές, που δεν σταματούν σε κανένα ιερό.

Η ταινία θεωρήθηκε από πολλούς ως βλάσφημη και έγινε στόχος διαδηλώσεων από θρησκευτικές ομάδες. Δεν προβλήθηκε σε πολλές πόλεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ, ήταν απαγορευμένη για 8 χρόνια στην Ιρλανδία, ενώ η Σουηδοί την διαφήμιζαν ως «τόσο αστεία, που απαγορεύτηκε στη Νορβηγία». Παρόλα αυτά έγινε το 4ο πιο δημοφιλές κινηματογραφικό έργο του 1979, ενώ το τραγούδι που ακούγεται στην τελευταία σκηνή της ταινίας, το «Always look on the bright side of life», είναι ένα από τα πιο γνωστά & δημοφιλή τραγούδια που έβγαλε ποτέ η μεγάλη οθόνη.

Πρόκειται για μια ταινία που είναι πολύ περισσότερα από μια «αντιθρησκευτική» σάτιρα. Το ευρηματικό της σενάριο δίνει στην ομάδα των Python άφθονες ευκαιρίες να εμφανιστούν σε πολλαπλούς ρόλους, εικονογραφώντας καρικατούρες τυράννων σε σύγχυση, ευκαιριακών ηγετών που κατασκευάζουν ιδεολογήματα του ποδαριού, επαναστατών που αναλώνονται σε αυτό-αναφορικές συζητήσεις και ανόητες συγκρούσεις και ενός όχλου που αρέσκεται στην εφησυχασμό της κατανάλωσης άρτου και βίαιων θεαμάτων και που όχι μόνον χειραγωγείται αλλά προβάλλει στους «ηγέτες» του τις δικές του αυταπάτες.

Είναι μια σάτιρα όχι του Χριστού αλλά των αφελών πιστών, των μαθητών-ακολούθων και αυτών που ερμήνευσαν και οργάνωσαν τα κηρύγματα του σε ένα θρησκευτικό δόγμα, που όπως όλα τα κλειστά συστήματα σκέψης, συνδέθηκε με καταπίεση, διωγμούς, επεκτατισμό και άλλες παράλογες μαζικές συμπεριφορές. Είναι ένα καυστικό σχόλιο πάνω στις σχέσεις εξουσίας/μάζας και ηγέτη/ακολούθων. Είναι επίσης μια σάτιρα των Χολιγουντιανών υπερπαραγωγών της εποχής.

Αυτό που κάνει το σουρεαλιστικό χιούμορ των Monty Python αξεπέραστο, είναι ότι κανείς δεν ξεφεύγει από το κριτικό τους βλέμμα καθώς αφήνουν αιχμές προς όλες τις κατευθύνσεις. Παρόλα αυτά, τελικά δεν καταλήγουν σε μια κυνική αλλά ούτε και εφησυχαστική θεώρηση του κόσμου.

Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 στις 9:30 μ.μ., ακριβώς. 

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 9:00 μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

8 σχόλια στο άρθρο “Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο των καλοκαιρινών του προβολών με την κωμωδία «Ένας προφήτης… μα τι προφήτης!»

  1. Οργιάζει το αντιχριστιανικό μένος !

    Ασφαλώς και είναι βλάσφημη η ταινία του …φιλοπρόοδου !

  2. Η εποχή μας, μία εποχή μετα-χριστιανική (και εν πολλοίς αντι-χριστιανική) και αυτό, σύμφωνα με τους ινστρούχτορες της νέας εποχής, είναι δείγμα ……..«προόδου» ή αν θέλετε «φιλοπροόδου» και «εξέλιξης» της κοινωνίας μας !!!
    Θυμήθηκα τον πικρό στίχο της μεγαλοβδομαδιάτικης υμνολογίας: «Λαός δυσσεβής και παράνομος»

  3. Έλεος!
    43 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας (που σημειωτέον την είδα τότε στη Θεσσαλονίκη σε έναν κινηματογράφο που όλοι ήταν στο πάτωμα από τα γέλια) κι ακόμη υπάρχουν ανεγκέφαλοι που δεν πήραν μυρωδιά από τίποτα!
    Βλάσφημη αυτή η ταινία; Προφανώς ο τύπος ούτε την είδε κι ούτε πρόκειται να την δει γιατί οι παρωπίδες του δεν του το επιτρέπουν!
    Η καλύτερη κωμωδία που έχω δει, γεμάτη μηνύματα και πολύ καλή σάτιρα ανθρώπων σαν τον «σχολιαστή» παραπάνω…
    Μην τη χάσετε!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.