Ανεμογεννήτριες: Τι διακυβεύεται για την περιοχή μας – Του πρώην προέδρου ΕΒΕ Κοζάνης Σταύρου Καπλάνογλου με αφορμή ανάρτηση του Άκη ΤσελέντηΤου Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου – πρώην προέδρου ΕΒΕ Κοζάνης:

Πριν από κάποια χρόνια κάτοικοι της Σιάτιστας ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια τοποθέτησης Ανεμογεννητριών στο βουνό Μπούρινος της Κοζάνης, θέλοντας να συμπαρασταθούμε στον αγώνα τους δημιουργήσαμε ένα video , περιγράφοντας τους κίνδυνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση πραγματοποίησης της ΄΄επένδυσης ΄΄Το ίδιο κάναμε όταν ακούστηκε ότι ανάλογη ΄΄επένδυση ΄΄στο Άσκιο

Ανεμογεννήτριες δεν τοποθετήθηκαν στο Μπούρινο (τουλάχιστον μέχρι σήμερα ) ,άλλα το Άσκιο δεν απέφυγε την θυσία για την ΄΄δήθεν προστασία του περιβάλλοντος από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση των ανεμογεννητριών ΄΄

Ο Καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ακις Τσελέντης έκανε μια δημοσίευση σήμερα 1/11/21 που τα λέει όλα

Τι γράφει ο κ. Ακις Τσελέντης· για τις Ανεμογεννήτριες.

« Ή ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε. Όχι δεν είμαι ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Είμαι ενάντια όμως στις δήθεν ΑΠΕ οι οποίες έχουν τεράστιες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις»

Μήπως αυτά κάτι σημαίνουν;

Καταποντίζεται η αγορά ανεμογεννητριών στη Γερμανία

Στη Γερμανία οι πωλήσεις ανεμογεννητριών έχουν πέσει κατά 80% καθώς οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σφοδρά βλέποντας να υποβαθμίζεται το φυσικό τους περιβάλλον.

Η Κυβέρνηση της Νορβηγίας σταμάτησε τις εργασίες που αφορούν το “εθνικό πλαίσιο αιολικής ενέργειας” μετά από μαζικές αντιδράσεις του κόσμου, αλλά και τη γνωμοδότηση ειδικών ότι το μέλλον των αιολικών κρίνεται πλέον αβέβαιο μετά το 2021, με την κατάργηση του προγράμματος επιδοτήσεων.

Χιλιάδες Δήμοι και Κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη γυρίζουν την πλάτη στις ανεμογεννήτριες (υπάρχει σχετική ιστοσελίδα με χάρτη που απεικονίζει περιοχές όπου οι κάτοικοί τους εναντιώνονται στα βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα).

Στις ΗΠΑ, μετά από 25 χρόνια και αφού οι ανεμογεννήτριες ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους, οι κατά τόπους αρχές ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν τα μεταλλικά κουφάρια που σκουριάζουν στις βουνοκορφές τους, καθώς η αποκαθήλωση τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή και κανείς δεν θέλει να αναλάβει αυτό το κόστος.

Εμείς εδώ, για άλλη μια φορά πρωτοπόροι, βαλθήκαμε να τα ρημάξουμε όλα, εκποιώντας το σημαντικότερο εθνικό μας κεφάλαιο που δεν είναι άλλο από τον φυσικό μας πλούτο.

Το Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ (2008) και το νομοσχέδιο Επιτάχυνσης των ΑΠΕ (2009) επιδιώκουν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο. Λίγοι έχουν καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί, επειδή τα ΜΜΕ και η αιολική βιομηχανία προβάλλουν μόνο την θετική πλευρά των αιολικών πάρκων αποκρύπτοντας τα σοβαρές επιπτώσεις που συνεπάγονται.

Οι ντόπιες κοινωνίες μουδιασμένες, απληροφόρητες ή παραπληροφορημένες από «παπαγαλάκια» των εταιρειών για την επερχόμενη καταστροφή και το μέγεθος των παρεμβάσεων στον τόπο τους, τις περισσότερες φορές παραμένουν σιωπηλοί θεατές.

