Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης»



Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης», στο οποίο προβλέπονται σειρά ρυθμίσεων για την προώθηση της «πράσινης» μπίζνας από τα αρπακτικά των ΑΠΕ, αλλάζοντας προς το χειρότερο τη ζωή των κατοίκων ολόκληρων περιοχών.

Μιλώντας επί των άρθρων, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, αναφέρθηκε στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, όπου αναλύεται ο διαδικαστικός τρόπος προώθησης της απολιγνιτοποίησης, η δημιουργία για παράδειγμα ανώνυμης εταιρείας με την ονομασία «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ» και η σύσταση διαφόρων ακόμα επιτροπών του αρμόδιου υπουργείου. Από εκεί και πέρα, στα υπόλοιπα μέρη καθορίζονται τα πολεοδομικά σχέδια των περιοχών όπου προωθείται η απολιγνιτοποίηση, π.χ. πού θα τοποθετηθούν οι ΑΠΕ, τι θα γίνει με την απόληψη κοιτασμάτων, οριοθέτηση υδατορεμάτων, οι εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης, η απόσχιση των υπό απολιγνιτοποίηση περιοχών από τη ΔΕΗ κ.λπ.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Δελής, στόχος του διοικητικού σχήματος που διαμορφώνει το νομοσχέδιο είναι η «δίκαιη» μοιρασιά των 7 δισ. ευρώ με τα οποία έχει «προικιστεί» η απολιγνιτοποιημένη μετάβαση. Τα οποία φυσικά δεν θα μοιραστούν σε παροχές Υγείας και Παιδείας για τον λαό, αλλά μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων της πράσινης ενέργειας, καθώς στο μεγάλο φαγοπότι της απολιγνιτοποίησης προσκεκλημένοι είναι μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Σχετικά με το μέρος του νομοσχεδίου που αφορά στις διοικητικές υπηρεσίες και εταιρείες ειδικού σκοπού που αναλαμβάνουν τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι η διαφωνία της θέσης του Κόμματος βρίσκεται στην ουσία, στο περιεχόμενο, στο ρόλο και την αποστολή αυτών των οργάνων και όχι επί της διαδικασίας και της σύνθεσής τους, όπως διαμαρτύρονται ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα.

Ακόμα, ο Γ. Δελής αναφέρθηκε στα λεγόμενα έργα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, τα οποία, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο θα λαμβάνουν επιδοτήσεις μέχρι 70% των επενδύσεων, θα απολαμβάνουν εκτεταμένη φοροασυλία και ευνοϊκή παράκαμψη περιβαλλοντικών νόμων, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος… Ταυτόχρονα, ο λαός της περιοχής θα είναι αντιμέτωπος με εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, μισθούς πείνας και ελευθερία απολύσεων.

Από το Γραφείο Τύπου
Της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.