Δυόμιση χρόνια κορωνοϊού στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης – Ο απολογισμός του Στέργιου Γκανάτσιου



Πέρασαν δυόμιση χρόνια (31 μήνες) από την ημέρα  έκδοσης του ΦΕΚ στις 13-1-2020 με το οποίο διοριζόμουν διοικητής  του Μαμάτσειου Νοσοκομείου της Κοζάνης.

Η θητεία μου στη θέση του διοικητή, στο νοσοκομείο συνέπεσε με τη μεγαλύτερη κρίση που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει από ιδρύσεώς του το νοσοκομείο, λόγω της τελευταίαςπανδημίας που ενέσκηψε μετά από μία εκατονταετία ύφεσης. Για την οποία το υγειονομικό σύστημα της χώρας και προφανώς και το νοσοκομείο μας, δεν ήταν προετοιμασμένο για να την αντιμετωπίσει. Ιδίως μετά και την οικονομική  «κατάρρευση» που βιώσαμε κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Υπό άλλες συνθήκες θα έλεγα ότι η πρόκληση ήταν μεγάλη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, δεν τέθηκε θέμα πρόκλησης, αλλά αγωνίας, για την έκβαση ενός πολέμου ενάντια σε έναν εντελώς άγνωστο εχθρό, που το διακύβευμα ήταν ο θάνατος, ή η παραμονή στη ζωή συνανθρώπων συμπολιτών μας. Ένας αγώνας που, μέσα από την εξαιρετικά μεγάλη έντασή του, μας ένωσε και μας έδεσε όλους, γιατί μας απέδειξε πόσο μικρός είναι ο πλανήτης μας και πόσο ανίσχυροι είμαστε ακόμη μπροστά σε φυσικο-βιολογικές απειλές, εάν δεν υπάρχει  ενιαία αντιμετώπιση.

Κατά παράξενο τρόπο, η ειμαρμένη επέλεξε,  η περιοχή μας να είναι απ΄ αυτές που θα δοκιμάζονταν σκληρότερα από την πανδημία,συγκριτικά με άλλες και μάλιστα σ΄ όλα τα κύματά της. Το δε νοσοκομείο μας , το οποίο σημειωτέο δεν ήταν νοσοκομείο αναφοράς, να αποκτήσει ηγετικό και πολυδιάστατο ρόλο, σε  επίπεδο επικράτειας. Ως διοίκηση, ο σχεδιασμός που εκπονήσαμε εξ αρχής για την διαχείριση των ασθενών,των χώρων αυτών, καθώς και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,ουδέποτε ξεπεράστηκε από  οποιαδήποτε φάση εξέλιξης της πανδημίας του Covid. Παρότι κατά περιόδους λειτουργήσαμε με εξαιρετικά ελλιπές ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό και παρότι κατά περιόδους είχαμε φθάσει να διαχειριζόμαστε 117 κλίνες Covid. Καταφέραμε δε,με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την κατάσταση, να είμαστε από τα λίγα νοσοκομεία στη χώρα μας,που αν και ασθένησαν και γιατροί και νοσηλευτές,δεν χρειάστηκε να ανασταλεί ποτέ η λειτουργία καμιάς κλινικής του, λόγωCovid. 

Το αν το καταφέραμε; Θα αφήσουμε να μιλήσουν οι αριθμοί.

1.) Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν που κρατούνται στο τμήμα κίνησης ασθενών  του νοσοκομείου για τα περιστατικά Covid-19 έχουμε τα εξής:

Από το πρώτο κρούσμα στην Κοζάνητο Μάρτιο του 2020 έως σήμερα.

