Γιορτάστηκε και στο Βελβεντό η Αγία Θεοδώρα η εκ Σερβίων



Γιορτάστηκε (και) στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, η μνήμη της ‘’Οσίας Μητρός ημών Θεοδώρας, βασιλίσσης Άρτης, της εκ Σερβίων Μακεδονίας’’ (Ακολουθίαι της Οσίας. Εν Αθήναις 1965) με Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων (11-3-2022) στους δύο Ι. Ενοριακούς Ναούς, Κοίμησης της Θεοτόκου και Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω τελέσαμε στη μνήμη της:

α. Αφ’ Εσπέρας το Μέγα Απόδειπνο με Αρτοκλασία, την οποία έφεραν – ετοίμασαν οι Θεοδώρες. Με δική τους πρωτοβουλία αγιογραφήθηκε και τιμάται στον Ι. Ναό η εικόνα της Αγίας Θεοδώρας, φορητή και τοιχογραφία.

β. Ανήμερα της γιορτής (11-3-2022, πρωί) Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων. Έψαλαν οι ψάλτες Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ.

Στην Προηγιασμένη προσθέσαμε και ύμνους από την Ακολουθία της Αγίας:

α. Μετά το ‘’Κύριε εκέκραξα’’ στα Στιχηρά του Τριωδίου, 4 Στιχηρά Προσόμοια της Αγίας: ‘’Έλαμψεν ως ήλιος, το ιερόν σου μνημόσυνον, Θεοδώρα αείμνηστε’’ (Ήχος δ’. Έδωκας σημείωσιν) μαζί και το Δοξαστικό της Αγίας ‘’Την Βασιλίδων καλονήν, μοναστριών το κλέος’’.

β. Αντί Κοινωνικού, τον Παρακλητικό Κανόνα της Αγίας, καθώς και το Μεγαλυνάριο ‘’Βασίλισσαν άπαντες την σεπτήν, και Οσίων άμα, την περίσεμνον καλλονήν, το μυρίπνουν άνθος, και κρίνον των Σερβίων, την θείαν Θεοδώραν, ύμνοις τιμήσωμεν’’

γ. Πριν από την Απόλυση, το Απολυτίκιον της Αγίας ‘’Βασιλείου αξίας παριδούσα την εύκλειαν’’ (Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης).

Είναι τιμή για όλους (κυρίως τους παροικούντες την παραλίμνια ζώνη Αλιάκμονα-Πολυφύτου) η παρουσία, διά της τοπικής μας Εκκλησίας, της Οσίας Θεοδώρας ανάμεσά μας. Επικαλούμαστε τον θείο φωτισμό για την υγεία των ψυχών και των σωμάτων μας με τις πρεσβείες της.

‘’Φως Χριστού, φαίνει (=φωτίζει, φέγγει) πάσι (=σε όλους)’’ (Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων) δι’ ευχών και της Οσίας Θεοδώρας (1210-1280 μ.Χ.) πάντα, και σήμερα πιο πολύ στην πληγωμένη, από την καταδικαστέα εισβολή του ρωσικού στρατού, Ουκρανία. Ερώτημα: Πού είναι η Αυτοκέφαλη-Πατριαρχική Εκκλησία της Ρωσίας; Μπορεί να μπει στην ίδια θεολογική στάθμη επιτιθέμενος και αμυνόμενος; Η απάντηση εμού του ελαχίστου του ι. Κλήρου είναι, όχι. Το άριστο είναι η ειρήνη, να μη χρειάζεται πόλεμος. Αλλά όταν προκύπτει, η δικαίωση του πολέμου βρίσκεται μόνο στην άμυνα. Ποτέ στην επίθεση – εισβολή – κατοχή.

