Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς την Πέμπτη 8/7 – Στο πράσινο επίπεδο πέφτει η Π.Ε. Κοζάνης – Ποιες περιοχές αλλάζουν επιδημιολογικό επίπεδο

 

Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη 8/7 ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως η ιχνηλάτηση της Πολιτικής Προστασίας δείχνει ότι σημαντικότατο ποσοστό των κρουσμάτων σχετίζεται με τους χώρους διασκέδασης.

Έτσι, αποφασίστηκε από σήμερα να λειτουργούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μόνο με καθήμενους και όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ οι ποινές είναι αυστηρότατες για τους παραβάτες.

Για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης, ή μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών. Για ανήλικους έως 17 ετών αρκεί οποιοδήποτε τεστ, ενώ για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει αυστηρή σύσταση για self test σε όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Όσο αφορά τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, η Π.Ε. Κοζάνης πέφτει στο πράσινο επίπεδο 1, από το κίτρινο επίπεδο 2 που ήταν, ενώ τα η Π.Ε. Γρεβενών ανεβαίνει ένα επιδημιολογικό επίπεδο και μεταφέρεται στο επίπεδο 2, το κίτρινο.

Όπως προαναφέραμε, συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή των ειδικών, το ενδεχόμενο στην επιστροφή από τα νησιά να ζητείται rapid ή μοριακό τεστ και όχι μόνο self test, δηλαδή αυτό που ισχύει ήδη για το… πήγαινε στους νησιωτικούς προορισμούς.

Αυτό, το επιβεβαίωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά από σχετική ερώτηση, λέγοντας πως το σενάριο αυτό όντως συζητήθηκε, αλλά τόνισε πως πρώτα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες κινήσεις ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές σε όλα τα νησιά ώστε να μπορεί αυτό να είναι και εφικτό.

Κάτι που σημαίνει πως τελικά το μέτρο αυτό δεν «πέρασε» σήμερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείεται να «περάσει» στο προσεχές μέλλον.

Σε ό, τι αφορά τη μάσκα, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους (και τα Μέσα μεταφοράς) αλλά και στους ανοικτούς με συγχρωτισμό.

Με πληροφορίες από το newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.