Χιλιάδες πιστοί τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες



Πλήθος πιστών από κάθε γωνιά του κόσμου παραβρέθηκε τον Δεκαπενταύγουστο 2022 στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου για τη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μετά την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας.

Δείτε το βίντεο και φωτογραφίες του KOZANILIFE.GR από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά:

 

 

 

Αργυρώ Ζιάμπα για το KOZANILIFE.GR

3 σχόλια στο άρθρο “Χιλιάδες πιστοί τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

  1. Δέσποινα, πρόσδεξαι τας δεήσεις των δούλων σου και λύτρωσαι ημάς από πάσης ανάγκης και θλίψεως.
    από τον παρακλητικό κανόνα της Παναγίας

  2. Μικρασιατική Καταστροφή, διωγμός και προσφυγιά.
    Tο Φεβρουάριο του 1923 και οι τελευταίοι μοναχοί εγκαταλείπουν μέσα στη νύχτα το μοναστήρι και φεύγουν για να σωθούν στην Τραπεζούντα. Ο ιερός χώρος γίνεται κρησφύγετο λαθρεμπόρων. Η πυρκαγιά του 1930 αποτελειώνει το ιερόσυλο έργο των αρχαιοκαπήλων και των τυμβωρύχων.
    Το μόνο που πρόλαβαν ήταν να φτιάξουν κρυψώνα μέσα στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας για να τοποθετήσουν, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, την εικόνα της Παναγίας, το ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Μανουήλ Κομνηνού με το τίμιο ξύλο – τα μεγαλύτερα σύμβολα εκ των κειμηλίων της μονής.
    Χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια και να φτάσουμε στο 1930 όταν υπό τις ηγεσίες Ελευθερίου Βενιζέλου στην Ελλάδα και ΙσμέτΙνονού στην Τουρκία, να επιχειρηθεί η ελληνοτουρκική προσέγγιση. Τότε ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών, δέχθηκε να μεταβεί στον Πόντο ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να παραλάβει τα κρυμμένα σύμβολα της μονής. Αποφασίστηκε επικεφαλής της αποστολής να τεθεί ο καλόγερος Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης, ο οποίος είχε πληροφορηθεί από μοναχό που είχε καταφύγει στη Θεσσαλονίκη πώς θα προσπελάσει την κρύπτη με τα πολύτιμα κειμήλια. Ο Αμβρόσιος πήγε στον Πόντο, ξέθαψε τα τρία κειμήλια, τα έφερε στην Αθήνα τα παρέδωσε στον Χρύσανθο Φιλιππίδη, τελευταίο Μητροπολίτη Τραπεζούντας και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Γιατί… «παραμυθίαν ουκ έχω πλην σου, Δέσποινα του κόσμου» και η ξενιτιά είναι καημός πολύ μεγάλος.

    ΠΗΓΗ
    IHA – International Hellenic Association IHA
    Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

  3. Στέλιος Κ.βολιωτης,καθηγητης

    - Edit

    Απαντήστε

    Πολιτικαντηδες,ψευταραδες και υποκριτές,τολμάτε να προσκυνήσετε την Εικόνα Της Παναγιας,χωρίς να σας συνοδεύει ο προσωπικός σας φωτογραφος;
    Λες κι Εκενη δεν καταλαβαίνει,πόσο γελοία ανθρωπάκια και καραγκιοζάκια ειστε;Ακόμα και στην ΚοιμησήΤης φθηνά ανθρωπάκια για επίδειξη πηγαίνετε,ποια κοροιδεύετε;Τι σας περιμένει,όταν βρεθείτε Ενώπιον Της,χωρίς τον φωτογράφο σας,χωρίς φρου φρου κι αρωματα!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.