ΥΓ: Ευχές που δίνουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή: Καλή μετάνοια. Συγχωρεμένα. Καλή Σαρακοστή.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

4 σχόλια στο άρθρο “Γιορτάστηκε και στο Βελβεντό η Αγία Θεοδώρα η εκ Σερβίων

  1. Που ειναι το Οικουμενικο Πατριαρχειο μας ,για να επικοινωνησει με την Αυτοκεφαλη πατριαρχικη εκκλησια της Ρωσιας ή το αντιθετο,για να μεσολαβησουν στην παυση των εχθροπραξιων;
    Πως να επικοινωνησουν,αφου υπαρχει μεταξυ των μισος αβυσσαλεο!!
    Πατερ,σεβαστη η γνωμη σας,ο καθε ανθρωπος ειναι ελευθερος να διατυπωνει ελευθερα τη σκεψη του!
    Σε θεματα μεγαλα,θεολογικα και ιστορικα,δεν αρκει μονον η προσωπικη μας θεση και σκεψη,χρειαζεται η αληθεια και μονον η αληθεια!
    Για να τα παρουμε απ την αρχη!!
    Εχω μπροστα μου την δικη σας σκεψη και απο την αλλη μερια,εχω μπροστα μου το βιβλιο του ομοτίμου καθηγητου της θεολογικης σχολης του ΑΠΘ,πρωτοπρεσβυτερου Θεοδωρου Ζηση με τιτλο” το Ουκρανικο Αυτοκεφαλο.Αντικανονικη και Διαιρετικη εισπήδηση της Κωνσταντινουπολεως”
    ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟΝ.
    ΣΕΙΡΑ ΦΊΛΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
    Και πιο διπλα εχω την Εισηγηση του ιδιου καθηγητου,του πατρος Θεοδωρου,μια εισηγηση πολυσελιδη και με πλουσια βιβλιογραφια με τιτλο” Η νέα εκκλησιολογια του Φαναριου οδηγησε στη ψευτοσυνοδο της Κρητης και στο Ουκρανικο Αυτοκεφαλο”
    Και πιο διπλα εχω την επιστολη του ιδιου παλι καθηγητου,την οποια απηυθυνε στον Μητροπολιτη Ναυπακτου τον Ιεροθεο,μεγαλη μορφη της Εκκλησιας και πολυγραφοτατο συγγραφεα!
    Και στα τρια παραπανω πονηματα του,ο μεγαλος καθηγητης της Θεολογικης σχολης,ο καθηγητης της Πατρολογια και κορυφαιος των κορυφαιων στην παραπανω σχολη,εξαπολυει μυδρους κατα του οικουμενικου πατριαρχου,κατα του Αρχιεπισκοπου Ιερωνυμου και θεωρει αυτους ,ως υπευθυνους για την ανακηρυξη του Αυτοκεφαλου της Ουκρανικης εκκλησιας,η οποια θα φερει πολλα δεινα στην Εκκλησια!!
    Απ την μια μερια,η δικη σας σκεψη,βγαλμενη απ τις γνωσεις σας,γνωσεις ιερεως και δασκαλου,απ την αλλη μερια,οι σκεψεις του σεβαστου μου καθηγητου στη Θεολογικη σχολη,του Πατρος Θεοδωρου Ζηση ,και εγω πρεπει να αποφασισω που υπαρχει το δικιο!
    Οταν εσεις ,ως ιερεας, εχετε μια αποψη για το συγκεκριμενο θεμα,ο πατηρ Θεοδωρος εχει μια διαφορετικη θεση,για πεστε μου,σας παρακαλω,ο α ανθρωπος ο οποιος δεν εχει θεολογικες και πανεπιστημιακες γνωσεις περι των θεολογικων,ποια γνωμη θα μορφωσει;
    Ποιος εχει το δικιο, ο πατριαρχης μας η ο πατριαρχηςΜοσχας και Ρωσιας;
    Που βρησκετε η Αληθεια;
    Απ την μια οι θεσεις του οικουμενικου Πατριαρχου και απο την αλλη οι θεσεις του Πατριαρχου Μοσχας και εγω ο τριτος,ο κολλυβογραμματος,βασανιζομαι με τα βιβλια μου και σχεδον ολα τα βιβλια του Καθηγητου μου στο μαθημα της Πατρολογιας,πατρος Θεοδωρου Ζηση,να βρω που υπαρχει η ΑΛΗΘΕΙΑ!!
    Νιωθω,σαν τον όνο του Μπουρινταν,ενα παροιμιώδες επιχειρημα του γαιδαρου που πεθαινει απο πείνα,όντας ανικανος να επιλεξει αναμεσα σε δυο σωρους απο αχυρο της αυτης ποσοτητας και της ιδιας ποιοτητας!!
    Πατερ μου,η φαγωμαρα μεσα στην ορθοδοξη Εκκλησια μας ειναι μια αρρωστια- κληρονομια μας πλουσια,κραταει χρονια!
