5 + 1 ερωτήσεις που πάντα θέλατε να κάνετε σε έναν ορθοπεδικό χειρουργό



Ποιες είναι μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν συνήθως οι ασθενείς σε έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό; Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής απαντά σε ορισμένες από αυτές. 

 

1 Η οστεοπόρωση επηρεάζει μόνο τις γυναίκες; 

Αν και η πλειονότητα του κόσμου έχει συνδυάσει την οστεοπόρωση με τις γυναίκες ηλικίας από 50 ετών και άνω, αυτό δε σημαίνει ότι επηρεάζει μόνο αυτές. Η οστεοπόρωση εκδηλώνεται σε άνδρες και γυναίκες όλων των φυλών. Βέβαια, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου οι γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση. 

Η οστεοπόρωση εμφανίζεται όταν η δημιουργία νέας οστικής μάζας δεν συμβαδίζει με την απώλεια της παλαιότερης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα – τόσο εύθραυστα που μια πτώση ή ακόμη και ήπιες πιέσεις, όπως η κάμψη ή ο βήχας μπορεί να προκαλέσουν κάταγμα. Τα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση συμβαίνουν συχνότερα στο ισχίο, τον καρπό ή τη σπονδυλική στήλη. Η συχνή άσκηση, η βιταμίνη D και το ασβέστιο μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. 

 

2 Πόσο εύκολα μπορείς να πάθεις τενοντίτιδα ώμου; 

Η τενοντίτιδα είναι φλεγμονή ή ερεθισμός ενός τένοντα. Βασικό της σύμπτωμα είναι ο πόνος και η ευαισθησία ακριβώς έξω από μια άρθρωση. Ενώ η τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε από τους τένοντες, εκδηλώνεται συχνότερα στους ώμους, τους αγκώνες, τους καρπούς, τα γόνατα και τις πτέρνες.

Αν και η τενοντίτιδα ώμου μπορεί να προκληθεί από έναν ξαφνικό τραυματισμό, το πιθανότερο είναι η πάθηση να προέλθει από την επανάληψη μιας συγκεκριμένης κίνησης. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν τενοντίτιδα ώμου έχουν δουλειές ή χόμπι που περιλαμβάνουν τις συγκεκριμένες κινήσεις. Η τενοντίτιδα ώμου μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Παρ’ όλα αυτά, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι τένοντες γίνονται λιγότερο ευέλικτοι, κάτι που τους κάνει πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς.

3 Τι σχέση έχει το μούδιασμα των δαχτύλων με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα; 

Έχετε παρατηρήσει κάποιο μούδιασμα στα τρία πρώτα δάχτυλα του χεριού και ειδικότερα στον αντίχειρα και τον δείκτη; Αυτό το μούδιασμα που στην αρχή μπορεί να είναι περιστασιακό και σε ορισμένες κινήσεις, στη συνέχεια γίνεται μόνιμο. Αυτή η παθολογική κατάσταση ονομάζεται σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. 

Ως συμπτώματα στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι ένα ακαθόριστο αίσθημα βάρους στον καρπό. Κατά την εκδήλωση της πάθησης παρατηρείται πόνος στο χέρι, που επεκτείνεται στα δάκτυλα αλλά και πάνω από τον καρπό, καμιά φορά μέχρι και τον ώμο, ενώ σε προχωρημένο στάδιο, ο ασθενής αδυνατεί να κάνει λεπτές κινήσεις, όπως για παράδειγμα να κρατήσει αντικείμενα, να κουμπώσει κουμπιά κλπ. 

 

4 Τι εννοούμε με τον όρο «παγωμένος ώμος»; 

Ο «παγωμένος ώμος» ή αλλιώς συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου αποτελεί μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και οξύ πόνο χωρίς να υπάρχει κάποια ξεκάθαρη αιτία. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν σταδιακά και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ο κίνδυνος ανάπτυξης παγωμένου ώμου αυξάνεται εάν αναρρώνετε από κάποια επέμβαση που σας εμποδίζει να μετακινήσετε το χέρι σας. 

Η συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου έχει 3 στάδια εκδήλωσης. Κατά το πρώτο στάδιο παρατηρείται οξύς πόνος σε όλες τις κινήσεις του ώμου. Στο δεύτερο στάδιο σιγά-σιγά εκδηλώνεται προοδευτική δυσκαμψία. Περιορίζονται δηλαδή αισθητά οι κινήσεις του ώμου. Κατά το τρίτο στάδιο της πάθησης, ο ασθενής δυσκολεύεται να κινήσει τον ώμο του με αποτέλεσμα να του είναι δύσκολες ακόμα και απλές κινήσεις της καθημερινότητας. 

 

5 Από ποια ηλικία και μετά θα πρέπει να ανησυχούμε για αρθρίτιδα γόνατος;   

Πολλοί άνθρωποι έχουν συνδυάσει την αρθρίτιδα με τις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς προσβάλλει κυρίως άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Η οστεοαρθρίτιδα αρθρίτιδα γόνατος αποτελεί την πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας. Κατά την εκδήλωσή της παρατηρείται έκπτωση στη λειτουργικότητα της άρθρωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί καταστρέφονται τα δομικά στοιχεία του γόνατος, δηλαδή ο αρθρικός χόνδρος των μηνίσκων και του υποχόνδριου οστού. 

Βασικά συμπτώματα της αρθρίτιδας γόνατος είναι ο πόνος στην περιοχή του γόνατος, ο οποίος με τον καιρό εξελίσσεται και ταλαιπωρεί τον ασθενή και κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, το οίδημα (πρήξιμο), η δυσκαμψία και η ερυθρότητα, ενώ στα τελικά στάδια συνυπάρχει ατροφία των μυών γύρω από την περιοχή του γόνατος. 

 

+1 Τι είναι ο αγκώνας του τενίστα;

Όταν ακούμε για πρώτη φορά αυτό τον όρο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι σχέση μπορεί να έχει με την ιατρική. Και όμως, ο «αγκώνας του τενίστα» ή αλλιώς έξω επικονδυλίτιδα αγκώνος αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση στην έξω επιφάνεια του αγκώνα και ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο. Πρόκειται για την πιο συνήθη αιτία πόνου στον αγκώνα, προσβάλλει κυρίως το επικρατές χέρι και συμβαίνει όταν οι τένοντες του αγκώνα ταλαιπωρούνται με επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και του βραχίονα. 

Αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα όλων των ηλικιών, είναι πιο σύνηθες να εμφανιστεί σε ενήλικες μεταξύ 30 και 50 ετών. Παρά το όνομά του, οι αθλητές δεν είναι οι μόνοι που αναπτύσσουν την συγκεκριμένη πάθηση. Βέβαια, οι τενίστες έχουν την τιμητική τους καθώς μπορεί  να προσβάλλει πάνω από το 50% των αθλητών. Εμφανίζεται επίσης σε ανθρώπους που ασκούν χειρωνακτικά επαγγέλματα όπως υδραυλικούς, ζωγράφους, ξυλουργούς, κομμωτές κλπ. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.