13 Μαΐου 1995: Σεισμική δόνηση 6,6 ρίχτερ με επίκεντρο το Ρύμνιο Κοζάνης – Βίντεο από οδοιπορικό στις περιοχές που επλήγησαν



Ήτανε Σάββατο 13 Μαΐου 1995 και ώρα 11:47 π.μ. όταν οι κάτοικοι της Κοζάνης και των Γρεβενών και των γύρω χωριών ένιωσαν τη γη να «χορεύει» στη καταστροφική σεισμική δόνηση 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ… Τέσσερα λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί σεισμός 4,5 Ρίχτερ μα κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε.

Με αφορμή την συμπλήρωση 27 χρόνων το Φωτογραφείο Καπλάνογλου φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα ένα μέρος αποκλειστικών πλάνων που κατέγραψε από ένα 7ήμερο οδοιπορικό στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό.

Από το πρωί μια περίεργη καταχνιά σκέπαζε όλη την περιοχή, κανένας όμως δεν περίμενε πως θα συνέβαινε μια τόσο μεγάλη καταστροφή που ως εκ θαύματος δεν άφησε πίσω της θύματα παρά μόνο υλικές ζημιές. Τα στοιχεία της εποχής αναφέρουν 12 ελαφρά τραυματίες και πως επλήγησαν 30 κοινότητες και 7.693 σπίτια στο Ρύμνιο, Χρώμιο, Δαφνερό, Κοζάνη και άλλα χωριά της περιοχής ενώ στο Νομό Γρεβενών 2.523 σπίτια σε 12 κοινότητες και οικισμούς όπως Κνίδη, Καλαμίτσι, Βάρη, Ταξιάρχης, Κοκκινιά κ.α. Οι άστεγοι και των δύο Νομών είχαν ξεπεράσει τις 10.000.

Παρόλο το μέγεθος της καταστροφής η κοινωνία μας είχε γρήγορα αντανακλαστικά και λειτούργησε άμεσα στα νέα δεδομένα. Ακολούθησαν μετασεισμοί για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ ο ισχυρότερος μετασεισμός σε μέγεθος 5,5 της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 17 Ιουλίου 1995.

Δείτε για πρώτη φορά πλάνα που κατέγραψε το Φωτογραφείο Καπλάνογλου από τις καταστροφές:

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.