Ποια είναι τα πιο σημαντικά συστήματα ασφαλείας για προστασία καταστήματος



Ένα κατάστημα είναι η πηγή εισοδήματος μίας οικογένειας και πολλές φορές μάλιστα μπορεί να είναι και η μοναδική. Αυτό σημαίνει ότι η οποιαδήποτε ζημιά σε ένα κατάστημα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην επιβίωση και τη γενικότερη ζωή μιας οικογένειας. Μία από τις χειρότερες ζημιές που μπορούν να συμβούν σε ένα κατάστημα, πέρα από τις φυσικές που σε μεγάλο βαθμό είναι αναπόφευκτες και απρόβλεπτες, είναι η διάρρηξη ή η κλοπή. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η ασφάλεια του καταστήματος τους είναι το πρώτο πράγμα που απασχολεί όποιον έχει μία μικρή επιχείρηση.

Εννοείται ότι η θωράκιση ενός καταστήματος είναι κάτι που δεν είναι απλό και κάτι για το οποίο οι περισσότεροι μη-ειδικοί δεν γνωρίζουν πολλά. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι όλοι ψάχνουν τις καλύτερες λύσεις για το κατάστημα τους, ας δούμε ποια είναι τα κυριότερα μέτρα ή συστήματα ασφαλείας για ένα κατάστημα σύμφωνα με επιχειρήσεις που ειδικεύονται στον κλάδο της ασφάλειας όπως η  Δημήτρης Μενούνος – Συστήματα Ασφαλείας για Καταστήματα.

Ρολά ασφαλείας

Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό σύστημα ασφαλείας το οποίο θα βρούμε σε όλα σχεδόν τα καταστήματα: τα ρολά ασφαλείας. Αυτό που κάνει τα ρολά τόσο απαραίτητα και τα βλέπουμε παντού είναι το γεγονός ότι είναι το μοναδικό σύστημα ασφαλείας το οποίο δημιουργεί ένα φυσικό τείχος ασφαλείας ανάμεσα στον επίδοξο διαρρήκτη και το κατάστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο κλέφτης θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να παραβιάσει ή να αφαιρέσει τα ρολά από ένα κατάστημα για να «μπουκάρει» σε αυτό, πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολο για τη συντριπτική πλειοψηφία των κλεφτών οι οποίοι σύμφωνα με την Αστυνομία είναι «ερασιτέχνες» και δεν έχουν ειδικές γνώσεις ή εργαλεία. Τα ρολά προσφέρουν επίσης προστασία από ρίψεις αντικειμένων που γίνονται από αναρχικούς και άλλους χούλιγκαν κατά τη διάρκεια ταραχών κι επεισοδίων.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ρολών ασφαλείας και ο κάθε ένας από αυτόν προσφέρει και έναν μοναδικό συνδυασμό ορατότητας του καταστήματος και ασφάλειας. Κάθε επιχείρηση ρολών έχει ειδικούς που θα προτείνουν στους πελάτες εξειδικευμένες λύσεις λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το κατάστημα και το εμπόρευμα που πουλάει.

Συναγερμοί

Τα συστήματα συναγερμών είναι και αυτά πολύ δημοφιλή μέσα προστασίας. Ο κύριος ρόλος τους είναι να ειδοποιούν τον ιδιοκτήτη, την γειτονιά, την Αστυνομία και ίσως και κάποια επιχείρηση security όταν γίνεται κάποια απόπειρα διάρρηξης ενός καταστήματος ή / και σπιτιού. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο κλέφτης καταφέρει να μπει στο κατάστημα, ο συναγερμός θα κάνει την παρουσία του εκεί πολύ σύντομη και θα περιορίσει σημαντικά ή ακόμη και θα μηδενίσει την ζημιά που θα κάνει, αφού δεν θα έχει χρόνο να ψάξει τον χώρο για να βρει αυτό που ψάχνει.

Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η παρουσία ενός συναγερμού δρα και σε ψυχολογικό επίπεδο καθώς δείχνει στον υποψήφιο κλέφτη ότι ο χώρος φυλάσσεται, κάτι που θα του δημιουργήσει δεύτερες και τρίτες σκέψεις όσον αφορά την επιλογή στόχου. Οι κλέφτες, άσχετα από το πόσο «έμπειροι» είναι, προτιμούν τους εύκολους στόχους που δεν έχουν πολλά μέτρα προστασίας.

Κάμερες

Οι κάμερες δρουν με παρόμοιο τρόπο με τους συναγερμούς, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Η παρουσία τους και μόνο δρα αποτρεπτικά για την πλειοψηφία των κλεφτών. Επιπλέον, η κάμερα μπορεί να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη να δει ύποπτες κινήσεις στο κατάστημα του, οι οποίες και μπορεί να είναι ενδεικτικές του γεγονότος ότι κάποιοι πιο «επαγγελματίες» κλέφτες σχεδιάζουν κάποια διάρρηξη. Εννοείται ότι σε περίπτωση διάρρηξης το υλικό από την κάμερα είναι πολύ πολύτιμο καθώς θα δείξει στον ιδιοκτήτη τα προβλήματα που υπήρχαν στην θωράκιση του καταστήματος. Επιπλέον, το υλικό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την Αστυνομία να αναγνωρίσει τους κλέφτες. 

Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι όσα περισσότερα συστήματα ασφαλείας υπάρχουν σε έναν χώρο, τόσο λιγότερο επιθυμητός γίνεται αυτός από τους κλέφτες. Αν υπάρχει ένα μέτρο προστασίας που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε απολύτως απαραίτητο, είναι αυτό που βάζει ένα φυσικό εμπόδιο στους κλέφτες, δηλαδή τα ρολά ασφαλείας. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.