    Ειναι δυνατον δυο μεγαλες μορφες,δυο τρανοι,σοφοι,μορφωμενοι,με αξιωματα,πτυχια,περγαμηνες,δυο εξεχουσες μορφες της ιδιας Εκκλησιας του Χριστου,να τρωγονται σαν τα λυκόνια και τωρα..τωρα που ο πολεμος σκεπαζει την Ουκρανια,τωρα που ανθρωποι χανουν τις ζωες των,τωρα, πατριαρχης οικουμενικος και πατριαρχης της Ρωσιας,τωρα βρεθηκε ,να ειναι μαλωμενοι και εχθροι μεταξυ τους;
    Εχουμε τους εχθρους που πληγωνουν την Μια Εκλησια του Χριστου,την κομματιαζουν,την κουρελιαζουν και ψαχνουνε να βρουμε εχθρους στους μουσουλμανους,στους βουδιστες,ινδουιστες κ αλλες θρησκειες;
    Πατερ,στην προς Κολοσσαεις ,επιστολη 3,11 και στην προς Γαλατας3,28 ,διαβαζουμε” ουκ ένι ιουδαίος,ουδέ Έλλην,ούκ ενι δούλος ουδέ ελεύθερος,ουκ ένι αρσεν και θήλυ’ πάντες γαρ υμείς Είς εστέ εν Χριστώ Ιησού”
    Αυτα τα λογια Πατερ,αποτελουν για μενα τον ελαχιστο των ελαχιστων δασκαλων,αποτελουν τον ΑΡΡΑΦΟ ΧΙΤΩΝΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ!!
    Συμφωνα με το κατα Ιωαννη Ευαγγελιο( 19,23-24),οι ρωμαιοι στρατιωτες που σταυρωσαν τον Χριστο,μοιρασαν μεταξυ τους τα ρουχα του,εκτος του Χιτωνα,για τον οποιον εβαλαν κλήρο!!!!!
    Την Μ Παρασκευη,πρωι,στην ακολουθια των Ωρων,διαβαζεται και ψαλλεται μαζι,το Αληθινο” θάμβος ην κατιδειν,του ουρανου και της γης Ποιητήν,επι Σταυρου κρεμαμενον,ήλιον σκοτισθέντα…..Διεμερίσαντο τα ιματια μου εαυτοις,και επι τον ιματισμό μου έβαλον κλήρον””
    Πατερ,οι Ρωμαιοι μοιρασαν τα ιματια του Χριστου μας,ΑΠΑΞ,αλλα σεβαστηκαν τον ΧΙΤΩΝΑ ΤΟΥ,μονο σε κληρο τον εβαλαν,εμεις οι ορθοδοξοι χριστιανοι ή καλυτερα οι κεφαλές και των Αυτοκεφαλων Εκκλησιων και των Πατριαρχειων,οχι μονον κομματιαζουν τα ιματια Του,2022 χρονια τωρα,αλλα τεμαχιζουν και τον Χιτωνα Του,κατι που σεβάστηκαν οι ρωμαιοι στρατιωτες,οι ειδωλολατρες!
    Πατερ μου,άσπρισαν τα μαλλιά σας μπροστα στο Θυσιαστηριο και μεσα στις αιθουσες των σχολειων,ασπρισαν τα μαλλια του σεβαστου μου καθηγητου,Θεοδωρου Ζηση,τον οποιο ειχα την τιμη να τον γνωρισω,πριν 42 χρονια,δεκα χρονια( το 1980) πριν την, εις Διακονον,χειροτονια του,η οποια εγινε το 1990 και το 1991 χειροτονηθηκε πρεσβυτερος,τον θεοδωρο Ζηση,που εισηχθη πρωτος στη θεολογικη σχολη και ητο ο μοναδικος που αποφοιτησε με βαθμο” Αριστα”( 10)!!!!, του οποιου το βιογραφικο του και το συγγραφικο του εργο να διαβασεις,θα,θα χρειαστεις χρονια!!
    Μισος,εχθρες,το ΕΓΩ,δεν αφηνουν την Εκκλησια ν αναπνευσει!
    Η Αληθεια ειναι ΜΙΑ!!
    Πατερ μου,που ειναι η Αληθεια;στην ταπεινη σας σκεψη,στην ταπεινη σκεψη του Ομοτιμου καθηγητου,στην σκεψη του οικουμενικου πστριαρχου,του της Μοσχα Πατριαρχου,στην δικια μου φτωχη κι αδυναμη σκεψη μου;
    Το εγώ διοικει στην Μια Εκκλησια μας,εννοω το ΕΓΩ,του ανωτατου κληρου,δεν αναφερομαι στους αγνους και αδολους Λευίτες του Χριστου!!
    Υπαρχει μια παροιμια τουρκικη που λεει” uc adami,bes kapitanlar”
    ” ουτσ ανταμι,μπεσ καπετανλαρ,” τρεις ανδρες,πεντε καπεταναιοι”
    Παροιμια για να καταδειξουν τις φαγωμαρες των ελληνων,που ολοι θελουν να διοικουν!!
    Αυτη η παροιμια ταιριαζει πιο πολύ ,στις κορυφες των δυο εκκλησιων,που δεν ομονοουν,ουτε μπροστα στον πόλεμο!!
    Πατερ,Καλο υπολοιπο Σαρακοστης!
    Πατερα Θεοδωρε,κυριε Καθηγητα,Χρονια Σας Πολλα,για τα Ονομαστηριά Σας
    Να μην ξεχναμε και τα Θέσφατα.

