Η επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ: Πως θα καλυφθούν τα κενά που δημιούργησε η δυσβάσταχτη απώλεια της Φώφης Γεννηματά



Το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα στο κόμμα αλλά και στη Βουλή έχουν οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του Κινήματος Αλλαγής, οι συνεργάτες τους αλλά και οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, η ξαφνική και αναπάντεχη απώλεια της οποίας δημιούργησε κενά τα οποία πρέπει να καλυφθούν.

Συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ εξηγούν στο makthes.gr πως «όλοι, θεσμικοί εκπρόσωποι, υποψήφιοι αλλά και απλά στελέχη θα πρέπει να εργαστούν με μοναδικό σκοπό την ενότητα της Παράταξης, κάτι που έκανε η ίδια μέχρι να αφήσει την τελευταία της πνοή στον νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την λακωνική δήλωσή της με την οποία γνωστοποίησε την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της και έκανε γνωστή την πρόθεσή της να αποσυρθεί από την εσωκομματική εκλογική διαδικασία».

Στο Κίνημα Αλλαγής, το κενό της κ. Γεννηματά καλύπτει μέχρι την ανάδειξη του νέου αρχηγού στις 5 κι αν χρειαστεί στις 12 Δεκεμβρίου 2021, ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης ο οποίος μετά την παραίτηση του Παύλου Χρηστίδη ανέλαβε μέχρι τις εκλογές και καθήκοντα εκπροσώπου τύπου του κόμματος.

Στη Βουλή, την βουλευτική έδρα της εκλιπούσας προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα λάβει η πρώην βουλευτής και πρώτη επιλαχούσα στην εκλογική περιφέρεια Β3 Νοτίου τομέα Αθηνών, Τόνια Αντωνίου. Τη Δευτέρα, ξεκινά το κοινοβουλευτικό έργο και οι εργασίες μετά από μια εβδομάδα παύσης σε ένδειξη πένθους για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Ήδη το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες με συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου. Η ορκωμοσία της κ. Αντωνίου, αναμένεται να γίνει στις 10 το πρωί.

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η κάλυψη του κενού που δημιουργείται για την θέση του προέδρου της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ. Και αυτό γιατί, οι διάφορες πλευρές εντός ΚΙΝΑΛ και τα διάφορα στρατόπεδα των υποψηφίων αρχηγών ερμηνεύουν τον κανονισμό… ποικιλοτρόπως.

Αν και γίνονται προσπάθειες, ώστε να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ που θα συγκληθεί τη Δευτέρα του απόγευμα για να λάβει αποφάσεις και να ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής, δεν θα είναι θυελλώδης.

Όλες οι πλευρές εντός ΚΟ που υποστηρίζουν κάποια εκ των έξι υποψηφιοτήτων φαίνεται πως συμφωνούν ότι δεν θα υπάρξει εκλογική διαδικασία ανάδειξης του επόμενου προέδρου της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ. Και αυτό γιατί ενδεχόμενη ανάδειξη κάποιων εκ των Παπανδρέου, Καστανίδη και Λοβέρδου που είναι βουλευτές και θα μπορούσαν να ψηφιστούν από τους συναδέλφους τους θα εκλαμβάνονταν ως κίνηση… unfair έναντι των Γερουλάνου, Ανδρουλάκη και Χρηστίδη που διεκδικούν την ηγεσία αλλά δεν είναι βουλευτές.

Η λύση του… μεταβατικού προέδρου φαίνεται πως μέχρι σήμερα δεν προκρίνεται. Ωστόσο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς την ερμηνεία του κανονισμού. Η συνεδρίαση της ΚΟ θα γίνει κατόπιν πρόσκλησης του Γραμματέα της, Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος από ότι γίνεται αντιληπτό από την δήλωση στην οποία προχώρησε σήμερα προκρίνει την λύση της… τριπλής εκπροσώπησης. «Όπως είναι γνωστό στις 5 ή και 12 Δεκεμβρίου θα αναδειχτεί ο νέος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, με τη διαδικασία που έχει δρομολογήσει η Πρόεδρος μας Φώφη Γεννηματά. Η εισήγηση μου, ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη λειτουργία της, θα είναι στο πλαίσιο της ενότητας που μας παρήγγειλε η Πρόεδρος μας αλλά και της αναγκαίας συνέχειας για τη διασφάλιση της λειτουργίας της και συγκεκριμένα: Έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, θα εισηγηθώ τη θεσμική και υπηρεσιακή λειτουργία της Κ.Ο. και τα καθήκοντα Προέδρου της Κ.Ο., λειτουργικά και θεσμικά, να ασκεί ο Γραμματέας της Κ.Ο. ενώ τα Κοινοβουλευτικά ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης. Επίσης ως προς τις αρμοδιότητες των Βουλευτών για τους Κοινοβουλευτικούς Τομείς και τις Επιτροπές της Βουλής, θα εισηγηθώ να συνεχίσουν ως έχουν. Η συνεδρίαση της Κ.Ο. θα γίνει τη Δευτέρα, αφού υπάρχουν και επείγοντα λειτουργικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν» ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.