Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή» στην Κοζάνη



Ένα ακόμα διήμερο μαζικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ –  «Οδηγητή» με έντονο νεανικό παλμό ήταν αυτό που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Κοζάνη, στο πρώην πάρκο του ΟΣΕ, όπου τη δεύτερη μέρα μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή το πρόγραμμα άνοιξε με stand up comedy, με τον Άγγελο Σπηλιόπουλο να «χαρίζει» άφθονο γέλιο, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Κώστας Τριανταφυλλίδης με αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, ενώ νωρίτερα, το πρόγραμμα άνοιξε με αφιέρωμα από τοπικό μουσικό συγκρότημα στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, τιμώντας και στην Κοζάνη τον μουσικοσυνθέτη που «έφυγε» πριν από λίγες μέρες από τη ζωή. Από το πρόγραμμα δεν έλειψαν συζητήσεις για το σχολείο και το πανεπιστήμιο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η κεντρική έκθεση με θέμα «Δυνατότητες και ανάγκες του 21ου αιώνα – “Green New Deal” ή Σοσιαλισμός». Η αυλαία του διημέρου έκλεισε με συναυλία από τον Σπύρο Γραμμένο.

Στην κεντρική ομιλία του Φεστιβάλ, ο Μάκης Παπαδόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Όλες οι προηγούμενες δεκαετίες, και ιδιαίτερα οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, είναι αποκαλυπτικές σχετικά με τις απατηλές υποσχέσεις για την επόμενη μέρα, που μας δίνουν όλα τα κόμματα τα οποία υπηρετούν το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα.

Θυμηθείτε τι έλεγαν και τι υπόσχονται τώρα η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, ο Βαρουφάκης σχετικά με τη “Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση” και με τη στήριξη τάχα που θα δώσει η ΕΕ στον λαό της Δυτικής Μακεδονίας μέσα απ’ τα Ταμεία της.

Αποκαλύφθηκε ότι η περιβόητη “πράσινη μετάβαση” θα φορτώσει νέα ασήκωτα βάρη στις πλάτες του λαού. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις απώλειες 19.000 θέσεων εργασίας, που θα χαθούν στην ευρύτερη περιοχή με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων στη ΔΕΗ και που αποκλείεται να αναπληρωθούν την επόμενη τριετία.

Αναφερόμαστε και στη δραματική επιδείνωση των όρων ζωής αυτών που θα συνεχίσουν να εργάζονται αλλά και αυτών που θα πιάσουν δουλειά σε όσες νέες επενδύσεις υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Αποδεικνύεται ότι με όποιο χρώμα και αν εμφανίζεται η καπιταλιστική ανάπτυξη, πράσινο ή γαλάζιο, θα επιφυλάσσει μαύρες μέρες για τους εργαζόμενους.

Αποδεικνύεται ότι η “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία” σημαίνει πακτωλούς χρηματοδότησης για τους μεγάλους ομίλους και πανάκριβο ρεύμα, πανάκριβα καύσιμα, πιο ακριβή στέγη, μείωση των πραγματικών μισθών, ισοπέδωση δικαιωμάτων για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Αποδεικνύεται ότι οι κυβερνήσεις θυμούνται και επικαλούνται την προστασία του περιβάλλοντος μόνο όταν πρόκειται να προωθήσουν τα “πράσινα” επενδυτικά σχέδια των μεγάλων ομίλων.

Ας σκεφτούμε γιατί δεν ιεραρχούν ως προτεραιότητα τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς που έχουν συγκριτικά μικρότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής και μπορούν να συμβάλουν στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Ας σκεφτούμε γιατί βαφτίζουν “πράσινη” την ηλεκτροπαραγωγή από υδρογονάνθρακες, όπως το φυσικό αέριο. Γιατί πριμοδότησαν την κατασπατάληση αντί για την εξοικονόμηση Ενέργειας, αφού το εισαγόμενο φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή και όχι για οικιακή χρήση, για τη θέρμανση και το μαγείρεμα;

Ας σκεφτούμε γιατί αδειοδοτούν αυτοί που τάχα κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος, τις μονάδες καρκινογόνας καύσης των απορριμάτων και του RDF και γιατί προωθούν σχέδια όπως ο ΧΥΤ αμιάντου στο Ζιδάνι, στα Σέρβια, που θα οδηγήσει στη ρύπανση των νερών της λίμνης Πολυφύτου, σε κινδύνους για την ασφαλή ύδρευση.

