Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή για την έμπρακτη στήριξη των σιτοπαραγωγών Εορδαίας



Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Ζητούν οι σιτοπαραγωγοί αγρότες της Εορδαίας έμπρακτη οικονομική στήριξη από την Πολιτεία για να ξαναφυτέψουν τα χωράφια τους»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες της Εορδαίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, η φετινή παραγωγή σιτηρών στην περιοχή τους, συγκριτικά με πέρυσι, παρουσιάζει μείωση, που κυμαίνεται πάνω από το 60%. Ενδεικτικά, οι σιτοπαραγωγοί μας ανέφεραν ότι, από ένα στρέμμα που πέρυσι έδινε τριακόσια κιλά, φέτος, πήραν μόνο ογδόντα κιλά. Θεωρούν οι ως άνω ότι, οι λόγοι της μειωμένης απόδοσης των καλλιεργειών τους αποδίδονται στον παρατεταμένο παγετό των προηγούμενων μηνών, ακόμη και τον Μάιο, στον καύσωνα του Ιουνίου αλλά και στην ανομβρία. Μας μετέφεραν, δε, οι ανωτέρω ότι, ιδιαίτερα απογοητευμένοι είναι οι νέοι αγρότες στην περιοχή τους, που επένδυσαν στον πρωτογενή τομέα, προσδοκώντας σε ένα καλό εισόδημα, αλλά η εξέλιξη με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες διέψευσε τις προσδοκίες τους. Ζητούν οι παραπάνω αγρότες της Εορδαίας την έμπρακτη οικονομική ενίσχυσή τους από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να ανταπεξέλθουν, έστω, στις απαιτήσεις της επερχόμενης γεωργικής χρονιάς, μιας και τα έσοδα της φετινής ισχνής παραγωγής σιτηρών δεν καλύπτουν ούτε καν τα έξοδα της σποράς για να μπορέσουν να ξαναφυτέψουν τα χωράφια τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποια μέτρα θα λάβετε, προκειμένου για την έμπρακτη οικονομική στήριξη των πληττόμενων σιτοπαραγωγών της Εορδαίας, ώστε να καταφέρουν οι τελευταίοι να ξαναφυτέψουν τα χωράφια τους, την επερχόμενη γεωργική χρονιά;
  • Προτίθεσθε να ενισχύσετε οικονομικά τους σιτοπαραγωγούς της Εορδαίας, των οποίων η σοδειά έχει ελαττωθεί εξ’ αιτίας των φετινών έντονων καιρικών φαινομένων;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.