Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ – Τα μέτρα που ανακοίνωσε για τους νέους, τη φορολογία και την ακρίβεια


 

Μία σειρά παρεμβάσεων και ένα συνολικό πλαίσιο για το πώς η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις και τον νέο κύκλο ανάπτυξης ο οποίος ανοίγεται μπροστά, παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις, μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στο κύμα ακρίβειας, ευεργετικές διατάξεις για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, αλλά και μέτρα-έκπληξη που «κλείδωσαν» την τελευταία στιγμή.

Η έμφαση που θα δοθεί στους νέους ώστε να διευρυνθούν οι ευκαιρίες για απασχόληση, αποτυπώνεται σημειολογικά και στο σκηνικό στο Βελλίδειο, καθώς στις πρώτες δύο γραμμές καθισμάτων θα βρίσκονται νέοι και όχι, ως είθισται, υπουργοί και λοιπά κυβερνητικά στελέχη.

«Νέες και νέοι. Φέτος είστε στην πρώτη σειρά γιατί ακριβώς είστε προτεραιότητα για την πατρίδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός στο άνοιγμα της ομιλίας του.

«Φέτος βρίσκομαι και πάλι στη Θεσσαλονίκη για να ενώσω και να δώσω προοπτική. Να περιγράψω το σχέδιό μας για την Ελλάδα που αλλάζει και για να παρουσιάσω τα ακόμη περισσότερα που μπορούμε να πετύχουμε μαζί μέσα στο 2022», ανέφερε.

«Πέρυσι από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσα την αγορά των 18 Rafale, που θα γίνουν 24 και τα πρώτα θα πετούν πριν το τέλος του έτους» τόνισε.

«Το αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης αποτυπώνεται στα 35 δισ. ευρώ αύξησης των καταθέσεων, με σχεδόν 20 δισ. ευρώ να αποτελούν αποταμιεύσεις νοικοκυριών. Είμαι σε θέση να ανακοινώσω την αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για το 2021 από το 3,6% στο 5,9%».

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας, τόνισε πως θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία σε βάθος χρόνου πάνω από 2 δις, ενώ στο τέλος του 2023 θα είναι έτοιμο το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Τα μέτρα για τους νέους

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους νέους εξήγγειλε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία που περιλαμβάνει:

– «Το πρώτο ένσημο»: Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία όταν προσλαμβάνονται θα ενισχύονται από την πολιτεία για 6 μήνες με 1.200 ευρώ. τα 600 ευρώ θα πάνε στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ (επιπλέον της αμοιβής τους) θα πηγαίνουν απευθείας στους νέους για να τα αξιοποιήσουν όπως θέλουν

– Από το 2022 οι επιδοτούμενες καινούργιες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000 ευρώ

– Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ (1000 ευρώ ετησίως όσο διαρκούν οι σπουδές τους)

– Από 1/1/2022 μηδενίζεται για τους νέους το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data

– Για τους έφηβους από 15 έως 17 ετών που θα έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν 50 Giga δωρεάν data στο κινητό τους

Παράλληλα, από 1/1/2022 καταργείται οριστικά ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές αξίας έως και 800.000 ευρώ.

Φορολογικά μέτρα

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει από το 2022 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

– Για τις επιχειρήσεις ο συντελεστής φόρου εισοδήματος «πέφτει» από το 24% στο 22% σε μόνιμη βάση.
– Μειώνεται κατά 50% ο φόρος για την συγκέντρωση κεφαλαίου.
– Καθιερώνονται υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις
– Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως 250 άτομα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ο φόρος εισοδήματος θα είναι 15,5%
– Μειωμένος ΦΠΑ έως τον Ιούνιο του 2022 στον καφέ, στα αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια, στον τουρισμό, στα σινεμά και επεκτείνεται στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού
– Μειώνεται μέχρι και 50% η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών
– Επεκτείνεται για τρεις ακόμη μήνες η επιδότηση δανείων μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, όπως και το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ
– Συνεχίζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ και το 2022.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το εισόδημα των εργαζομένων έχει αυξηθεί πάνω από 4,5% μέσα στην πανδημία.

Μέτρα για την Ακρίβεια

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που συγκροτεί Ταμείο ενεργειακής μετάβασης, το οποίο θα επιχορηγηθεί με 150 εκατ. ευρώ για να απομειώσει ή να μηδενίσει τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Το μηναίο κόστος ενός μέσου νοικοκυριού από 300 έως 600 κιλοβατώρες δεν θα αυξηθεί πάνω από 2 ευρώ το μήνα, με τα μέτρα αυτά. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, οι καταναλωτές θα χρεώνονταν με επιπλέον 20 έως 40 ευρώ.

Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος του έτους και θα περιλαμβάνει και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης.

Επιπλέον αυξάνεται κατά 20% το επίδομα θέρμανσης που θα αρχίσει να χορηγείται τον Δεκέμβριο.

Στο τέλος του χρόνου, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που λαμβάνουν κάθε μήνα.

Από την imerisia.gr


3 σχόλια στο άρθρο “Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ – Τα μέτρα που ανακοίνωσε για τους νέους, τη φορολογία και την ακρίβεια

 1. Ας φανε παντεσπανι( στελιο)

  - Edit

  Απαντήστε

  Στις δημοκρατιες η πολυφωνια και η υπαρξη πολιτικων κομματων ειναι εκ των ουκ ανευ!!
  Οι εναλλαγες των πολιτικων κομματων στην εξουσια ποτιζουν το δενδρο της δημοκρατιας!!
  Απ αυτα που βλεπουμε δυο χρονια τωρα με την κυβερνηση της νεας δημοκρατιας βγαινει το συμπερασμα: αυτη η παραταξη πεθαινει και ηθικος αυτουργος ειναι ο ιδιος ο αρχηγος της!!
  Πρεπει να ειναι, τηρουμενων των αναλογιων,ο πιο αντιπαθητικος,ο πιο απωθητικος αρχηγος της εαν δεν υπηρχε ο Νενέκος που προδωσε τον πατερα του!!
  Για ν’ανεβει στην εξουσια,ως πονηρα φυση,εργαλειοποιησε την πυρκαγια,το δραμα στο Ματι και ο πρωτοψευτης φορεσε μακεδονικη περικεφαλαια και σημερα κανει λάικ σε φωτο του Ζαεφ,του Νικολα!!
  Εκαψε την μιση Ελλαδα,εκαψε χιλιαδες ανθρωπους με την πανδημια,εκαψε,εκαψε και τωρα πανω στα καμενα και στην πρωτη σειρα εβαλε τους νεους να τον χειροκροτουν αναμεσα σε δυο λεξεις που ελεγε!!
  Αληθεια πως ειναι δυνατον ο πιο αναλγητος,ο πιο φίλαυτος,ο πιο εγωπαθης και αντιπαθητικος πολιτικος να χειροκροτειτε τοσο ηχηρα και τοσο εκκωφαντικα μεσα σ ενα συνεδριακο κεντρο;
  Υπαρχει απαντηση!
  Αν η ομιλια γινοταν σε υπαιθριο χώρο τα οργισμενα και απαξιωτικα και παρατεταμενα ουουουουου θα γκρεμιζαν τη γης κατω απο τα ποδια του!!
  Οποιος καταλαβε τι ειπε αποψε,αυτη τη νυχτα και τι απ αυτα θα γινουν πραγματικοτητα ειναι αξιος της τυχης του,δεν υπαρχει σωτηρια!!
  Της νυχτας τα καμώματα τα βλεπει η μερα και γελα!!
  Δυο χρονια ο αχαριστοτερος του ευεργετηθεντος( ο Γούσιος) ηταν πρωθυπουργος,δυο χρονια και κατι ο σημερινος πρωθυπουργος για να γινει πιο ηχηρη η εξοδος του,οσο ηχηρο ηταν το αποψινο χειροκροτημα των νεων γαλαζιων παιδιων της πρωτης σειρας καθισματων!!
  Και διπλα στην κουίντα οι: παπαγακης,αυθιας,εισαγγελατος,χατζηξικολαου,κουθιώνη,πρωτοσαλτε εδιναν το συνθημα για να χειροκροτουν τα κακομοιρα και καημενα παιδακια !!!
  Αχαριστοτερος του ευεργετηθεντος γιατι ο Κ.Μητσοτακης τον εκανε υπουργο εξωτερικων κι αυτος μετα τον εριξε!!

 2. Χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπό σου ! Για πολλούς λόγους, ο¨τελευταίος λόγος :

  ΕΙΔΗΣΗ ” στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», εντοπίστηκαν την Κυριακή 4-9-21 επτὰ κρούσματα κορονοϊού σε ιατρικὸ-νοσηλευτικὸ προσωπικὸ τὸ ὁποῖο ἦταν πλήρως ἐμβολιασμένο. Μία ἀκόμα τρανταχτὴ ἀπόδειξη πὼς τὸ ἀφήγημα τῆς «ἀσφάλειας» σὲ ὑγειονομικοὺς χώρους μέσῳ τῶν καθολικῶν ἐμβολιασμῶν” εἶναι ἕνα… ἀπατηλὸ παραμύθι” .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.