Λευτέρης Ιωαννίδης: «Λάζαρος Μαλούτας, ένας Δήμαρχος με ρόλο χειροκροτητή και όχι διεκδικητή»Αν κάτι αναδείχτηκε χαρακτηριστικά από την πρόσφατη απάντηση του κ. Μαλούτα είναι η αλαζονεία που τον χαρακτηρίζει και η παντελής απουσία επαφής με την πραγματικότητα.

Επιμένει να πιστεύει ότι μπορεί να γίνεται ακόμα πιστευτός, όταν είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι το επίπεδο της αξιοπιστίας του ιδίου και της δημοτικής του αρχής είναι πλέον στο χαμηλότερο σημείο.

Ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι ασχολείται με το μέλλον και τα προβλήματα του τόπου, όμως, στην πρόσφατη τοποθέτηση του ενώπιων του Πρωθυπουργού, αντί να αναδείξει τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζει η διαδικασία για την προετοιμασία της δίκαιης μετάβασης της περιοχής, επέλεξε να επαινέσει τον Πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες του.

Αυτός είναι ο ρόλος του Δημάρχου Κοζάνης άραγε; Του χειροκροτητή και όχι του διεκδικητή;

Ο κ. Μαλούτας επικαλείται την παραχώρηση της έκτασης των 100 στρεμμάτων του ΟΣΕ στον Δήμο για 99 χρόνια έναντι του συμβολικού ποσού των 10.000 ευρώ περίπου του χρόνου, αλλά πριν από λίγες ημέρες ισχυρίστηκε ότι η ένταξη του Δήμου στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις θα αποφέρει χρηματοδοτήσεις 700.000.000 εκκ ευρώ μέχρι το 2030.
Σκοπιμότητα ή άγνοια; Ότι και από τα δυο να ισχύει είναι απαράδεκτο και απλά υπονομεύει μια ομολογούμενος θετική προσπάθεια.

Ο κ. Μαλούτας μιλάει για τον πολιτισμό, όταν εδώ και 2,5 χρόνια αγνοείται το στίγμα του Δήμου στον πολιτισμό, χωρίς ισχυρή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα και με τις δομές πολιτισμού του Δήμου να εκφυλίζονται.
Άραγε πότε θα δούμε να ξεδιπλώσει την αναπτυξιακή προοπτική της βιβλιοθήκης μας για την οποία τόσα και τόσα έχουμε ακούσει από τον κ. Μαλούτα τα προηγούμενα χρόνια;

Ο κ. Μαλούτας υποστηρίζει την επιλογή του να στηρίξει τις επενδύσεις ΑΠΕ, βέβαια αυτούς που πρώτιστος πρέπει να πείσει για τις προθέσεις του δεν είμαστε εμείς, αλλά τα μέλη της παράταξης του, που σταδιακά εγκαταλείπουν την υποστήριξη στο αφήγημα του.

Η επιλογή του αυτή θα είχε μια κάποια αξιοπιστία αν δεν είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή στελεχών της Δημοτικής Αρχής σε ύποπτες επενδύσεις μαζί με επιχειρηματίες που επωφελούνται από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου.

Διαβάσαμε στην ανακοίνωση για τα ζητήματα ταυτότητας του Δήμου, αν και το μόνο που είδαμε αυτά τα δυο χρόνια είναι η αλλαγή του λογοτύπου του Δήμου, και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Πλέον χρησιμοποιείται ένα λογότυπο που ομοιάζει με αυτό της παράταξης του Δημάρχου, στοιχείο που καταδεικνύει την ιδιοκτησιακή αντίληψη που διακρίνει αυτούς που το επέλεξαν.

Την προηγούμενη Δημοτική περίοδο 2014 – 2019, συνειδητοποιώντας το ειδικό βάρος που ο Δήμος Κοζάνης διαθέτει, αποφασίσαμε πως πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της Δίκαιης Μετάβασης. Έτσι λοιπόν, ορίσαμε τις εξελίξεις, διαμορφώσαμε με δική μας πρωτοβουλία συμμαχίες εντός αλλά και εκτός της περιφέρειας μας, πρωταγωνιστήσαμε στην διεκδίκηση επιπλέον πόρων για την περιοχή, βάλαμε την περιφέρεια μας στον ορίζοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαμορφώσαμε συνεργασίες με Δήμους και φορείς από όλη την Ευρώπη, καταθέσαμε προτάσεις για την ομαλή μετάβαση της περιφέρειας μας.

Τολμήσαμε, όταν άλλοι επέλεγαν την εύκολη οδό του λαϊκισμού, να προειδοποιήσουμε γι’ αυτό που έρχεται και να διεκδικήσουμε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για την προστασία της περιοχής.

Να υπενθυμίσουμε απλά πως αυτή μας η στάση χαρακτηριζόταν ως ‘παραφωνία’!

Δυστυχώς όμως ο κ. Μαλούτας με νοοτροπίες μιας άλλης εποχής, έχει οδηγήσει με τις επιλογές του τον Δήμο Κοζάνης, από διαμορφωτή των εξελίξεων σε αναξιόπιστο παρατηρητή.

Λευτέρης Ιωαννίδης

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Λευτέρης Ιωαννίδης: «Λάζαρος Μαλούτας, ένας Δήμαρχος με ρόλο χειροκροτητή και όχι διεκδικητή»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.