Ακροβατώντας πολιτικά στο Δήμο Κοζάνης



Ένας χρόνος και παραπάνω για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και ο Δήμος Κοζάνης δειλά δειλά μπαίνει σε προεκλογική περίοδο. Χωρίς να το ξεκαθαρίζει επίσημα, ο σημερινός Δήμαρχος φαίνεται πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος με το δαχτυλίδι του συνδυασμού της Ενότητας να το δίνει στην σημερινή Αντιδήμαρχο, Νούλα Τουμπουλίδου.

Η «Ενότητα» δεν φαίνεται να έχει κανένα άλλο διεκδικητή και θα έχουμε επανάληψη του 2009, όπου ο τότε Δήμαρχος Πάρις Κουκουλόπουλος, παρέδωσε στον σημερινό Λάζαρο Μαλούτα. Από την Ενότητα χθες εμφανίστηκε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Κώστας Κυριακίδης, ο οποίος χθες χαρακτηρίστηκε ως υποψήφιος Δήμαρχος στο facebook από τον συνυποψήφιο του Δημοτικό σύμβουλο σε περασμένες εκλογές, με τον ίδιο να μη κάνει κάποια δήλωση ή να μην ξεκαθαρίζει αν ανήκει στην Ενότητα ή όχι. Προφανώς, εάν κατέβει, θα κατέβει με ανεξάρτητο συνδυασμό.

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας ακούγονται πολλά ονόματα αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το κόμμα της Πειραιώς δεν θα δώσει χρίσμα, ούτε θα στηρίξει υποψηφιότητες μικρών Δήμων. Η Ν.Δ. φαίνεται πως δια του νέου εκλογικού νόμου θα συστήσει συσπειρωμένες παρατάξεις, αφού θα πρέπει να υπάρχει στοιχειώδης οργάνωση και συμπλήρωση τοπικών ψηφοδελτίων.

Πιθανότατα εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο Κυριάκος Μιχαηλίδης, που για ελάχιστες ψήφους στις προηγούμενες εκλογές δεν μπήκε στο δεύτερο γύρο. Είναι δεδομένο ότι θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία, έχοντας πάρει για τα καλά το βάπτισμα του πυρός στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην διεκδίκηση του Δήμου Κοζάνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στην αυτοδιοικητική κίνηση «Κοζάνης Τόπος να Ζεις» με επικεφαλής τον Χάρη Κουζιάκη, Δημοτικό σύμβουλο της κίνησης. Έχουν φύγει αρκετά κορυφαία στελέχη από την κίνηση και έχει χάσει το δεξιό κομμάτι του. Επίσης, τον τελευταίο καιρό ακούγεται ότι ετοιμάζουν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην Κοζανίτικη ενότητα, δική τους κίνηση, δημιουργώντας προβληματισμό στον «Τόπο να ζεις».

Ο Βαγγέλης Σημανδράκος φαίνεται πως θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μια θέση κομβική για το Αγροτικό μέλλον της χώρας, οπότε φαίνεται ότι προς το παρόν θα αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική σκηνή, επανερχόμενος στις επόμενες εκλογές.

Ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος θα είναι ο Σταύρος Καμπουρίδης, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος, παραιτηθείς από τον τότε συνδυασμό λόγω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης με τον επικεφαλής της παράταξης και τότε Περιφερειάρχη, Θόδωρο Καρυπίδη. Ο Σταύρος Καμπουρίδης με τον συνδυασμό του «Εδώ Κοζάνη» έχει στελεχώσει ήδη το κεντρικό ψηφοδέλτιο, ενώ σε επίπεδο τοπικών συμβουλίων έχει συμπληρώσει παραπάνω από 50% σε όλες τις τοπικές κοινότητες. Φαίνεται πως ήδη υπάρχει πρόγραμμα για την παράταξη Καμπουρίδη το οποίο μάλιστα είναι κοστολογημένο.

Εκτιμήσεις λένε ότι οι επόμενες εκλογές παρά το 43% που χρειάζεται για να βγει Δήμαρχος κάποιος από την πρώτη Κυριακή, θα πάνε σε δεύτερο γύρο. Η πολιτική συγκυρία θα παίξει μεγάλο ρόλο στην εκλογή του επόμενου Δημάρχου.

Μεγάλο ρόλο θα παίξει και η στάση του Λάζαρου Μαλούτα, ο οποίος ακόμη και αν αποσυρθεί, το πότε θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για τον επόμενο, θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Σάκης Νάσιος για το KOZANILIFE.GR

 

3 σχόλια στο άρθρο “Ακροβατώντας πολιτικά στο Δήμο Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.