Σύνολο νοσηλευθέντων Covid σ΄ όλες τις κλινικές του νοσοκομείου :         

2969  +193   διακομιδές  

Τμ. Επειγόντων περιστατικών  βραχείες νοσηλείες ως σήμερα  : 6031

Συνολικοί θάνατοι : 219

Το μέγιστο ποσοστό θνησιμότηταςCovidστο νοσοκομείο μας ποτέ δεν ξεπέρασε το 7,4%

Συγκριτικά και εξαιρώντας τα νοσοκομεία της Δυτ. Μακεδονίας, στα οποία δεν αναφέρομαι προς αποφυγή τοπικών συγκρούσεων, που αρκετοί θα επιθυμούσαν, τα ποσοστά θνησιμότητας για νοσοκομεία της ίδιας ΥΠΕ με της Κοζάνης , κυμαίνονταν 

α) για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

από ένα ελάχιστο  ~16%    έως ένα μέγιστο    ~30%

β) για τα υπόλοιπα περιφερειακά εκτός Θεσσαλονίκης νοσοκομεία

από ένα ελάχιστο  ~20%    έως ένα μέγιστο    ~30%

Ποσοστά δηλαδή από διπλάσια έως και μεγαλύτερα από τετραπλάσια. 

Θεωρώ ότι δε χρειάζεται να συνεχίσουμε παραπέρα. Ικανοποιημένοι ως διοίκηση; Όχι! Θα θέλαμε να μη χάσουμε ούτε ένα συνάνθρωπό μας. Τυχεροί; Ναι! Γιατί τα καταφέραμε και κρατήσαμε την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης όρθια και δε θρηνήσαμε περισσότερους συμπολίτες μας.

Εξ αιτίας των πολύπλευρων προβλημάτων που δημιουργούσε συνέχεια ο κορωνοϊός, περάσαμε και εμείς σε μια πολυδιάστατη τακτική αντιμετώπισής του. Ετσι:

2.) στήσαμε εργαστήριο μοριακής βιολογίας (PCR), σε χρόνο μηδέν και σε ανύπαρκτους χώρους και με την οικονομική  συνδρομή συμπολιτών μας. Ο βασικός αρχικός εξοπλισμός προερχόταν από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. Το εργαστήριο στη συνέχεια εξελίχθηκε τόσο ,που έγινε απαραίτητο κομμάτι του εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του Covid. Ανταπεξέρχονταν δε στις απαιτήσεις 9 νοσοκομείων και 25 Κ.Υ. εξυπηρετώντας πληθυσμιακά 600.000 πολίτες, χωρικά δε τη μισή Μακεδονία. Στα δυο χρόνια λειτουργίας του το εργαστήριο πραγματοποίησε περισσότερα από 200.000  τεστ.

3.) Τον Δεκέμβριο του 2020 στήθηκε και λειτούργησε ΜΕΘ με 5 κλίνες στην οποία νοσηλεύτηκαν 61 ασθενείς και απεβίωσαν 27. Ποσοστό επιβιωσιότητας~56%(οι θάνατοι περιλαμβάνονται στα προηγούμενα νούμερα)

4.) Τον φθινόπωρο του 2021 μετά από πολλούς αγώνες εγκρίθηκε από το υπουργείο πνευμονολογικό τμήμα στο Μαμάτσειο. Ηταν ένα πάγιο αίτημα της περιοχής, για πάρα πολλά χρόνια κι επιτεύχθηκε επί θητείας μας.

5.) Δημιουργήσαμε θάλαμο ΜΑΦ  στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου.

6.) Δημιουργήσαμε θάλαμο ανάνηψης στα χειρουργεία, 

7.)Για πρώτη φορά μπήκε σε λειτουργία ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων στο νοσοκομείο μας για καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.  

Καταφέραμε και σήμερα λειτουργούν, όλες οι κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου χωρίς καμία εξαίρεση.Παθολογική, γενική χειρουργική, καρδιολογική, ψυχιατρική, αιμοκάθαρση, οφθαλμιατρική , ΩΡΛ, ουρολογική κλινική που είχε κλείσει από το 2017, ορθοπεδική που είχε κλείσει το 2021 επί οκτάμηνο, λόγω ταυτόχρονου διορισμού των 3 γιατρών σε άλλο νοσοκομείο, ΜΕΘ για πρώτη φορά, πνευμονολογικό για πρώτη φορά, μικροβιολογικό αναβαθμισμένο με PCR, αιματολογικό, ακτινολογικό κλπ.

 

Νέο νοσοκομείο για την Κοζάνη.