    1. Πατερ μου,για να γνωρισεις ψηγματα της Ορθοδοξης Εκκλησιας,πρεπει στη ζωη σου να αφιερωσεις πολλα χρονια για να τα βρεις!
      Να εχεις διαβασει πολλα βιβλια και να καταφευγεις συνεχως στην Patrologia Craeca,Εργο του Ζακ πολ Μιν( Πατρολογια Migne)!!
      Ο καθηγητης μου Θεοδωρος Ζησης,πρωτα μας καλημεριζε με τις λεξεις” Πατρολογια του Μιν και μετα ελεγε την τυπικη καλημερα!!
      Το παραπανω εργο,υπηρξε η ζωη του και η αναπνοη του!!
      Οταν ανέλυε κειμενα του παραπανω εργου,ελαμπε και φωτιζονταν το προσωπο του,λες και κουβαλουσε στην καρδια του,στην ψυχη του ολα τα εργα των Πατερων!!
      Πατερ,θα ηθελα καποτε,να γραψω ενα βιβλιο με τιτλο” Χριστε μου,ποιοί ειναι οι σταυρωτες Σου,μετα τη Σταυρωση σου”
      Θα ειναι μια φανταστικη συνεντευξη με Εκεινον,οι ερωτησεις μου δυσκολες,αλλα, ως Παντογνωστης,σιγουρα θα μου δώσει τις απαντησεις!!
      Στην Ορθοδοξη Εκκλησια ,υπαρχουν τα Ωραια,τα Μεγαλα και τ’ Αληθινα( λεξεις του Κ.Παλαμα,απ τον Ολυμπιακο του Υμνο)!!
      Αλλα οι ανθρωποι με τις ατέλειες των και το ΕΓΩ τους και εννοω τους μεγαλοσχημους της Μιας και Αδιαιρετου Εκκλησιας( βλεπε Οικουμενικο Πατριαρχη,Πατριαρχη Μοσχας και Πασης Ρωσιας), με όπλο την Υποκρισια,”ανακατευουν” ,τα ωραια,τα μεγαλα και τ αληθινα με τα δύσμορφα,τα μικρα και τα ψευτικα!!
      Τωρα θα μου πειτε,Δες εσυ τα Αληθινα και αφησε στην ακρη τα μικρα και τα ,της υποκρισιας, επιχειρα!
      Δε μπορω Πατερ,με πνιγει η ψευτια,με πνιγουν οι κονταρομαχιες αυτων που διχογνωμουν,αυτων που κομματιαζουν την Μια Εκκλησια για λιγη εφημερη και γηινη Δοξα!!
      Μπορει εγω να ειμαι ο Υποκριτης και οχι οι κρινομενοι απο εμενα!!
      Παιρνω, πάνω στους αδύναμους και ασθενικούς μου ώμους,ολη την Υποκρισια των ” καθως πρεπει” Μεγαλοσχημων,ως ο Ρασκολνικοφ,του Ντοστογιέφσκι( Εγκλημα και Τιμωρια)!!
      Ειδικα σημερα που ειναι η Κυριακη της Ορθοδοξίας και ολοι οι παραπανω θα κυκλωσουν το Θυσιαστηριο και θα ευχονται το” Υπερ της Ειρηνης του Σύμπαντος Κόσμου”
      Και μετα θα ακολουθησει Γευμα που ταιριαζει με το τυπικο της Εορτης!!
      Και ο πολεμος;
      Και η Ουκρανια;
      Και η Ορθοδοξια των αλλων ημερων και των αλλων Κυριακών;
      Τι μας λες τωρα;
      Λεγω ,πως την ωρα της Λειτουργιας……δεν ακούγονται..οι φωνές των θυματων του Πολεμου,ακουγεται το ” Έλεον ειρηνης θυσίαν αινέσεως” ή το ” Έλεος,ειρήνη,θυσία αινέσεως”(με πιό απλοποιημένο νόημα),απ τον πολυπληθή Χορό των καλλίφωνων Ιεροψαλτων!!!
      Αν σημερα που ειναι Κυριακη της Ορθοδοξιας και μετα τη Λειτουργια,υπηρχε η συναντηση του Οικουμενικου μας Πατριαρχου και του Πατριαρχου Μοσχας και Πασης Ρωσιας,θα σταματουσε ο πόλεμος;ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
      Ορθόδοξοι οι μεν,ορθοδοξοι οι δε!
      Που να πολεμουσαν ορθοδοξοι χριστιανοι και Μουσουλμανοι…..μάλλον ο πολεμος θα ήταν ΠΑΡΕΛΘΟΝ

