Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη με την Πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα Hermine Poppeler



 

– Βάσεις συνεργασίας σε θέματα οικονομίας και πολιτισμού.

Με την Πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα Hermine Poppeler συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Σχεδιασμού Αναπτυξιακής Μετάβασης Στέργιος Κιάνας.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης και τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια και σε Περιφέρειες της Αυστρίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στην Περιφέρεια αλλά και στις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής, για το νέο παραγωγικό μοντέλο στη μετά λιγνίτη εποχή.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της απολιγνιτοποίησης και νέων ενεργειακών τεχνολογιών, που θα διατηρήσουν τον ενεργειακό χαρακτήρα της Περιφέρειας.

 Το μεγάλο εγχείρημα της Δυτικής Μακεδονίας να γίνει η πρώτη πράσινη  Περιφέρεια στην Ευρώπη, τόνισε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, τη σπουδαιότητα του έργου «white dragon», το οποίο πρόσφατα έτυχε της προέγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Eνα μεγάλο έργο που θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα στη περιοχή.

Ταυτόχρονα συζήτησαν πιθανότητα συνεργασίας σε θέματα βιομηχανίας, τεχνολογίας, πολιτισμού, αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων, επί των οποίων συμφωνήθηκε το κοινό ενδιαφέρον μεταξύ των δύο μερών.

Από την πλευρά της η Πρέσβης της Αυστρίας επεσήμανε ότι η Αυστρία διαθέτει ειδική τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία σε τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των καινοτόμων εταιρειών που διασυνδέουν το Πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας, με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. 

Παράλληλα, η προστασία του περιβάλλοντος, η πράσινη ενέργεια αλλά και ο τουρισμός, αποτέλεσαν πεδία συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για μελλοντική συνεργασία. 

Τέλος, η Πρέσβης εξεδήλωσε το ενδιαφέρον να συμμετέχει η Πρεσβεία της Αυστρίας σε ειδική έκδοση των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου που αφορά τους Δυτικομακεδόνες και Ηπειρώτες της Αυστρίας που συνεισέφεραν καθοριστικά στην προετοιμασία της Επανάστασης του 1821.

Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία και η επικοινωνία προς επίτευξη των κοινών επιδιώξεων που συζητήθηκαν.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.