Ενημέρωση του Γ. Κασαπίδη σχετικά με τις εξελίξεις για το White Dragon



Η χρήση καινοτόμων μεταφορέων ενέργειας όπως το Υδρογόνο, ειδικά προερχόμενο από ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Green Deal. Το Υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο, μεταφορέας ενέργειας ή ως πρώτη ύλη και θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές σε δύσκολους τομείς, ιδιαίτερα στη βιομηχανία και τις μεταφορές.

Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Υδρογόνο σκοπεύει να δαμάσει τις τεράστιες επαγγελματικές ευκαιρίες που συνδέονται με τη παραγωγή Υδρογόνου χωρίς άνθρακα. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον θα σημάνει νέες ευκαιρίες για ευρωπαϊκές εταιρείες που θα παρακινηθούν από τις προτάσεις που υιοθετούνται από την Κομισιόν σήμερα.

 

 

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2030

  • 40GW ανανεώσιμων ηλεκτρολυτών Υδρογόνου στην ΕΕ
  • 10 εκατομμύρια τόνοι ανανεώσιμου Υδρογόνου που θα έχουν παραχθεί στην ΕΕ.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Χρήση του ανανεώσιμου Υδρογόνου:

  • Επέκταση του διευρωπαϊκού συστήματος πιστοποίησης για τα ανανεώσιμα καύσιμα, ώστε να συμπεριλαμβάνεται το Υδρογόνο
  • Απανθρακοποίηση της βιομηχανίας και των βαρέων και μεγάλων αποστάσεων μεταφορών, με σαφείς στόχους: 

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ  2,6% για ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 50% ανανεώσιμο μερίδιο σε κατανάλωση Υδρογόνου

CO2 ΣΤΑΝΤΑΡΝΤΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΤΗΓΑΚΙΑ

Τα στανταρντς για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγάκια θέτουν τεχνολογικά ουδέτερους στόχους για μείωση των εκπομπών έως το 2030 και έως το 2035. Το Υδρογόνο μπορεί να είναι μέρος της λύσης, ιδιαίτερα για τα βαρέου τύπου οχήματα, εάν η βιομηχανία επιλέξει να επενδύσει σε αυτή την τεχνολογία.

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΚΤΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Το θεσμικό πλαίσιο για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων θα υποστηρίξει επίσης και την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών ανεφοδιασμού με Υδρογόνο.

Ένας σταθμός ανεφοδιασμού με Υδρογόνο θα είναι διαθέσιμος ανά 150 km κατά μήκος του ΤΕΝ-Τ πυρήνα του δικτύου και σε κάθε αστικό κόμβο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ FUEL EU

Η Πρόταση FUEL EU για τα Ναυτιλιακά, καλύπτει όλα τα ανανεώσιμα και χαμηλών εκπομπών άνθρακα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του απανθρακοποιημένου Υδρογόνου και των καυσίμων παραγώγων του απανθρακοποιημένου Υδρογόνου (και της μεθανόλης και της αμμωνίας).

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

Η πρόταση για το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, θα συμπεριλαμβάνει την παραγωγή Υδρογόνου από ηλεκτρολύτες, καθιστώντας τις ανανεώσιμες και χαμηλών εκπομπών δομές επιλέξιμες για δωρεάν δικαιώματα.

ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η Οδηγία για τη φορολόγηση της Ενέργειας ορίζει προνομιακά ποσοστά φορολόγησης για τη χρήση ανανεώσιμου ή χαμηλών εκπομπών άνθρακα Υδρογόνου για τους τελικούς καταναλωτές.

Το θεσμικό πλαίσιο της πολιτικής για το Υδρογόνο θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο. Η Κομισιόν θα προωθήσει προτάσεις για το Υδρογόνο και την απανθρακοποίηση των αγορών αερίου, ώστε να θέσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους τομείς αυτούς.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Νομοθετικό πακέτο  “Fit for 55” με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% ως το 2030.

  1. Μείωση του συνολικού ανώτατου ορίου εκπομπών που μπορεί να αποτελεί αντικείμενο του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) και αύξηση ετησίου ποσοστού μείωσής του. Βάσει του ΣΕΔΕ εταιρείες από ορισμένους τομείς (χαλυβουργία, ηλεκτρική ενέργεια, αεροπορικές εταιρείες στην ΕΕ) — μπορούν να αγοράζουν ή να πωλούν δικαιώματα άνθρακα.

Επιτροπή προτείνει την επέκταση του συστήματος (ΣΕΔΕ) και στις θαλάσσιες μεταφορές, για πλοία προς ή από λιμένες της ΕΕ

Η Επιτροπή προτείνει, επίσης, τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής για τις αεροπορικές μεταφορές και την ευθυγράμμιση με το παγκόσμιο σύστημα αντιστάθμισης και μείωσης των ανθρακούχων εκπομπών για τις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές (CORSIA).

  • Το σύνολο των εσόδων των Κρατών-Μελών από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών, θα πρέπει να ξοδεύεται σε κλιματικά και σχετικά με την ενέργεια projects.

Ένα στοχευμένο ποσοστό των εσόδων από το νέο σύστημα οδικών μεταφορών και κτιρίων θα πρέπει να απευθύνεται στην καταπολέμηση του πιθανού αντίκτυπου  σε ευάλωτα νοικοκυριά, πολύ μικρές επιχειρήσεις και χρήστες των μεταφορών.

  • Υψηλότερα ποσοστά μείωσης εκπομπών για κάθε Κράτος Μέλος, για κτίρια, οδική και εγχώρια ναυτιλιακή μεταφορά, γεωργία, απορρίμματα και μικρές επιχειρήσεις. Θα λαμβάνεται υπόψη το διαφορετικό σημείο εκκίνησης και οι δυνατότητες κάθε Κράτους-Μέλους.
  • Ευθύνη για μείωση άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω φυσικών μέσων δέσμευσης διοξειδίου, ίσο με 310 εκατ. τόνους CO2 έως το 2030.