  2. Ουτε ο μαντης Καλχας,ουτε ο προφητης Μιχαιας( προφητης της Ειρηνης),ειμαι!!
    Για τιποτε δεν ειμαι σιγουρος!
    Και γιαυτον τον λογο,στο α) σχόλιό μου απευθυνω εναγώνια ερωτηματα,πολλά,μαλλον προς τον εαυτό μου!!
    Εσεις,μονο στα σχόλιά μου ,διαβασατε,πως οι εμπλεκομενοι του πολεμου ειναι ορθοδοξοι χριστιανοι;
    Μια ρητορική ερωτηση!
    Οι δυό Πατριάρχες,Βαρθολομαίος και Κυριλλος,δεν ειναι ορθοδοξοι Πατριαρχες της Ορθοδοξου Εκκλησιας;
    Ρητορικη ερωτηση,σαν αυτες που έθετε ο προφήτης Μιχαίας στον εαυτό του,τις ρητορικες,τις παρακατω:
    ” και ποιές οι αμαρτίες της φυλής του Ιακώβ;όχι η Σαμάρεια;και ποιές ειναι των Ιουδαίων;οχι η Ιερουσαλήμ;”
    Και αφού ειστε σιγουρος,για το ποιοί ειναι ή δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι,γράψτε το μας,να το μαθουμε και εμείς ..
    Και ποιές οι αμαρτιες….της Εκκλησιας της Ρωσιας;
    Και ποιες οι αμαρτιες της πρωτόθρονης Εκκλησιας;
    Για να ειμαστε και στο πνευμα των,του Προφητου,ρητορικων ερωτησεων…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.