Ο χάρτης του τρόμου αλλάζει την τοπιογραφία της Ελλάδας…θα δούμε με απόλυτη σαφήνεια πώς θα έχει διαμορφωθεί σε λίγα χρόνια η ελληνική τοπιογραφία, όταν δηλαδή θα έχουν εγκατασταθεί οι περίπου 20.000 ανεμογεννήτριες, στις πιο περήφανες οροσειρές μας, στις πιο ονειρεμένες ερημονησίδες μας, στα πιο γοητευτικά σημεία των κατοικημένων νησιών μας, στα γνωστά για την άγρια ομορφιά τους ακρωτήρια μας. Είναι γεγονός!

Τα περήφανα βουνά μας που στέκουν από την απαρχή του χρόνου αναλλοίωτα, ακλόνητα, αιώνια βάθρα, σήμερα αλλάζουν μορφή καθώς βαθμηδόν μετατρέπονται σε βιομηχανική ζώνη και αυτή τη νέα όψη θα έχουν πια για τους επόμενους αιώνες. Το γεγονός αποσιωπάται, αλλά η αλήθεια είναι πως τα φαραωνικά έργα των ΑΠΕ θα επισπεύσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής!

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο επισημαίνουν πως τα υγιή οικοσυστήματα είναι αυτά που ρυθμίζουν το κλίμα και αποτελούν τη φυσική ασπίδα του κάθε τόπου απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Εμείς εδώ γράφουμε στα παλαιοτέρα των υποδημάτων μας αυτές τις επισημάνσεις και επιτρέπουμε στις κατασκευαστικές εταιρείες και τα εργοτάξιά τους να στήνουν με ελλιπείς και ατεκμηρίωτες μελέτες τα αιολικά τους εργοστάσια όπου αυτές επιλέγουν, αφανίζοντας με αυτόν τον τρόπο, τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας!

Απ’ όπου και αν πέρασαν οι περίφημοι «πράσινοι επενδυτές» είναι σαν ένα γιγαντιαίο τσουνάμι να σάρωσε τον τόπο.

Στην αρχή ξεκινούν οι μπουλντόζες – θηρία, καθώς θα πρέπει να διανοιχθούν νέοι δρόμοι ξεκοιλιάζοντας ορεινά λιβάδια, παρθένες ακτογραμμές, απάτητα δάση, ανέγγιχτες παραλίες. Συνήθης πρακτική των εργολάβων είναι τα μπάζα να πετάγονται στα παρακείμενα ρέματα ή να ρίχνονται στη θάλασσα δημιουργώντας έτσι επιπλέον προβλήματα.

Οι δρόμοι θα πρέπει να έχουν τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να περάσουν τα τεράστια σε μήκος φορτηγά που θα μεταφέρουν τα εξαρτήματα των μεταλλικών γιγάντων (αναζητήστε στο youtube παρόμοια βίντεο και θα εκπλαγείτε με το μέγεθος των οχημάτων).

Μετά θα έρθουν οι εκσκαφείς που κυριολεκτικά θα κοντύνουν τα βουνά και θα πλατύνουν τα νησιά σκάβοντας γιγαντιαίες τρύπες για να τις πακτώσουν με χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο, ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις που θα κρατήσουν όρθια τα μεταλλικά θηρία των 200 μέτρων ύψους!

Και το χειρότερο είναι πως όλες αυτές οι καταστροφικές ενέργειες γίνονται σε προστατευόμενες, ανέγγιχτες από ανθρώπινη δραστηριότητα περιοχές, ορεινές ή θαλάσσιες, τις οποίες η φύση μας παρέδωσε αυτούσιες μέχρι τις μέρες μας…

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Green Planet «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νομοθεσίας».

Επιγραμματικά λοιπόν τα δήθεν οφέλη είναι:

* Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.

* Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

* Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.

* Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.

* Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.

* Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.

* Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.

* Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.

* Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.

* Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.

