Πραγματοποιήθηκε το 1ο Διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας



Διευρυμένο συνήλθε την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 11:00, το Διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας. 

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου της Έδεσσας, με προσκεκλημένους τους Προέδρους όλων των Εμπορικών Συλλόγων του νομού Πέλλας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας και επίτιμο προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ, κ. Γεώργιο Καρανίκα.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο το παρόν διάστημα. 

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η «πράσινη μετάβαση» ως αναγκαία αναπτυξιακά βήματα της σύγχρονης μικρομεσαίας εμπορικής επιχειρηματικότητας, η στάση των περιφερειών απέναντι στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, η ανάγκη για την θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η επέκταση του αφορολογήτου ορίου και στους επαγγελματίες/μη μισθωτούς, όπως επιτάσσουν οι αρχές της ισότητας και της φορολογικής ισονομίας και τέλος, η σπουδαιότητα της επικοινωνίας μεταξύ όλων των Εμπορικών Συλλόγων και των μελών τους με το συμβούλιο της Ομοσπονδίας.   

Έπειτα από την πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε και την κατάθεση απόψεων όλων των συμμετεχόντων, το Συμβούλιο αποφάσισε την κατάθεση αιτήματος προς τις περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, για τον σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων, τα οποία θα έχουν τέτοιους όρους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν τους επιχειρηματίες, που δεν επιδοτήθηκαν μέχρι σήμερα από άλλα προγράμματα. 

Αποφάσισε, επίσης, από τώρα και στο εξής οι συνεδριάσεις της Ομοσπονδίας να έχουν κυκλικό χαρακτήρα, πραγματοποιούμενες δηλαδή κάθε φορά σε διαφορετικό νομό και πόλη, με οικοδεσπότη τον εκάστοτε Εμπορικό Σύλλογο και προσκεκλημένους τους λοιπούς Προέδρους των Συλλόγων του νομού, καθώς και τους τοπικούς βουλευτές όλων των κομμάτων.   

Τέλος, το γενικότερο συμπέρασμα της συνεδρίασης ήταν πως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται περαιτέρω στήριξη, παρά την θεσμοθέτηση των μέτρων που μέχρι τώρα έχει λάβει η Πολιτεία για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Για το λόγο αυτό τονίστηκαν ιδιαίτερα ως βασικές προτεραιότητες για το επόμενο χρονικό διάστημα: 

  • η θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, που θα τροφοδοτεί τις βασικές υποχρεώσεις μίας επιχείρησης προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους προμηθευτές της, 
  • ο σχεδιασμός προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του λιανεμπορίου, αντίστοιχων με αυτά που εντάχθηκαν οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού 
  • η οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός ακόμη μνημονιακού κατάλοιπου το οποίο δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης, επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις σε μία δύσκολη εποχή.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.