Ο Μ. Παπαδόπουλος για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα – Τι ανέφερε ο Υφυπουργός Μεταφορών για το θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης της χρήσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων


 

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στις ταξινομήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου 2021, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος στο συνέδριο «Electric Vehicle Conference».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης αποτελεί στρατηγική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης, όπως αποδεικνύεται από το σύνολο των δράσεων που έχουν αναληφθεί, αλλά και εκείνων που δρομολογούνται.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την επιτάχυνσή της διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης. Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής:

«Από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», σημειώνεται ραγδαία αύξηση στις ταξινομήσεις αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Το μητρώο μας περιλαμβάνει 4.474 αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, εκ των οποίων τα 2.256, δηλαδή περισσότερα από τα μισά, έχουν ταξινομηθεί φέτος, έως σήμερα.

Ενδεικτικά, πέρυσι, όλο το 2020 είχαν ταξινομηθεί 1.177 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και θεωρείται βέβαιο, ότι έως το τέλος του έτους, θα έχουμε υπερδιπλασιασμό των ταξινομήσεων σε σχέση με πέρυσι.

Μπορεί ο συνολικός αριθμός να μη φαίνεται μεγάλος, όμως είναι αδιαμφισβήτητη η ισχυρή δυναμική που καταγράφεται υπέρ της ηλεκτροκίνησης και η ανταπόκριση των πολιτών στην κυβερνητική πρωτοβουλία.»

Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για την υποστήριξη της χρήσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε:

«Σε αυτό το πεδίο εργάζεται το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και πρόσφατα εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις αναγγελίας έναρξης λειτουργίας των συνεργείων που εκτελούν εργασίες επισκευής και συντήρησης σε οχήματα υψηλής τάσης.

Προωθείται, επίσης, η σχετική νομοθετική ρύθμιση που αφορά στους τεχνίτες, ώστε να είναι πλήρες το θεσμικό πλαίσιο που εξασφαλίζει την τεχνική υποστήριξη του ηλεκτροκίνητου οχήματος.

Πρέπει να επισημανθεί πως δημιουργείται μια νέα επαγγελματική ειδίκευση σε ένα πεδίο με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και αυτό σημαίνει ευκαιρίες απασχόλησης.»

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ακόμη πως στον νέο διαγωνισμό για την προμήθεια λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι ηλεκτροκίνητα.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι μόνο οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που θα έχουν ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, γιατί μέσω του νέου νόμου για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, Δήμοι και Περιφέρειες, έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων και δικτύου φορτιστών.

Τέλος, ο Υφυπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στους κανόνες κυκλοφορίας για τα Ελαφρά Ηλεκτρικά Προσωπικά Οχήματα (ΕΠΗΟ) που θεσπίστηκαν στον νόμο για τη Μικροκινητικότητα, αλλά και στη συμμετοχή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο πρόγραμμα της Αστυπάλαιας.

4 σχόλια στο άρθρο “Ο Μ. Παπαδόπουλος για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα – Τι ανέφερε ο Υφυπουργός Μεταφορών για το θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης της χρήσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων

 1. Ο,τι πρέπει για την Κοζανη!
  Θα παίρνουμε ρεύμα απο την Βουλγαρία και θα φορτώνουνε τα παμφθηνα; ηλεκτρικά αυτοκινητα!!
  Αν τελειώσει η μπαταρία πριν τα διοδια;

 2. Made τσάινα(κα- λη -μέ -λα κο -ζα -νί)στελ

  - Edit

  Απαντήστε

  Έφεξε παλι για τους φιλους μας τους κινεζους!
  Εκτος απο παπουτσια,ρουχα θα πουλανε και ηλεκτρικα αυτοκινητα!
  Τλιακοσια ευλω το ενα!!
  Και αφου η κινα εχει πολλα εργοστασια ηλεκτροπαραγωγης με λιγνιτη θα ερχονται σε κοντέινερς συσκευασμενες δοσεις ηλεκτρικού ρευματος και επειδη η κινα πεφτει λιγο μακρυα ,το ρευμα θα διατηρειται σε θερμοκρασια -80 βαθμους,σαν τα εμβολια του Βουρλά,για να μην σέπεται( σαπίζει) κατα τη μεταφορα!!
  Η θα ξεκιναει ενα καλωδιο απο την κινα και θα μοιραζεται στην αθηνα το ρευμα σ’ ολες τις μητροπολιτικες περοφερειες της χώρας,σαν το Αγιο Φως που μοιραζεται στις μητροπόλεις….
  Αποσπασμα απο το ” ηλεκτρικο παραμυθι”
  Εδω δεν ξερουμε μεχρι ποτε θα υπαρχει τηλεθερμανση,τα ηλεκτρικα αυτοκινητα μας μαραναν!
  Καταλαβα,οπως στις νυχτες του σεισμου κοιμόμασταν μεσα στ’ αυτοκικητα,οταν θα εχει βαρυχειμωνια θα κοιμομαστε στα ηλεκτρικα αυτοκινητα!!
  Και απο το τσοκ θα φτιάχνουμε και κανενα τέιον…
  Ποιό ειναι πιο αληθινό;
  Το παραπανω ηλεκτρικό παραμύθι η το πολιτικό παραμύθι;
  Τλιακόσια ευλώ το ένα!
  Υπ’ οψιν οι κινεζοι δεν κανουν παζάλια( παζάρια)
  Καλημέλα,η καλημέρα στα κινεζικα!!

 3. Τριβιζάς.Ε.( στελιος)

  - Edit

  Απαντήστε

  Αν η γκλαβα σου πιστεύει στα παραμυθια των πολιτικων ειναι δικο σου προβλημα!
  Προτιμοτερη η τρικυμια απο νερά ελώδη και στασιμα!!
  ” Εις της πολιτικής τα έλη/Καθως ο Πύθιος Απόλλων/Διευθυνε θανάτου βέλη/Προς πάν θηρίον ιοβόλον”
  Ελόβιος!!
  Τώρα….κατάλαβες….

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.