Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Στο παραμύθι των φτερών» της Δότας Σαρβάνη από τις Εκδόσεις Παρέμβαση



Πρόκειται για ποιητική συλλογή που ξεδιπλώνει τον λυρικό κόσμο της ποιήτριας, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα ποιητικής. Μέσα από τα εξήντα δύο ποιήματα της συλλογής υπογραμμίζεται η ευεργετική τους επίδραση στην ψυχολογία όσων τα διαβάζουν, όπως και τα γενεσιουργά στοιχεία που οδηγούν σ’ αυτά, υπενθυμίζοντας πως καθένας είναι ένας εν δυνάμει ποιητής.

 

Στο παραμύθι των φτερών

 

Τότε που οι θεοί δεν ήταν τέλειοι,

γιατί οι άνθρωποι τους έπλαθαν στα μέτρα τους

στο σύμπαν του απέραντου,

ένας θεός ανήσυχος έφτιαξε τα φτερά.

 

Στους αγγέλους πρώτα τα ενσωμάτωσε

και γέμισαν «ωσαννά» οι ουρανοί.

Να τα χαρίσει και στους ανθρώπους αποφάσισε

τον κόσμο να διασχίζουνε

τους αιθέρες και τις θάλασσες

να φωλιάζουνε στης ελευθερίας τα δέντρα.

 

Από αβλεψία θεϊκή τα κόλλησε στη ράχη των πουλιών

κι εκείνα σκορπιστήκανε στα πέρατα της γης.

Προσπάθησε να διορθώσει το λάθος του.

Μα ποιος επιστρέφει τα φτερά που του χαρίστηκαν;

Ποιος ξεβολεύεται από το αέναο πέταγμα;

 

Η Δότα Σαρβάνη γεννήθηκε στο Λέχοβο της Φλώρινας. Ζει στη Φλώρινα, όπου εργάστηκε σαν εκπαιδευτικός. Είχε δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης. Γράφει από παιδί με πρώτες διακρίσεις στην ποίηση από το περιοδικό «Διάπλασις των παίδων». Ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο, στο λογοτεχνικό περιοδικό της Φλώρινας «Εταιρία» και στο λογοτεχνικό περιοδικό της Κοζάνης «Παρέμβαση». Ποιήματά της έχουν ανθολογηθεί στη «Νέα Πορεία», στο ειδικό τεύχος «Μεθόριος», στο βιβλίο «Μια πόλη στη λογοτεχνία – Φλώρινα», εκδ. Μεταίχμιο, στο βιβλίο «Οι ποιητές της Φλώρινας», εκδ. Γιάννης Αριστείδου και στην ανθολογία του συγγραφέα Νικήτα Κακκαβά «Δυσμενής μετάθεση – όψεις της επαρχίας στην Ελληνική ποίηση», εκδ. Πηγή. Έχει διακριθεί με έπαινο στον Α’ λογοτεχνικό διαγωνισμό «Μίμης Σουλιώτης». Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Στου μεταξιού τις φλέβες» (2011).

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.