Κιρσοί κάτω άκρων και ευρυαγγείες ποδιών – Τι πρέπει να προσέξετε



Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι δύο παθήσεις που δυστυχώς ταλαιπωρούν αρκετό κόσμο. Τις περισσότερες φορές μάλιστα εμφανίζονται σε ασθενείς, οι οποίοι δε γνωρίζουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται και δεν αναζητούν άμεσα κάποια θεραπεία.  

Τι είναι οι ευρυαγγείες; 

Με τον όρο «ευρυαγγείες ποδιών» αναφερόμαστε συνήθως στα «σπασμένα» αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και εμφανίζονται με τη μορφή ενός πλέγματος από γραμμές στο δέρμα. Βέβαια, μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως το πρόσωπο, ωστόσο τις περισσότερες φορές τις συναντάμε στα πόδια. Τα πιο συνηθισμένα αίτια που δημιουργούνται οι ευρυαγγείες είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και στην ακτινοβολία και οι μικροτραυματισμοί. Επίσης, η εγκυμοσύνη αποτελεί άλλον έναν παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ευρυαγγειών στα πόδια. Εκτός από την εμφάνιση, άλλοι παράγοντες που οδηγούν τους ασθενείς στο να αντιληφθούν ότι μπορεί να έχουν ευρυαγγείες είναι η έντονη φαγούρα, το αίσθημα καψίματος, αλλά και ένας ελαφρύς πόνος στο συγκεκριμένο σημείο. Η διάγνωση γίνεται σχετικά εύκολα από έναν εξειδικευμένο ιατρό Αγγειολόγο Αγγειοχειρουργό, αφού μόνο ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να αναγνωρίσει με βεβαιότητα εάν έχετε ευρυαγγείες.

Ευρυαγγείες Θεραπεία

Οι βασικές θεραπείες που συνήθως μπορεί να ακολουθηθούν για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών είναι είτε η θεραπεία με laser, είτε η σκληροθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο ιατρό, έτσι ώστε να σας αναλύσει όλες τις θεραπευτικές επιλογές που έχετε και να επιλέξετε μαζί ποια ταιριάζει καλύτερα σε εσάς. 

Τι είναι οι Κιρσοί;

Οι κιρσοί από την άλλη, μπορούν να αναγνωριστούν και πάλι σχετικά άμεσα, αφού έχουν τη μορφή διογκωμένων φλεβών στα πόδια. Δυστυχώς, ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι οι κιρσοί είναι ένα αισθητικό πρόβλημα. Ωστόσο, εκτός από το αισθητικό κομμάτι, το οποίο όντως είναι αρκετά εμφανές, το σημαντικότερο είναι ότι οι κιρσοί μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι για την υγεία του ασθενούς.

Οι κιρσοί μπορεί να έχουν επιπλοκές, ειδικά σε περίπτωση που η παθολογική κατάσταση είναι χρόνια. Οι πιο βασικές επιπλοκές που μπορεί κάποιος να συναντήσει είναι η θρόμβωση και η αιμορραγία. Ουσιαστικά, η θρόμβωση είναι η πήξη του αίματος μέσα στο αγγείο, άρα αντί το αίμα να είναι υγρό, πήζει και φράζει το αγγείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην κυκλοφορία του αίματος.

Στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα συγκαταλέγονται ένα αίσθημα βάρους στα πόδια, κουρασμένα πόδια, συχνές κράμπες αλλά και φλεβικά έλκη. Αν λοιπόν έχετε κιρσούς κάτω άκρων, τότε επιβάλλεται να επισκεφτείτε έναν αξιόπιστο Αγγειολόγο Αγγειοχειρουργό, έτσι ώστε να σας συμβουλέψει κατάλληλα για το ποια θεραπευτική μέθοδο θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Κιρσοί Θεραπεία

Ως θεραπευτικές επιλογές των κιρσών, υπάρχει η συντηρητική αγωγή με λιγότερο καθιστική ζωή και περισσότερη κίνηση και άσκηση στην καθημερινότητα. Άλλωστε, η καθημερινή άσκηση είναι κάτι που επιβάλλεται να κάνετε για πάρα πολλούς λόγους. Επίσης, η δεύτερη θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση που είναι πιο καθοριστική στην αντιμετώπιση των κιρσών, καθώς γίνεται με μια σύγχρονη τεχνική laser.

Σε κάθε περίπτωση και οι δυο παθήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν και ιδανικά θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον κατάλληλο γιατρό, έτσι ώστε να σας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα της θεραπείας.  Αν και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, καλό είναι να παρακολουθείτε την κατάσταση για να γνωρίζετε και εσείς σε πόσο προχωρημένο βαθμό βρίσκεστε η νόσος. 

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ

ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.