Επιστολή του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας στον Υπουργό Ενέργειας για παράταση του προγράμματος Εξοικονομώ



Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε αναμονή της επόμενης φάσης στη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων του “Εξοικονομώ 2021” και της οριστικής λίστας υπαγωγών, οι αποφάσεις υπαγωγής ωφελούμενων στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», συνεχίζουν να εκδίδονται, φτάνοντας αισίως τις 8, με την πρώτη να εκδίδεται στις 08/04/2021.

Με δεδομένο ότι η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων από τους ωφελούμενους είναι 12 μήνες (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο 7.4 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος), η οποία ξεκινάει από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής (συμβατικός χρόνος υλοποίησης του έργου) και σύμφωνα με το Κεφάλαιο 7.5.3, ότι «Μετά από έγκριση του Δικαιούχου, επιτρέπεται η παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου, για επιπλέον διάστημα τριών (3) μηνών, από το πέρας της εν λόγω προθεσμίας…», καταλήγουμε σε συνολικό χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των έργων τους 15 μήνες, μαζί με τη δυνατότητα παράτασης.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως έως την 07η Ιουλίου 2022, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των 12.579 ωφελούμενων, της 1ης υπαγωγής, όπως μάλιστα υπογράμμισε και σε σχετική του ανακοίνωση το ΥΠΕΝ, εκδίδοντας τον «Οδηγό πληρότητας των αιτήσεων τελικής εκταμίευσης του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”».

Αντίστοιχα, έως την 06η Σεπτεμβρίου και με τις θερινές διακοπές να μεσολαβούν, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των 13.695 ωφελούμενων της 2ης υπαγωγής (ημερομηνία έκδοσης 07/06/2021).

Το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, δέχεται καθημερινά δεκάδες διαμαρτυρίες από πολίτες και Μηχανικούς για το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχουν δημιουργήσει οι ανωτέρω ημερομηνίες, καθώς υπάρχουν χιλιάδες ακόμα αιτήσεις οι οποίες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την ολοκλήρωση των έργων τους, τόσο από την 1η όσο και από τη 2η απόφαση υπαγωγής, με κυριότερες αιτίες τις αυξήσεις στα δομικά υλικά, την πανδημία και τις περιπτώσεις στις οποίες στα έργα έχει συμπεριληφθεί εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Επιπλέον, πλησιάζοντας η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων και χωρίς την ανακοίνωση γενικής παράτασης για τα έργα του προγράμματος, τα συνεργεία και οι προμηθευτές που δεν επιθυμούν να ρισκάρουν την εξόφλησή τους σε ενδεχόμενη εκπρόθεσμη ολοκλήρωση του συνόλου του έργου και την απένταξή του από το πρόγραμμα, βάσει των προθεσμιών που ισχύουν σήμερα, παγώνουν τις εργασίες που υπολείπονται, μη γνωρίζοντας αν θα δοθεί τελικά παράταση.

Επειδή θα είναι άδικο, ειδικά για ένα τόσο δημοφιλές πρόγραμμα, που το έχει αγκαλιάσει στο σύνολό της η κοινωνία, να απενταχθούν αναίτια χιλιάδες αιτήσεις, παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για μια μεγάλη παράταση, τουλάχιστον μέχρι το πέρας του καλοκαιριού και ει δυνατόν, μέχρι της αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεξέλεγκτης αύξησης των οικοδομικών υλικών.

Ευελπιστούμε άμεσα να ανταποκριθείτε στο αίτημά μας.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Συλλίρης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.