Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο όρος Άσκιο στην Εράτυρα Βοΐου



ΔΗΜΟΣ ΒΟΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΑΤΥΡΑΣ

Προς: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΣΚΙΟΥ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΕΡΑΤΥΡΑΣ

Το Τοπικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος και σύσσωμη η κοινωνία της Εράτυρας, Διαμαρτύρεται Έντονα για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικού ρεύματος, σε τέσσερις μεγάλες εκτάσεις, στο όρος Άσκιο, στην δικαιοδοσία της Κοινότητας Εράτυρας.

Θεωρούμε απαράδεκτο, όλη η διαδικασία αδειοδότησης και εγκατάστασης Φ/Σ, να γίνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας, χωρίς χωροθέτηση, όρους και κριτήρια συνύπαρξης, αλλά με άναρχο τρόπο .Σημαδεύουν μια περιοχή στον χάρτη και την διεκδικούν. Το κράτος παραχωρεί αφειδώς τέτοιες άδειες χωρίς κανείς να νοιάζεται αν στραγγαλίζουν την Ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Και συγκεκριμένα :

1.Η Εράτυρα είναι το μεγαλύτερο κτηνοτροφικό χωριό της Π.Ε.Κοζάνης, σε μεγάλα ζώα, βοοειδή. Τρείς χιλιάδες τουλάχιστον αγελάδες και μοσχάρια και οκτώ χιλιάδες αιγοπρόβατα, βόσκουν στις πλαγιές του Σινιάτσικου (Άσκιο) για οκτώ μήνες ετησίως .Και ενώ προσπαθούμε να ‘’κτίσουμε’’ ένα ισχυρό brand name για τα γνήσια κρέατα και άριστα τυροκομικά προϊόντα από τα ζώα που τρέφονται στα πλούσια χορτολίβαδα, εκεί ακριβώς, στις καλύτερες εκτάσεις ζητούνται οι άδειες και η εγκατάσταση των Φ/Σ.

2.Είναι χαρακτηριστική περίπτωση πως η εγκατάσταση των Φ/Σ, όχι μόνο δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά μειώνουν, γιατί αρκετές οικογενειακές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις θα κλείσουν μη έχοντας επαρκή χώρο βόσκησης για τα ζώα τους.

3. Τα οποιαδήποτε σχέδια μας για ήπια τουριστική ανάπτυξη του Σινιάτσικου με ορειβασία, αναρρίχηση, σημεία αναψυχής, mountain bike, οργανωμένη μελέτη της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας…πάνε περίπατο σε μια θάλασσα από γυαλιά !!!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΡΑΤΥΡΑΣ.

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ-ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ …

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΑΤΥΡΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΚΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.