Δήμος Γρεβενών: Ανοίγει απόψε η αυλαία για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών «Μανάκια»



Με συνδιοργανωτή τον Δήμο Γρεβενών και έχοντας ως κύριους άξονες την τέχνη του κινηματογράφου, της φωτογραφίας και της μουσικής, ξεκινά απόψε στις 8 το βράδυ στο Κέντρο Πολιτισμού της πόλης των Γρεβενών, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών «Μανάκια», αφιερωμένο στους πρώτους κινηματογραφιστές στην ιστορία της Ελλάδας και των Βαλκανίων, στους αδελφούς Γιαννάκη και Μίλτο Μανάκια από την Αβδέλλα Γρεβενών.

Η φετινή πρώτη πανηγυρική διοργάνωση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα διαρκέσει έως τις 11 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει: 25 προβολές ταινιών, μία έκθεση αναφοράς στην ιστορική και κοινωνική φωτογραφία του πρωτοπόρου Jacob Riis, σύγχρονου της εποχής των αδελφών Μανάκια, ένα σεμινάριο Μουσικού Αυτοσχεδιασμού, μία συναυλία με θέμα τον μουσικό αυτοσχεδιασμό με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ “Oración, a Journey to Musical Improvisation”, με καλεσμένους τους συντελεστές-μουσικούς της ταινίας από την Ισπανία, δύο περιηγητικές εκδρομές στη Βάλια Κάλντα και στην Αβδέλλα Γρεβενών, το ξακουστό χωριό των Αδελφών Μανάκια, όπου γύρισαν την πρώτη τους ταινία. Την πρώτη ταινία στα Βαλκάνια.

Επισημαίνεται ότι στην αποψινή τελετή έναρξης, θα προβληθεί η ταινία «Υφάντρες» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου ενώ θα προηγηθεί η τιμητική βράβευση των επαγγελματιών φωτογράφων των Γρεβενών, οι οποίοι – ακούραστα και δημιουργικά – συνεχίζουν από τη δική τους θέση, το πνευματικό έργο της καταγραφής γεγονότων, προσώπων και δράσεων του τόπου μας, όπως χάραξαν πρώτοι και πρώτα οι Αδελφοί Μανάκια.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.