Αλήθειες και ψέματα για τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου



Κατά την εμφάνιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην παγκόσμια αγορά το 2006, απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς υποστηρικτές. Παρότι οι απόψεις διίστανται για την ασφάλεια του και τις επιπτώσεις στην υγεία, υπάρχει μια παραπληροφόρηση ως προς το τι ισχύει και τι όχι.  Επειδή, οι μελέτες που γίνονται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα. Όμως, οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν κάποια πορίσματα που προέκυψαν στο πέρασμα αυτών των χρόνων. Ποια είναι τα ψέματα και ποιες οι αλήθειες που ισχύουν για τον ατμό που είναι παράγωγο των υγρών αναπλήρωσης; Ας τα δούμε παρακάτω:

                                                                                                          

 #1 Ψέμα: Το υγρό αναπλήρωσης είναι απλά νερό

Κάποιοι θεωρούν πως η ηλεκτρική συσκευή εισπνοής νικοτίνης περιέχει το υγρό αναπλήρωσης που είναι απλά νερό με την προσθήκη αρώματος. Αυτό είναι μύθος γιατί εκτός της νικοτίνης, περιέχει προπυλενογλυκόλη και φυτική γλυκερόλη στα οποία προστίθεται μαζί και διάφορες γεύσεις. Όμως, έχει παρατηρηθεί πως υφίστανται παράλληλα και κάποια προϊόντα, χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα, όπως το διακετύλιο, το οποίο προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα.

 

#2 Ψέμα: Ο ατμός επηρεάζει τον περίγυρο σε κλειστούς χώρους

Σύμφωνα με έρευνες, το άτμισμα σε κλειστούς χώρους δεν επηρεάζει αρνητικά τους παρευρισκόμενους, όπως συμβαίνει με το παθητικό κάπνισμα. Το αερόλυμα που παράγεται κατά την εκπνοή του ατμιστή δεν περιέχει βλαβερές ουσίες. Δηλαδή, είναι μεν ατμός που περιέχει σωματίδια, αλλά αυτά δεν θεωρούνται τοξικά. Για αυτό άλλωστε σε διάφορες χώρες του εξωτερικού επιτρέπεται ελεύθερα σε κλειστούς και κοινόχρηστους χώρους.    

 

#3 Ψέμα: Ο ατμός προκαλεί το φαινόμενο “Pop Corn” στους πνεύμονες

Το 2016 έγινε μια έρευνα από το Harvard και διαπιστώθηκε πως σε κάποια δείγματα υγρών αναπλήρωσης, υπήρξε η ουσία διακετύλιο. Νωρίτερα, υπήρχε η ένδειξη πως σε εργοστάσια παραγωγής ποπ κόρν για φούρνο μικροκυμάτων, οι εργάτες παρουσίασαν το φαινόμενο “Pop Corn” στους πνεύμονες τους εξαιτίας μεγάλων ποσοστών διακετυλίου στην ατμόσφαιρα. Αυτό όμως καταρρίφθηκε επειδή και στο κοινό τσιγάρο υπάρχει αυτή η ουσία χωρίς όμως να προκαλεί αυτή την ασθένεια.

 

#4 Αλήθεια: Κάποια υγρά αναπλήρωσης δεν περιέχουν νικοτίνη

Είναι όντως αλήθεια πως όποιος ξεκινήσει το άτμισμα μπορεί να επιλέξει μεταξύ δεκάδων προϊόντων υγρών αναπλήρωσης, ώστε να βρει τη γεύση που του ταιριάζει. Υπάρχει η δυνατότητα να διαλέξει κάποιο χωρίς περιεκτικότητα νικοτίνης. Αυτό είναι σημαντικό για εκείνους που θέλουν να κάνουν απεξάρτηση από αυτή. Στο https://www.alterego.gr/  κάθε ατμιστής μπορεί να βρει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων ατμίσματος για να ξεκινήσει το ταξίδι του στο vaping.

 

#5 Αλήθεια: Ο ατμός προκαλεί παρενέργειες στην υγεία

Ο ατμός μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες σε ατμιστές. Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει σε κάθε περίπτωση, αλλά έχει διαπιστωθεί επιστημονικά. Μερικές από αυτές είναι η ξηροστομία, βήχας, λαχάνιασμα, ερεθισμένος λαιμός και στόμα, πονοκέφαλος και ζαλάδες. Αν και δεν υπάρχει ακόμα έγκυρη επιβεβαίωση, μπορεί να επιδράσει αρνητικά όχι μόνο στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά και σε ζωτικά όργανα, όπως στα μάτια, στη γήρανση του δέρματος και στο κυκλοφορικό σύστημα.

 

#6 Αλήθεια: Οι έρευνες για τις επιπτώσεις του στην υγεία είναι ελλιπείς

Τα προϊόντα άτμισης και κυρίως τα υγρά αναπλήρωσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιλαμβάνουν μια τεράστια ποικιλία. Έτσι, ένας ατμιστής μπορεί να προμηθευτεί αυτό που του ταιριάζει. Παρόλα αυτά, οι μελέτες για την επίπτωση του ατμού στην υγεία δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως μιας που το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπής του καπνίσματος.

Συμπερασματικά, είδαμε ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες γύρω από τον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Το γεγονός παραμένει πως χρειάζεται και άλλος χρόνος μέχρι να εξαχθούν όλα τα δεδομένα, έτσι ώστε να έχουμε μια τεκμηριωμένη εικόνα για το άτμισμα. Βασικό μέλημα είναι οι κατασκευαστές αυτών των ατμιστικών προϊόντων να ελέγχονται συστηματικά για τις εκάστοτε προδιαγραφές ασφαλείας, έτσι ώστε, οι ατμιστές να μπορούν να αισθάνονται σιγουριά για τις επιλογές τους. Το άτμισμα δεν παύει να είναι ένας τρόπος ζωής και όχι μόνο μια συνήθεια.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.