(Πηγή: Μερικά από τα παραπάνω στοιχεία πήρα από το άρθρο του Α. Θεοδωρίδη στον Εναλλακτικό)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΚΙ (ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ )ΤΣΕΛΕΝΤΗ

Σπούδασει Φυσική στο ΕΚΠΑ, Ηλεκτρονικά στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και Γεωφυσική στο Πανεπιστήμιο Leeds της Αγγλίας. Είναι διδάκτορας Σεισμολογίας Γεωφυσικής του Imperial College του Παν/μιου του Λονδίνου και έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Ινστιτούτο Σεισμών του Πανεπιστημίου του Τόκυο με το οποίο είχε μακροχρόνια συνεργασία. Ίδρυσε το Σεισμολογικό Κέντρο του Παν/μιου Πατρών όπου και διετέλεσε Καθηγητής Σεισμολογίας Γεωφυσικής. Αυτή την περίοδο είναι Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τσουνάμι και Καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 7 βιβλία, ενώ κατέχει 5 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών και συλλόγων και επισκέπτης Καθηγητής σε πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού με μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΡΟΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΤΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟ ΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

Η κατάσταση στην Π.Ε. Κοζάνης γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για το περιβάλλον από την τοποθέτηση σε χιλιάδες στρέμματα με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που λειτουργούν εκτός των άλλων και σε βάρος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας της περιοχής μας

Γιαυτό το θέμα όμως θα επανέλθουμε σε επόμενη δημοσίευση μας

Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΥΡΙΝΟ ΤΟ 2020 ΚΑΙ ΤΟ VIDEO TOY 2015

Ξεσηκώνονται και πάλι στην Σιάτιστα για να προστατέψουν τον Μπούρινο το αγαπημένο βουνό όχι μόνο της Σιάτιστας αλλά όλων μας – Τι διακυβεύεται (VIDEO )

20:54μμ, Πέμπτη 30/01/2020

του Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου -Πρώην προέδρου του ΕΒΕ Κοζάνης

Είδα στο διαδίκτυο ένα κάλεσμα για παρουσία στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Σιάτιστας την Παρασκευή 31/01/2020.όπου θα συζητηθεί η αίτηση της εταιρείας “PK Energy I.K.E” προς τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για την αδειοδότηση κατασκευής αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 27,3 MW, στην κορυφή Ντρισινίκος του όρους Μπούρινος.

Είναι ένα θάμα που θα πρέπει να συμπαρασταθούν την Επιτροπή Αγώνα κατά των αιολικών στο Μπούρινο & του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας που κάνει το κάλεσμα, όλοι οι φορείς της περιοχής και ιδιαίτερα της πόλης της Κοζάνης.

Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα γιατί όπως δήλωσε πρόσφατα στον τύπο ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ.Χατζηδάκης Θα υπάρξει απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για τις ΑΠΕ με νομοσχέδιο μας που καταθέσει το Φεβρουάριο, η εμπειρία μας λέει ότι συνήθως τέτοιες απλοποιήσεις είναι πολλές φορές η παράκαμψη των τοπικών κοινωνιών.

Οι θησαυροί του Μπούρινου,του δικού μας βουνού, η χλωρίδα και η πανίδα που είναι μοναδική και σε κάποιες περιπτώσεις όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο που δημιουργήθηκε και επέζησε για εκατομμύρια χρόνια κινδυνεύει.

Να σας υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά τι διακυβεύεται προβάλλοντας το video από μια εκπομπή που κάναμε προ πενταετίας (2015-2016 )στο flash -tv χωρίς να πούμε περισσότερα λόγια.

Τίτλος ΑΕΙΦΟΡΙΑ Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΒΟΥΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ Π.ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ

Η αναφορά στις ανεμογεννήτριες γίνεται στο video μετά το 8 λεπτό .

 

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ανεμογεννήτριες: Τι διακυβεύεται για την περιοχή μας – Του πρώην προέδρου ΕΒΕ Κοζάνης Σταύρου Καπλάνογλου με αφορμή ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.