Παρότι η αντιμετώπιση της πανδημίας κατέπνιγε σχεδόν όλες τις άλλες δράσεις, ως διοίκηση δεν υποκύψαμε, έχοντας υπόψιν ότι οι λόγοι που ζητήσαμε να αναλάβουμε την διοίκηση του νοσοκομείου ήταν άλλοι. Απλά, ο κορωνοϊός μας προέκυψε και αυτός εξαρχής, απρόσκλητος.

Ετσι λοιπόν, 

8.) Υποβάλαμε εκ νέου στο Υπουργείο νέα τροποποιημένη πρόταση, για νέο κτιριακό συγκρότημα με τη δαπάνη των16.300.000€ από το ΕΣΠΑ που είχε εγκρίνει εξ αρχής η περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. Η πρόταση εγκρίθηκε συνολικά, βγήκε σε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό   και σήμερα βρίσκεται σε φάση πλήρους κατασκευαστικής δραστηριότητος.

9.) Ξεκινήσαμε και τελειώσαμε τον Ιούνιο του 2022 τις διαπραγματεύσεις με τον δήμο Κοζάνης, για ανταλλαγή οικοπέδων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του νοσοκομείου

10.) Από τα απρόβλεπτα του έργου στονπαραπάνω χώρο, σχεδιάζεται να κτιστεί υπόγειο πάρκινγκ ~100 θέσεων

11.) Τον Δεκέμβριο του 2021 υποβλήθηκε πρόταση σε προκήρυξη του ΕΣΠΑ της περιφέρειας, για ουσιαστική αναδιαμόρφωση του παλιού κτιρίου του νοσοκομείου. Η πρόταση πέρασε  όλες τις εγκρίσεις, παίρνοντας και την τελική από το υπουργείο τον Μάιο του 2022. Εκτιμώμενη δαπάνη,16.605.000 €. Ηδη είμαστε στη φάση σύνταξης των τευχών δημοπράτησης του έργου.

Με τα παραπάνω έργα η Κοζάνη αποκτά ένα εντελώς νέο νοσοκομείο, που καμιά σχέση δεν θα έχει με το παλαιό κτιριακό συγκρότημα (πλην του ονόματος). Θα μπορεί δε να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής μας για τα επόμενα 30 χρόνια. 

12.) Τακτοποιήσαμε περιουσιακά-κτηματικά ζητήματα με το υπουργείο που  αφορούσαν   εκκρεμότητες από το 2013.

13) Προκηρύχτηκε και περατώθηκε μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του παλιού κτιρίου του νοσοκομείου. Το έργο σταμάτησε προς το παρόν λόγω του ότι εγκρίθηκε η πλήρης αναδιαμόρφωση του παλιού κτηρίου οπότε δεν έχει νόημα η υλοποίηση του.

14)Χρηματοδότηση  από τον πόρο ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης για ανακατασκευή των τουαλετών της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου  δαπάνης ~105.000 €.

15) Δημιουργήθηκε – διαμορφώθηκε χώρος για εξωτερικά και επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά τον Νοέμβριο του 2020 από δωρεά της εταιρείας ΅Ελληνικά Πετρέλαια΅ μέσω του Συλλόγου ¨Παιδικό Τραύμα¨.

Εξοπλισμός

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας κάναμε σοβαρές ενέργειες για την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου οι οποίες έχουν ως εξής:

16.) Προμήθεια ύστερα από διεθνή ανοικτό διαγωνισμό από το ΕΣΠΑ περιφέρειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού δαπάνης 2.254.000 €.

17.) Προμήθεια,για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ύστερα  από διεθνή ανοικτό διαγωνισμό από το ΕΣΠΑ περιφέρειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού δαπάνης 3.055.000 €.

18.) Ανανεώθηκε όλος ο εξοπλισμός του τμήματος του Τεχνητού Νεφρού (Αιμοκάθαρσης) της τάξεως των 200.000€ από χρήματα του πόρου του Δήμου Κοζάνης.

