Τι είναι η ολιστική ιατρική και γιατί να την εμπιστευτείτε



Η ολιστική ιατρική έχει μπει για τα καλά πλέον στη ζωή μας, με ολοένα και περισσότερους πολίτες να στρέφονται προς αυτή αντιλαμβανόμενοι τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο. Πρόκειται ουσιαστικά για μία διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης της υγείας η οποία στη βάση της αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως μία ολοκληρωμένη οντότητα και δεν επικεντρώνεται τμηματικά στο ανθρώπινο σώμα [ήτοι στο συκώτι, τα πνευμόνια, την καρδιά, τα κόκκαλα]. 

Ένας ολιστικός γιατρός εξετάζει το ανθρώπινο σώμα σαν ένα σύνολο και έτσι για κάθε πάθηση αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον του είναι το πως θα θεραπεύσει ολόκληρο τον άνθρωπο και όχι απλώς τα νεφρά, την καρδιά ή το στομάχι. Σε αντίθεση δηλαδή με την κλασσική ιατρική στην οποία το κάθε τμήμα του ανθρώπινου σώματος απαιτεί την παρέμβαση του αντίστοιχου ιατρού, καθώς υπάρχει άλλος ειδικός γιατρός για την καρδιά, άλλος για το στομάχι, άλλος για τα κόκκαλα και ούτω καθεξής. 

Εάν θέλουμε να συνοψίσουμε τις βασικές αρχές της ολιστικής ιατρικής σε μία φράση τότε πρέπει να επικεντρωθούμε στο ότι ο ανθρώπινος οργανισμός αντιμετωπίζεται σαν μία βιολογική μηχανή και κάθε φορά που ανακύπτει ένα πρόβλημα υγείας το βάρος δεν πέφτει απλώς και μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά στη εν γένει βελτίωση της κατάστασης υγείας του οργανισμού. Η ολιστική ιατρική είναι μία φιλοσοφία ζωής και απαιτεί από τους πολίτες που στρέφονται σε αυτή, την υιοθέτηση μίας εντελώς διαφορετικής θεώρησης των ασθενειών και τον προβλημάτων υγείας. 

Γιατί να την εμπιστευτούμε 

Η ολιστική ή αλλιώς ολοκληρωμένη ιατρική δεν είναι ούτε επικίνδυνη ούτε έρχεται σε σύγκρουση με την κλασσική ιατρική. Αρχικά πρέπει να διευκρινιστεί πως το στάδιο της διάγνωσης μίας πάθησης ή μίας διαταραχής δεν διαφέρει καθόλου από τη συμβατική ιατρική μίας και ακολουθείται η ίδια μέθοδος και εφαρμόζονται οι ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις. Αμέσως μόλις εντοπιστεί το πρόβλημα ο ολιστικός γιατρός εφαρμόζει μία σειρά από επιπλέον μεθόδους διάγνωσης ώστε να κατηγοριοποιηθεί η πάθηση. Σε αυτό το στάδιο συνήθως εφαρμόζονται μέθοδοι που βρίσκονται έξω από το συμβατικό θεραπευτικό φάσμα, όπως η ομοιοπαθητική, η ενεργειακή ιατρική, ο βελονισμός ή και άλλες μέθοδοι ανάλογα με την εκάστοτε πάθηση. 

Η επιλογή της κάθε μεθόδου δεν γίνεται τυχαία, αλλά ακολουθεί ένα μοντέλο επεξεργασίας των πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί κατά το στάδιο της διάγνωσης και ουσιαστικά αποσκοπεί στο να εντοπιστούν τα βαθύτερα αίτια της πάθησης και να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της ολιστικής θεραπείας. Πρακτικά αυτό που επιδιώκει ο ολιστικός γιατρός δεν είναι να ανακουφίσει παροδικά τον ασθενή από κάποια συμπτώματα ή μία πάθηση που τον ταλαιπωρεί, αλλά να διεισδύσει βαθύτερα εντοπίζοντας τις πραγματικές αιτίες μίας δυσλειτουργίας, χωρίς να περιορίζεται μόνο στις φαινομενικές, και σε συνεργασία με τον ασθενή να τις αντιμετωπίζει συνολικά. 

Μία από τις βασικές αρχές τις ολιστικής ιατρικής άλλωστε είναι πως τα εκάστοτε συμπτώματα που παρουσιάζονται σε έναν ανθρώπινο οργανισμό θεωρούνται ως η έκφραση ή η αποτύπωση μίας ασθένειας και όχι η ασθένειας αυτή καθ’ αυτή. Έτσι ένας ολιστικός γιατρός αν και λαμβάνει σοβαρά υπόψη του και αξιολογεί με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα τα εκάστοτε συμπτώματα που ταλανίζουν έναν ασθενή δεν περιορίζεται σε αυτά, ούτε στην απλή ανακούφιση του ασθενή, αλλά αντίθετα στοχεύει στη βελτίωση της συνολικής υγείας του ανθρώπου, μίας και το σώμα αντιμετωπίζεται ως μία συνολική οντότητα. Τα τελευταία χρόνια η ολιστική ιατρική φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές, καθώς πρόκειται για μία εντελώς ακίνδυνη φιλοσοφία προσέγγισης των ασθενειών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στην εν γένει βελτίωση του επιπέδου ζωής των ανθρώπων, ενισχύοντας τη συνολική υγεία του οργανισμού τους. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

Dr Μαρίνα Αγγελή

69 32 100 140

210 77 79 841

210 77 79 843

Εθνικής Αντιστάσεως 21, Α. Ιλίσια, Ζωγράφου 157 72

info@angeli.gr

https://www.angeli.gr/

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.