Έως το 2035 στόχος για κλιματικά ουδέτερες καλλιέργειες, δασοπονία και χρήση γης, συμπεριλαμβανομένων και των εκπομπών από λιπάσματα και κτηνοτροφία που δεν αφορούν το CO2.

Ενίσχυση δασών και δασοπονίας με βελτίωση των δασών, της ποσότητας και της ποιότητάς τους. Φύτευση 3 δισεκατομμυρίων δέντρων έως το 2030.

  1. Παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ σε ποσοστό 40% έως το 2030. Προτείνονται ειδικοί στόχοι για τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στις μεταφορές, τη θέρμανση και ψύξη, τα κτίρια και τη βιομηχανία.
  • Πιο φιλόδοξος δεσμευτικός στόχος ετησίως για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ προς καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να ανακαινίζει το 3% των κτιρίων του κάθε χρόνο(ενεργειακή αναβάθμιση).
  • Όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν από το 2035 να έχουν μηδενικές εκπομπές
  1. Οδικές μεταφορές – βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν από το 2035 να έχουν μηδενικές εκπομπές. Η αυστηροποίηση των προτύπων εκπομπών CO2 για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά θα επιταχύνει τη μετάβαση στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών, απαιτώντας μείωση των μέσων εκπομπών των καινούργιων αυτοκινήτων κατά 55% από το 2030 και κατά 100% από το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021.

Θα απαιτείται από τα κράτη μέλη να επεκτείνουν την ικανότητα φόρτισης ανάλογα με τις πωλήσεις αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών και να εγκαθιστούν σημεία φόρτισης και ανεφοδιασμού καυσίμων ανά τακτά διαστήματα σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους: κάθε 60 χιλιόμετρα για ηλεκτρική φόρτιση και κάθε 150 χιλιόμετρα για ανεφοδιασμό με υδρογόνο.

  1. Προοδευτική φορολόγηση της κηροζίνης για πτήσεις εντός της ΕΕ. Τα αεροσκάφη και τα πλοία πρέπει να έχουν πρόσβαση σε παροχή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλους λιμένες και αερολιμένες. Η πρωτοβουλία ReFuelEU Aviation θα υποχρεώσει τους προμηθευτές καυσίμων να αναμειγνύουν αυξανόμενα επίπεδα βιώσιμων καυσίμων αεροπορίας στα καύσιμα αεριωθουμένων με τα οποία τροφοδοτούνται τα αεροσκάφη στους αερολιμένες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συνθετικών καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, που είναι γνωστά ως ηλεκτρονικά καύσιμα.

Με την πρωτοβουλία FuelEU Maritime, η Επιτροπή θέλει να τονώσει την υιοθέτηση βιώσιμων καυσίμων ναυτιλίας και τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών, με τον καθορισμό ανώτατου ορίου για την περιεκτικότητα σε αέρια θερμοκηπίου της ενέργειας που χρησιμοποιείται από πλοία που καταπλέουν σε ευρωπαϊκούς λιμένες.

  1. Νέος μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, θα επιβάλλει τιμή ανθρακούχων εκπομπών στις εισαγωγές στοχευμένης επιλογής προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η φιλόδοξη δράση για το κλίμα στην Ευρώπη δεν θα οδηγήσει σε «διαρροή άνθρακα».

Μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι παρά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη των πολιτικών της ΕΕ για το κλίμα, οι πολιτικές αυτές κινδυνεύουν να ασκήσουν, βραχυπρόθεσμα, πρόσθετη πίεση στα ευάλωτα νοικοκυριά, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους χρήστες των μεταφορών. Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται ένα νέο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, που θα παρέχει ειδική χρηματοδότηση στα κράτη μέλη για να βοηθήσει τους πολίτες να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε ενεργειακή απόδοση, νέα συστήματα θέρμανσης και ψύξης και καθαρότερες μετακινήσεις. Το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, χρησιμοποιώντας ποσό ισοδύναμο με το 25% των αναμενόμενων εσόδων από την εμπορία εκπομπών από τα κτίρια και τα καύσιμα οδικών μεταφορών. Θα παράσχει χρηματοδότηση ύψους 72,2 δισεκ. ευρώ στα κράτη μέλη για την περίοδο 2025-2032, βάσει στοχευμένης τροποποίησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Με πρόταση άντλησης πόρων από την αντίστοιχη χρηματοδότηση των κρατών μελών, το Ταμείο θα κινητοποιήσει 144,4 δισεκ. ευρώ για μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση.

Τίμερμανς: Η ΕΕ πρέπει να πείσει ότι το σχέδιο της για το κλίμα είναι «δίκαιο»

Η ΕΕ πρέπει να πείσει ότι το πακέτο των μέτρων της για το κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αύξηση των λογαριασμών καυσίμων και θέρμανσης για τα νοικοκυριά, είναι “δίκαιο και αλληλέγγυο” αλλιώς “η αντίσταση” θα είναι “μαζική”, προειδοποίησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

“Η Επιτροπή πρέπει να αποδείξει ότι το σχέδιό της οδηγεί σε μια δίκαιη και αλληλέγγυα μετάβαση. Αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε, η αντίσταση θα είναι μαζική”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η διεύρυνση της αγοράς άνθρακα που προτείνουν οι Βρυξέλλες εγείρει φόβους για κοινωνικές συνέπειες και μια αντίδραση όπως το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” στη Γαλλία.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.