19.) Προμήθεια εφαρμογών λογισμικού και πληροφορικού εξοπλισμού  193.600 €. Από το ΕΣΠΑ περιφέρειας.

20.) Προμήθεια πληροφορικού και λοιπού εξοπλισμού για την Ψυχιατρική κλινική  131.600 €  Από την ΥΠΕ.

21.) Ενίσχυση φορέων  υγείας 1.021.200 € για επικουρικό προσωπικό από το ΕΣΠΑ περιφέρειας.

Προσωπικό

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία μας κυρίως δε τα περιφερειακά,μεταξύ αυτών και το Μαμάτσειο,είναι η στελέχωση τους με ιατρονοσηλευτικό  προσωπικό. 

Οι μεταβολές στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μετά από συνταξιοδοτήσεις , μετακινήσεις, αποσπάσεις, αποχωρήσεις και προσλήψεις κατά την τελευταία  5-ετία έχουν ως εξής.

Οι αριθμοί αναφέρονται για την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, πλην του 2022, που ακόμα είμαστε περίπου στα μισά του και σε φάση προκήρυξης μόνιμου  προσωπικού.

Πίνακας  μεταβολών του προσωπικού του νοσοκομείου.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΝ ΚΟΖΑΝΗΣ (31-12-2018 ΕΩΣ 8-2022 )
  2018 2019 2020 2021 2022
ΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ- ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ 65 62 84 67 72 *
ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ 27 21 27 33 25
ΣΥΝΟΛΟ 92 83 111 100 97
ΣΥΝΟΛΟ ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ) 341 388 422 426 431 **
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 433 473 533 526 528

 

*Αυτή τη περίοδο είναι  στον αέρα ήδη προκηρυγμένες άλλες 5 θέσεις μονίμων ιατρών.

**Εχουν εγκριθεί από το Υπουργείο ,τον Ιούνιο του 2022 ,άλλες 20 θέσεις μονίμων νοσηλευτών (15 ΤΕ και 5 ΔΕ). Είμαστε εν αναμονή της προκήρυξης.

Κατά τη διάρκεια της διοίκησης μας προκηρύχθηκαν περισσότερες από 30 θέσεις μονίμων ιατρών. Πολλές εξ αυτών δεν καλύφθηκαν ,είτε λόγω έλλειψης των ειδικοτήτων, είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος εκ μέρους των ιατρών για τα επαρχιακά νοσοκομεία. Επίσης, πέραν των ανανεώσεων των συμβάσεων των ήδη υπηρετούντων, βγήκαν περισσότερες από 40 θέσεις επικουρικών ιατρών (περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο της 3ης ΥΠΕ) πολλές από τις οποίες παραμένουν επίσης κενές,. 

 

Οικονομικά στοιχεία.

 

Για το τέλος αφήσαμε τα οικονομικά στοιχεία του νοσοκομείου, τα οποία είναι ένας  βασικός μοχλός λειτουργίας του νοσοκομείου. Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται οι τακτικοί προϋπολογισμοί, όπως αυτοί ξεκίνησαν στην αρχή του οικονομικού έτους και όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος τους ,για την τελευταία 5-ετία.. 

Πίνακας αρχικών και τελικών προϋπολογισμών (πλην του 2022 που είναι εν εξελίξει).

 

2018 2019 2020 2021 2022
Αρχ. Προϋπολογισμός Αρχ. Προϋπολογ. Αρχ. Προϋπολογ. Αρχ. Προϋπολογ. Αρχ. Προϋπολογ.
13.814.794 11.794.836 12.113.790 21.949.213 21.887.189
         
Τελ.  Προϋπολογισμός Τελ. Προϋπολογ. Τελ.  Προϋπολογ. Τελ.  Προϋπολογ. έως Αύγουστο  2022
14.547.394 12.673.107 14.448.159 26.970.404
  1. *

 

*Ο τελικός προϋπολογισμός του 2022 θα μεγαλώσει αρκετά παραπάνω, διότι θα εισρεύσουν χρήματα για την κατασκευή του κτιρίου που ξεκίνησε και από τα χρήματα για τις πληρωμές του ιατροτεχνολογικούεξοπλισμού.. 