Ας σκεφτούμε γιατί δεν προωθούνται επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή γκρι ή μπλε υδρογόνου από λιγνίτη ή άνθρακα, που είναι φθηνότερο, και επιλέγονται για κοινοτική χρηματοδότηση επενδύσεις παραγωγής πράσινου υδρογόνου από ΑΠΕ.

Η απάντηση σε όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα του 21ου αιώνα είναι ο σοσιαλισμός

Στη σοσιαλιστική κοινωνία η Ενέργεια δεν θα είναι πλέον εμπόρευμα και ο ενεργειακός κεντρικός σχεδιασμός θα αξιοποιεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών με στόχο τη συνδυασμένη ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών.

Θα αναπτύξει μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς αλλά και σύγχρονους λιγνιτικούς σταθμούς με τεχνολογία φιλική στο περιβάλλον. Θα χωροθετήσει τα αιολικά πάρκα ώστε να αποφεύγεται ο υπερκορεσμός σε ορισμένες περιοχές και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Θα προσανατολίσει την αξιοποίηση φυσικού αερίου προς την οικιακή χρήση και όχι την ηλεκτροπαραγωγή, με στόχο την εξοικονόμηση Ενέργειας. Θα αξιοποιήσει την επιστημονική έρευνα ώστε να προβλέπονται οι μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες και να διαμορφώνεται το κατάλληλο ενεργειακό μείγμα, ώστε να διασφαλιστεί:

– Ότι κάθε λαϊκή οικογένεια θα καλύπτει τις ανάγκες της σε ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, κλιματισμό και θα εξαλειφθεί η ενεργειακή φτώχεια.

– Ότι θα απαλλαγούν οι εργαζόμενοι απ’ τον εφιάλτη της ανεργίας, των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, των “ελαστικών” εργασιακών σχέσεων.

– Ότι θα λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων.

Χαμένοι οι αγώνες που δεν γίνονται

Η ζωή αποδεικνύει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, όταν πιστέψει στη δύναμή του, όταν αρνείται να “συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις” και αποφασίσει να βαδίσει στον δρόμο της ανατροπής.

Η ζωή αποδεικνύει καθημερινά ότι χαμένοι αγώνες είναι στην πραγματικότητα μόνο οι αγώνες που δεν γίνονται.

Η οργανωμένη απειθαρχία έσπασε το προηγούμενο διάστημα στην πράξη την προσπάθεια της κυβέρνησης για περιορισμό και απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Οι αγώνες των φοιτητών είχαν ως αποτέλεσμα το σχέδιο της κυβέρνησης για πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στις σχολές να μείνει στα χαρτιά.

Η συνδικαλιστική δράση υποχρέωσε την εργοδοσία να υπογράψει ορισμένες Συλλογικές Συμβάσεις.

Αλλά και όταν δεν υπάρχουν προσωρινές νίκες, όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν δεν υπήρχαν οι αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος που σημαδεύουν τον πραγματικό αντίπαλο.

Ελάτε μαζί μας

Ελάτε μαζί μας για να χαλάσουμε τα νέα αντιλαϊκά σχέδια του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Ελάτε μαζί μας για να τιμωρηθούν πολιτικά όλοι αυτοί που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση.

Ελάτε μαζί μας για να απαντήσουμε αποφασιστικά ότι δεν σκοπεύουμε να γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα και ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αφεντικά.

Ελάτε μαζί μας για να καθορίσουμε όλοι εμείς τις εξελίξεις, για να αγωνιστούμε για τη ζωή που μας αξίζει».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.