Κοζάνη: Καθημερινή εμφάνιση μινκ σε μπαλκόνια, αυλές και εισόδους πολυκατοικιών – Δείτε το βίντεο

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη αύξηση των μινκ στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Το είδος πολλαπλασιάστηκε δραματικά, όταν απελευθερώθηκαν περίπου 50.000 μινκ από μονάδες εκτροφής το 2010 σε Καστοριά και Σιάτιστα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην Κοζάνη τα άγρια ζώα κάνουν καθημερινά την εμφάνισή τους σε μπαλκόνια, αυλές και εισόδους πολυκατοικιών, αναζητώντας τροφή. Οι κάτοικοι όπως λένε προσπαθούν κάθε βράδυ να απομακρύνουν τα μικρά θηλαστικά με φακό. Πολλοί φοβούνται να ανοίξουν τα παράθυρα και τις πόρτες τους, γιατί δεν ξέρων πώς θα αντιδράσουν τα μινκ. Τα ζώα κάνουν επιθέσεις στα κοτέτσια και τρων τα αυγά των πουλιών.

Στη σκέψη των ειδικών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι η εκπόνηση προγράμματος για την παγίδευση των μινκ. Ήδη έχουν τοποθετηθεί παγίδες στην Καστοριά. Όσο για το ποιος έχει αρμοδιότητα, είναι ο δήμος, όταν πρόκειται για κατοικημένη περιοχή, το δασαρχείο εκτός κατοικημένης περιοχής και η κτηνιατρική υπηρεσία, όταν υπάρχει επίθεση σε άνθρωπο, όπως συνέβη προ ημερών στη Σιάτιστα.

Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης, ertnews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.