Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στον κλάδο της γούνας, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες σε Καστοριά και Σιάτιστα



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών

Θέμα: Να στηριχτούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γούνας, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες της περιοχής Καστοριάς και Σιάτιστας.

Οι απασχολούμενοι στον κλάδο της γούνας, μισθωτοί όλων των εργασιακών σχέσεων, είτε όσοι εργάζονται φασόν, είτε μικροί επαγγελματίες είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πολιτικής της «εξωστρέφειας», της «πράσινης ανάπτυξης» αλλά και της συμμετοχής της χώρας μας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, που υλοποιεί η κυβέρνηση και στηρίζουν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Συγκεκριμένα, πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εργαζόμενοι στον κλάδο πλήρωσαν την κρίση στον κλάδο ( εμπάργκο στη Ρωσία, πανδημία covid 19) με απολύσεις, με μειώσεις στους μισθούς και στο εισόδημα, με το κλείσιμο καταστημάτων. Τώρα καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες που δημιουργεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος με απολύσεις, με αναστολές εργασιών, τετράωρα εργασίας και καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι του κλάδου της γούνας είναι αντιμέτωποι και με τη διαρκή μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας της ακρίβειας, της ραγδαίας αύξησης των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  1. – Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μη γίνει καμία απόλυση. Σε περίπτωση διακοπής της παραγωγής να εξασφαλιστούν οι μισθοί, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων. Να μην υπάρξει καμία μεταβολή στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας.
  2. – Να δοθεί επίδομα ανεργίας (600 ευρώ) για τους άνεργους και για τους μακροχρόνια άνεργους γουνεργάτες.
  3. – Να ενισχυθεί το εισόδημα των γουνεργατών που εργάζονται φασόν, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών του κλάδου.
  4. – Να γίνει διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν στην διάρκεια των τελευταίων 2 χρόνων αλλά και διαγραφή μέρους των συσσωρευμένων χρεών των προηγούμενων χρόνων σε εφορία και τράπεζες (καταρχήν τόκοι, πρόστιμα, αλλά και το 30% του υπόλοιπου χρέους) για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
  5. – Να υπάρξει μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και να μην υπάρχει καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικές λαϊκές οικογένειες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  6. – Να απαλλαχθούν και να επιστραφούν αναδρομικά στους επαγγελματίες που έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ όλα τα δημοτικά τέλη.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.