Στην «Κοβεντάρειο» Βιβλιοθήκη ο διευθυντής της Ένωσης Ενώσεων και Ιδρυμάτων βιβλιοθηκών, κέντρων τεκμηρίωσης και αρχείων στην Ευρώπη Giuseppe Vitiello



Ο κ. Giuseppe Vitiello, διευθυντής της EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations), επισκέφθηκε την Βιβλιοθήκη της Κοζάνης και ξεναγήθηκε στους χώρους της συνοδευόμενος από την Ηρώ Τζορμπατζάκη, αντιπρόεδρο της ΕΕΒΕΠ, το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου 2022. 

Ενόψει δύο σημαντικών γεγονότων της βιβλιοθηκονομικής κοινότητας για το 2022, του ετήσιου συνεδρίου της EBLIDA, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 14-16 Ιουνίου 2022, και του Πανελλήνιου Συνέδριου Δημοτικών Βιβλιοθηκών τον Σεπτέμβριο στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο κ. Giuseppe Vitiello επισκέφθηκε την Ελλάδα και πραγματοποίησε μια σειρά επαφών με βιβλιοθήκες. Στόχος ήταν αφενός η ενημέρωση των βιβλιοθηκών για θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις βιβλιοθήκες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και αδειοδότησης, του αντίκτυπου της βιβλιοθήκης στην κοινωνία, της υλοποίησης στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030 στην Ευρώπη μέσα από τις βιβλιοθήκες, καθώς και της χρηματοδότησης μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων για την περίοδο 2021 – 2027 και αφετέρου η ανταλλαγή απόψεων προκειμένου οι ελληνικές βιβλιοθήκες να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στη βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα με την ΕΕΒΕΠ και άλλους φορείς καθώς και με συναδέλφους από όλα τα είδη βιβλιοθηκών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και ακολούθησαν επισκέψεις στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης.

Η EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations) είναι μια ανεξάρτητη ένωση ενώσεων και ιδρυμάτων βιβλιοθηκών, κέντρων τεκμηρίωσης και αρχείων στην Ευρώπη, συγκεντρώνει περίπου 110 μέλη από 34 χώρες που εκπροσωπούν 65.000 δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ευρώπη.

Η ΕΕΒΕΠ είναι η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης  Ελλάδας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.