Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά με την ταινία «Grease»



Με ένα από τα πιο πετυχημένα μιούζικαλ όλων των εποχών, το «Γκρηζ» (Grease, 1978)  συνεχίζονται αυτή την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 οι θερινές προβολές του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης Το Grease είναι μια αμερικάνικη μουσική και αισθηματική ταινία του 1978, σε σκηνοθεσία Ράνταλ Κλάιζερ. Πρωταγωνιστούν οι Τζον Τραβόλτα και Ολίβια Νιούτον-Τζον.

Πάνω από τέσσερις δεκαετίες πέρασαν από τότε που η Ολίβια Νιούτον-Τζον, ο Τζον Τραβόλτα και οι συμμαθητές τους στο λύκειο Rydell κατέκτησαν τις εφηβικές καρδιές σε όλο τον κόσμο, και το μιούζικαλ “Grease” δεν έχει παλιώσει.

Η βασική πλοκή είναι πασίγνωστη. Αγόρι ερωτεύεται κορίτσι. Αγόρι χάνει κορίτσι επειδή συμπεριφέρεται σαν αγρίμι μπροστά στους «σκληρούς» φίλους του. Κορίτσι φοράει το πιο στενό δερμάτινο παντελόνι που έχει σχεδιαστεί από άνθρωπο για να τον ξανακερδίσει.

Ανάμεσα στην ποπ φρεσκάδα των 50s, την μόδα της εποχής,  τα υπέροχα τραγούδια και τις αξέχαστες ερμηνείες, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε τον λόγο για τον οποίο το Grease εξακολουθεί να μαγνητίζει τόσο εύκολα.

Παρόλο που το cast ήταν τουλάχιστον δέκα χρόνια μεγαλύτερο από τους χαρακτήρες που υποδύονταν (ο Τραβόλτα ήταν 23 ετών και ο νεότερος από τους βασικούς πρωταγωνιστές, ενώ η Ολίβια Νιούτον-Τζον κόντευε τα 30), όλοι τους κατάφεραν να διηγηθούν μία ιστορία με πρώτους έρωτες, καλοκαιρινές βραδιές, μαθήματα οδήγησης και διαγωνισμούς χορού με τον πιο απολαυστικό τρόπο. Και κάπως έτσι η επιτυχία του Grease αποτυπώθηκε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο σχολικό λεύκωμα του σινεμά.

Ο σκηνοθέτης Ράνταλ Κλάιζερ δεν ξεχνά την επιρροή που είχε η ταινία όταν προβλήθηκε στις αίθουσες και έγινε ένα κλασικό μιούζικαλ του Χόλιγουντ. «Πιστεύαμε ότι θα άρεσε στο εφηβικό κοινό για ένα καλοκαίρι που θα προβαλλόταν ή και δύο, αλλά ουδέποτε φανταζόμασταν ότι 40 χρόνια μετά θα υπήρχε αυτή η απίστευτη απήχηση σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις ηλικίες.

Σε διασκευή ενός πετυχημένου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ που αναφερόταν στους έρωτες των μαθητών ενός αμερικάνικου λυκείου τη δεκαετία του 1950, το “Grease” γυρίστηκε μέσα σε δύο μήνες στο Λος ‘Αντζελες, στοίχισε σχεδόν 6 εκατομμύρια δολάρια και -όπως πολλές ταινίες που έμειναν στην ιστορία- αρχικά είχε δεχθεί σκληρή κριτική.

Η ταινία αποκόμισε σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια από την προβολή της στις αίθουσες και κατείχε τον τίτλο του κινηματογραφικού μιούζικαλ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών μέχρι που προβλήθηκε το “Mamma Mia!” 30 χρόνια αργότερα.

Το soundtrack της ταινίας ήταν το δεύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες για το 1978. Ξεπεράστηκε μόνο από το soundtrack της  ταινίας Saturday Night Fever, στην οποία πρωταγωνίστησε επίσης ο Τραβόλτα. Το δε τραγούδι “Hopelessly Devoted to You” ήταν υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού.

‘Οταν ο Κλάιζερ επέλεξε το ζευγάρι των πρωταγωνιστών του, ο Τζον Τραβόλτα είχε ήδη γυρίσει το “Saturday Night Fever” (“Πυρετός το Σαββατόβραδο”) που δεν είχε προβληθεί ακόμη και ήταν γνωστός ως το όμορφο παλικάρι που έπαιζε στην κωμική σειρά “Welcome Back, Kotter” του δικτύου ABC. Από την πλευρά της, η Αγγλο-αυστραλέζα Ολίβια Νιούτον-Τζον ήταν μια σούπερσταρ της ποπ μουσικής.

Ο Κλάιζερ πιστεύει ότι η μακροβιότητα της ταινίας εξηγείται από την οικουμενική θεματολογία της, την χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών της, τη νοσταλγία της δεκαετίας του 1950, των μαθητικών χρόνων στο λύκειο και της ξέγνοιαστης εκείνης εποχής «όπου δεν υπήρχαν επιθέσεις ούτε περιστατικά με πυροβολισμούς». Για τον σκηνοθέτη, το Grease απέχει μακράν από το να είναι μια τέλεια ταινία αλλά «νομίζω ότι οι ατέλειές του αποτελούν μέρος της γοητείας του».

Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 στις 9:30 μ.μ. 

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 8:30 μ.μ.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο από τον χώρο.

Η έναρξη προσέλευσης στο χώρο, για αποφυγή συνωστισμού, είναι στις 8:30 μ.μ. ενώ καθόμαστε μόνο εκεί που υπάρχει μαξιλάρι το οποίο και δεν μετακινούμε.

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. χωρίς διάλειμμα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.