 

Διάφορα

22.) Συντάχθηκε και στάλθηκε στα αρμόδια όργανα προς έγκριση , τοφθινόπωρο του 2020,αφού πρώτα εξασφαλίστηκε το νέο κτίριο, νέος οργανισμός ,για τη θεσμική μεταβολή του νοσοκομείου μας από νοσοκομείο 200 κλινών σε αντίστοιχο 300 κλινών. Η αλλαγή οργανισμού βέβαια  είναι μακροχρόνια, εξ αιτίας οικονομικών μεταβολών για τις οποίες απαιτείται σύμφωνη γνώμη πολλών υπουργείων.

Υλοποιήθηκε μεγάλος αριθμός άλλων παρεμβάσεων για τις οποίες θα χρειαζόταν πολύς χώρος για να τις περιγράψουμε .Μερικές απ΄ αυτές: 

Προσθήκη, λόγω μη επάρκειαςδεύτερης μεγαλύτερης  δεξαμενής οξυγόνου για τους ασθενείςCovid και δημιουργία υποδομών για τρίτη.Εγκαταστάσεις δικτύου ιατρικών αερίων στα Εξωτερικά Ιατρεία και στην ψυχιατρική κλινική.                                       Εγκατάσταση  Εξαερισμού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (χώρος ραντεβού).  Εγκατάσταση Wi-fi σ΄ όλο το νοσοκομείο. Αντικατάσταση συγκροτημάτων ελέγχου πίεσης οξυγόνου με διπλούςμειωτήρες και πίνακες συναγερμού γιατί τα υπάρχοντα δεν επαρκούσαν για τους ασθενείςCovid. Συνολικά 7 πίνακες.   Προμήθεια   δύο αναπνευστήρων βαρέως τύπου 65.000 Ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό της περιφέρειας. Διαμόρφωση εισόδου Πνευμονολογικού, τοποθέτηση πλακών και μαρμάρων κλπ ,κλπ, κλπ, για να μπορεί το νοσοκομείο να ανταποκρίνεται όσο γίνεται καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών του..

Πριν κλείσω, θα ήθελα επίσης να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας, να δείξουν  ανοχή,λόγω του στριμώγματοςτους στους  περιορισμένους χώρους του Μαμάτσειου, οι οποίοι μίκρυναν ακόμα περισσότερο,λόγω κατεδαφίσεων και μετεγκαταστάσεων ιατρείων και εργαστηρίων,έως ότου τελειώσει το νέο κτιριακό συγκρότημα εντός  διετίας το πρώτο και στη συνέχειατο δεύτερο. Κτίρια τα οποίαθα έχουν εντελώς διαφορετικούς χώρους και που ταδικαιούμασταν ως Κοζάνη, πολλά χρόνια νωρίτερα.

 Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως δε τον προηγούμενο  υπουργό υγείας και νυν τουρισμού, τον Βασίλη τον Κικίλια ,για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου για την τοποθέτησή μου στη θέση αυτή.

Ταυτόχρονα να ευχαριστήσω όλους αυτούς ,που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, συνεργαστήκαμε για να επιλύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζονταν κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

Θα ήθελα επίσης να εξάρω τις πράξεις δωρεών,ασχέτως οικονομικής αξίας, που έκανανσυμπολίτες μας ,επώνυμα ή ανώνυμα, είτε ως επιχειρηματίες,είτε ως σύλλογοι-σωματεία-επιμελητήρια, είτε ως φυσικά πρόσωπα.

Τελευταία,αλλά όχι ιεραρχικά, ευχαριστώγια την αμέριστη συμπαράστασή του το Δ.Σ. του νοσοκομείου μας, υπό οιανδήποτε  σύνθεσή του,που και αυτό βρέθηκε στο τιμόνι του Μαμάτσειου, την πλέον κρίσιμη περίοδο που διένυσε, καθ΄ όλα τα έτη λειτουργίας του ως σήμερα.

Εύχομαι δε καλή επιτυχία στην επόμενη διοίκηση.

 Στέργιος Γκανάτσιος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.