Πότε είναι απαραίτητη η αρθροσκόπηση;



Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συναντούν τον όρο «αρθροσκόπηση» όταν εξετάζουν τρόπους θεραπείας διάφορων ορθοπεδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Τι είναι η αρθροσκόπηση, για ποιες παθήσεις είναι απαραίτητη και σε ποιες αρθρώσεις εφαρμόζεται; 

Στον χώρο της ορθοπαιδικής χειρουργικής η αρθροσκόπηση αποτελεί μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις που ο εξειδικευμένος ιατρός καλείται να αντιμετωπίσει. Υπολογίζεται πως πάνω από 4 εκατομμύρια αρθροσκοπήσεις γίνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, και αυτό είναι πολύ λογικό, αφού η αρθροσκόπηση αποτελεί μία σύγχρονη, απόλυτα ασφαλή και αναίμακτη μέθοδο χειρουργικής. 

Με τον όρο αρθροσκόπηση αναφερόμαστε στη χειρουργική διαδικασία κατά την οποία γίνεται επισκόπηση της άρθρωσης μέσω μιας μικρής κάμερας. Με αυτό τον τρόπο ο χειρουργός έχει μια ξεκάθαρη και ακριβή εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης και αυτό βοηθά στην καλύτερη διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων της. Σε ποιες αρθρώσεις εφαρμόζεται η αρθροσκόπηση και πότε είναι απαραίτητη; 

Αρθροσκόπηση Γόνατος 

Η αρθροσκόπηση στο γόνατο αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστούν παθήσεις και βλάβες της συγκεκριμένης περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως η μέθοδος έχει εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε σχεδόν όλα όσα μπορούν να συμβούν σε αυτήν την άρθρωση μπορούν να θεραπευτούν με αυτόν τον τρόπο, με εξαίρεση τις αρθροπλαστικές και τα μεγάλα κατάγματα του γόνατος.

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, μια μικρή κάμερα που συνδέεται με ένα φακό οπτικών ινών, εισάγεται στο σώμα μέσω μιας μικρής οπής και επιτρέπει στον ορθοπεδικό χειρουργό να δει το εσωτερικό της άρθρωσης με σκοπό να εκτιμήσει και να αντιμετωπίσει το οποιοιδήποτε πρόβλημα.  Η αρθροσκόπηση γόνατος επιλέγεται για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, μερικές εκ των οποίων είναι η ρήξη έσω και έξω μηνίσκου, η ρήξη πρόσθιου χιαστού, οι σύνθετες αθλητικές κακώσεις, η αστάθεια επιγονατίδας, τα κατάγματα κνημιαίαυ πλατώ, οι τραυματισμοί χόνδρου, η αφαίρεση ελεύθερου σώματος, η ήπια οστεοαρθίτιδα και η εντοπισμένη έγχυση παραγόντων. 

Γιατί η αρθροσκόπηση γόνατος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους αθλητές;

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια και μεγάλη αποτελεσματικότητα πολλούς αθλητικούς τραυματισμούς, γι’ αυτό το λόγο και πολλοί αθλητές και κυρίως επαγγελματίες υποβάλλονται αρκετά συχνά σε αυτή την αναίμακτη επέμβαση. Η ρήξη πρόσθιου χιαστού αποτελεί ίσως έναν από τους συχνότερους και σοβαρότερους αθλητικούς τραυματισμούς με συμπτώματα όπως έντονο πόνο, οίδημα, αστάθεια, μείωση εύρους κινήσεων και ατροφία των μυών. 

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού οφείλεται κατά κύριο λόγο σε τραυματισμό που οφείλεται σε απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με το γόνατο λυγισμένο, απότομο σταμάτημα και ανώμαλη προσγείωση μετά από ένα άλμα. Η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να αντιμετωπίσει με απόλυτη επιτυχία τη ρήξη πρόσθιου χιαστού, με τον ασθενή να επιστρέφει μετά από λίγο καιρό δυναμικά στις αθλητικές του δραστηριότητες. 

Γιατί η αρθροσκόπηση γόνατος επιλέγεται για πολλούς ηλικιωμένους ασθενείς; 

Ένα από τα βασικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η πλειονότητα των ανθρώπων καθώς μεγαλώνουν είναι η αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα αποτελεί μια φλεγμονώδη πάθηση με βασικά χαρακτηριστικά την καταστροφή των  δομικών στοιχείων των αρθρώσεων. Μία άρθρωση που επηρεάζεται αρκετά από αυτή την παθολογική κατάσταση είναι το γόνατο. Η αρθρίτιδα γόνατος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και δυσκαμψία. 

Η αρθρίτιδα γόνατος αρχικά θα αντιμετωπιστεί με μία συντηρητική θεραπεία. Εάν αυτή η θεραπεία δε φέρει τα απαραίτητα αποτελέσματα, τότε η αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος θα γίνει με την τεχνική της αρθροσκόπησης γόνατος, όπου ο χειρουργός θα επιδιορθώσει μικρές βλάβες στην περιοχή της άρθρωσης. 

Αρθροσκόπηση Ώμου

Ο ώμος αποτελεί τη δεύτερη άρθρωση μετά το γόνατο όπου η αρθροσκόπηση εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία. Πλέον οποιαδήποτε βλάβη συμβεί στην συγκεκριμένη άρθρωση αντιμετωπίζεται με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης ώμου. Όπως συμβαίνει και με την αρθροσκόπηση γόνατος, έτσι και η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη. Είναι αναίμακτη και απόλυτα ασφαλής, με ελάχιστες επιπλοκές, μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, γρήγορη ανάρρωση και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Βασικοί στόχοι της αρθροσκόπησης ώμου είναι η εξάλειψη του πόνου και η πλήρης λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς.

Οι παθήσεις και οι τραυματισμοί που μπορεί να οδηγήσουν έναν ασθενή στην αρθροσκόπηση ώμου είναι το σύνδρομο προστριβής υπερακανθίου τένοντα, η αφαίρεση επώδυνων ασβεστώσεων, η ρήξη υπερακανθίου τένοντα, δικεφάλου τένοντα και υποπλατίου τένοντα,  οι

σύνθετες ρήξεις, η αφαίρεση μεμονωμένων οστεοφύτων και η εντοπισμένη έγχυση παραγόντων. 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑ

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΕΤΑΚΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.